Parlamentul Sud-coreean l-a demis pe preşedintele interimar
Preşedintele interimar din Coreea de Sud, premierul Han Duck-soo, a fost, la rîndul său, demis de Parlamentari Vineri, un nou episod în criza politică ce a zguduit ţara de la încercarea eşuată a fostului şef al statului de a impune legea marţială, informează AFP.
Votul a avut loc sub protestele puternice ale deputaţilor partidului de guvernămînt, PPP (Partidul Puterii Poporului), care au început să cînte şi să ridice pumnii în semn de furie.
"Din cei 192 de deputaţi care au votat, 192 au votat pentru destituire", a anunţat preşedintele Adunării Naţionale, Woo Won-shik. Parlamentul are în total 300 de locuri.
Aceasta este prima destituire a unui preşedinte interimar după cea a preşedintelui titular din istoria Coreei de Sud. Ministrul de Finanţe Choi Sang-mok este acum şef de stat interimar.
Liderul PPP a spus că Han ar trebui "să continue să conducă afacerile statului fără a ceda în faţa adoptării moţiunii de destituire a opoziţiei".
Dar preşedintele interimar a reacţionat indicînd, într-un comunicat, că intenţionează să "respecte decizia Parlamentului".
Parlamentarii l-au acuzat că a "participat activ la insurecţie", după încercarea eşuată a predecesorului său de a impune legea marţială, pe 3 Decembrie.
Ei votaseră deja pe 14 Decembrie în favoarea demiterii preşedintelui conservator Yoon Suk Yeol, care a impus legea marţială şi a trimis Armata în Parlament la începutul acestei luni, înainte de a da înapoi cîteva ore mai tîrziu.
Curtea Constituţională trebuie să valideze sau să invalideze destituirea lui Yoon în termen de şase luni.
Opoziţia l-a acuzat pe Han că a refuzat să ocupe trei din cele nouă locuri de la Curtea Supremă, care ar trebui să ia o decizie cu o majoritate de două treimi cu privire la această demitere.
În textul moţiunii de destituire se scrie că preşedintele interimar "obstrucţionează în mod intenţionat ancheta specială pentru a-i interoga pe cei implicaţi în rebeliune şi şi-a exprimat clar intenţia de a respinge numirile a trei judecători la Curtea Constituţională", locurile rămînînd neocupate din cauza pensionării titularilor lor.
Astfel de acţiuni, susţine moţiunea, "încalcă datoria unui funcţionar public de a respecta legea şi de a servi poporul".
Pentru preşedintele Partidului Democrat (de opoziţie), Lee Jae-myung, "autoritatea interimară a fost transformată într-o autoritate insurecţională".
Han Duck-soo, un funcţionar public de carieră în vîrstă de 75 de ani, a susţinut că statutul său de preşedinte interimar nu i-a dat puterea de a face numiri importante. El a cerut ca alegerea judecătorilor pentru Curtea Constituţională să facă mai întîi obiectul unui acord între PPP şi partidele de opoziţie.
În ciuda vacantării mai multor locuri, Curtea Constituţională urmează să organizeze Vineri o primă audiere cu privire destituirea lui Yoon Suk-Yeol.
Dacă cele trei locuri vacante nu sunt ocupate pînă la sfîrşitul procedurii, restul de şase judecători vor trebui să decidă în unanimitate pentru a-l înlătura definitiv pe Yoon de la putere. Un singur vot împotriva destituirii ar însemna, prin urmare, reintegrarea sa automată în funcţie.
Refuzul lui Han de a numi noii judecători dovedeşte "că nu are nici voinţa, nici competenţa de a respecta Constituţia", a deplîns liderul deputaţilor Partidului Democrat în Adunarea Naţională, Park Chan-dae.
Preşedintele înlăturat Yoon Suk Yeol, în vîrstă de 64 de ani, este, de asemenea, anchetat pentru "rebeliune", o faptă pasibilă de pedeapsa cu moartea.
Biroul de Investigaţii pentru Corupţie, care centralizează anchetele, l-a convocat deja pe preşedintele demis de două ori pentru a-l interoga despre evenimentele din noaptea de 3 spre 4 Decembrie, care au şocat ţara. Dar Yoon nu s-a prezentat la nici una dintre aceste citaţii. Anchetatorii i-au trimis o a treia citaţie Joi, pentru o audiere Duminică dimineaţă.