ONU critica G7 pentru planul de a distribui doar un miliard de vaccinuri

Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă, Mark Lowcock, a criticat grupul G7 pentru eşecul de a veni cu un plan de vaccinare a populaţiei globului împotriva COVID-19, responsabilul calificînd drept un ”pas mic” angajamentul celor mai bogate şapte state de a distribui un miliard de doze pînă la sfîrşitul anului viitor, transmite Reuters. ”Aceste ajutoare sporadice, caritabile, la scară mică, de la ţările bogate către ţările sărace nu reprezintă un plan serios şi nu vor pune capăt pandemiei”, a declarat Lowcock, care va pleca din funcţie Vineri. ”G7, în esenţă, a eşuat complet în a arăta urgenţa necesară”, a adăugat responsabilul ONU pentru Reuters.

Liderii Statelor Unite, Japoniei, Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Canadei s-au întîlnit la sfîrşitul săptămînii trecute în Cornwall, Sudul Angliei, context în care au convenit să lucreze împreună cu sectorul privat, cu grupul G20 şi cu alte state pentru a creşte contribuţiile în vaccinuri în lunile următoare.

”Ei au făcut un pas mic – într-o staţiune foarte, foarte plăcută din Cornwall –, dar nu ar trebui să se mintă singuri că este mai mult decît un pas mic şi că mai au încă foarte mult de făcut’, a spus Lowcock.

”Ceea ce lumea avea nevoie de la G7 era un plan de vaccinare a lumii. Iar ceea ce am primit a fost un plan de vaccinare a aproximativ 10% din populaţia ţărilor cu venituri mici şi medii, poate într-un an de acum încolo sau pînă în a doua jumătate a anului viitor”, a adăugat el.

În Mai, Fondul Monetar Internaţional a prezentat o propunere de 50 miliarde de dolari pentru a se pune capăt pandemiei prin vaccinarea a cel puţin 40% din populaţia tuturor ţărilor pînă la sfîrşitul lui 2021 şi a cel puţin 60% pînă la finalul primei jumătăţi din 2022.

”Aceasta este înţelegerea secolului”, a apreciat Lowcock, menţionînd că G7 ar fi putut să facă mai multe pentru a oferi echipamente vitale – precum ventilatoare de oxigen, kituri de testare şi echipamente de protecţie – ţărilor care vor fi nevoite să aştepte mai mult pentru vaccinuri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut Vineri liderilor mondiali să acţioneze cu mai multă urgenţă, avertizînd că, dacă populaţia din ţările în curs de dezvoltare nu va fi vaccinată rapid, coronavirusul va continua să sufere mutaţii şi ar putea să devină imun la vaccinuri.