Oficiali occidentali, pentru CNN: ”Nu vor exista deplasări semnificative ale liniilor frontului în următoarele luni”

Pe termen scurt, serviciile de informații din țările occidentale se așteaptă ca Moscova să-și extindă bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv energetice, pentru provoca suferință populației ucraineană în timpul lunilor reci de Iarnă.

2024 ar putea fi un an dificil pentru forțele ucrainene în condițiile în care pentru Rusia e avantajoasă înghețarea frontului, în timp ce dificultățile ce frînează contraofensiva Kievului în acest moment ar putea să persiste.

Pe de altă parte, există factori ce pot juca în avantajul Ucrainei după cum alții o vor dezavantaja.

În ceea ce privește Rusia, un posibil factor cu greutate în evoluția viitoare a războiului sunt alegerile prezidențiale din Martie anul viitor.

În ultimele săptămînii, progresele pe cîmpul de luptă au fost lente, forțele ucrainene nereușind să înainteze mai mult de un kilometru în anumite zone ale frontului și doar cîțiva în altele.

Evaluările serviciilor occidentale sugerează că e puțin probabil ca liniile frontului să se modifice prea mult în lunile următoare.

Un factor persistent ce împiedica contraofensiva ucraineană este lipsa puterii aeriene care să susțină operațiunile la sol. Avioanele de luptă F-16 promise de țările din NATO nu sunt așteptate să sosească suficient de devreme sau în număr suficient de mare, pentru a putea schimba dinamica pe cîmpul de luptă, pentru o bună bucată de vreme, unele estimări fiind că abia pe parcursul anului viitor va avea un impact această creștere a puterii de foc.

Privind spre anul viitor, aliații NATO se tem că președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să lanseze o ofensivă mai largă după victoria sa așteptată în alegerile prezidențiale din Martie.

În acest sens, în avantajul Ucrainei joacă faptul că orice încercare a Rusiei în această privință este de așteptat să se lovească de o rezistență dură.

„Pe de altă parte, Ucraina va avea de partea sa avantajul celui aflat în apărare, or ei sunt deosebit de duri cînd e vorba de asta”, a apreciat un oficial occidental de rang înalt pentru CNN.

În condițiile în care contraofensiva la sol, în Sud și în Est, a fost în mare parte oprită de apărarea rusă, oficialii occidentali remarcă faptul că Armata ucraineană a făcut progrese semnificative în alte domenii. Atacurile ucrainene asupra Flotei rusești din Marea Neagră cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune, inclusiv al rachetelor de croazieră Storm Shadow furnizate de Regatul Unit, și al dronelor maritime au împins Flota din Marea Neagră cu zeci de kilometri înapoi, deschizînd culoarele de navigație, care permit transportul de cereale și altor produse cruciale pentru economia Ucrainei.

Cu toate acestea, evaluările serviciilor de informații occidentale avertizează că mișcările de pe cîmpul de luptă ar putea stagna pînă în 2024, aducînd războiul mai aproape de „conflictul înghețat”, de care mulți observatori ai Rusiei se tem că joacă în avantajul lui Putin.

Totodată, unii analiști cred că președintele rus ia în considerare alegerile prezidențiale din SUA din 2024 în planificarea războiului său. CNN a relatat, în August, că SUA nu au încă informații explicite despre cum gîndește Putin în această privință sau dacă acesta prelungește intenționat războiul în speranța unei victorii a lui Donald Trump sau a unui președinte republican. În orice caz, alegerile de anul viitor rămîn un factor cheie despre care oficialii occidentali de top din domeniul securității naționale, al serviciilor de informații și al diplomației consideră că va influența deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face și mai puțin probabil ca războiul să fie încheiat înainte de sfîrșitul anului viitor.

Un oficial american, care a vorbit cu CNN la momentul respectiv, a declarat că nu are „nici o îndoială” că Putin "încearcă să reziste" pînă la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu informațiile a declarat că această chestiune „este un fel de elefant din cameră" pentru SUA, Ucraina și Europa.

Această evaluare sumbră vine în contextul în care Casa Albă transmite avertismente cu privire la capacitatea SUA de a-i sprijini pe ucraineni în lipsa aprobării unui ajutor suplimentar de către Congres.

Pe fondul negocierilor în curs la Capitoliu cu privire la posibilele modalități de a oferi finanțare pentru Ucraina și Israel, Casa Albă a avertizat, săptămîna trecută, că fereastra se scurtează și că va fi dificil ca SUA să continue să sprijine Ucraina dacă nu se aprobă mai multe fonduri pînă la sfîrșitul anului.

„Credem că mai avem pînă pe la sfîrșitul anului înainte de a deveni foarte, foarte greu să continuăm să sprijinim Ucraina. Iar sfîrșitul anului se apropie cu pași repezi", a declarat purtătorul de cuvînt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Nu am scos aceste cifre de nicăieri. Avem nevoie de acea finanțare”, a subliniat el.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40