OFICIAL ESTONIAN A IMPARTASIT DIN EXPERIENTA TARII SALE CU PRIVIRE LA INTEGRAREA SOCIALA A MINORITATILOR NATIONALE

Oficial din Estonia a împărtăşit din experienţa acestei ţări în domeniul integrării minorităţilor naţionale, după aderarea la Uniunea Europeană. Dezbaterile au avut loc la Comrat, în zilele de 13-14 mai, la o conferinţă organizată de Centrul pentru parteneriat estic şi Ministerul Culturii din Estonia, în colaborare cu Adunarea popoarelor din R. Moldova şi Centrul ştiinţific de cercetări „M. Marunevici” din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit viceministrului Culturii de la Tallinn, Anne-Ly Reimaa, 30 la sută din populaţia Estoniei face parte din minorităţi naţionale, dintre care 25% sînt ruşi. „Guvernul Estoniei susţine multiculturalismul, implementînd, totodată, strategia de integrare a minorităţilor naţionale în societate. Integrarea nu este doar cetăţenie, cunoaşterea limbii de stat, ci şi o comunitate unită. Cel mai important este ca oamenii să comunice, simţind susţinerea statului şi autorităţilor locale”, a subliniat Anne-Ly Reimaa.

La rîndul său, prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban, a menţionat interesul conducerii autonomiei faţă de practicile internaţionale în domeniul politicii interetnice. „Sîntem deschişi pentru noi cunoştinţe, pentru noi contacte şi prieteni. Subiectul forumului este important pentru regiune şi avem toată încrederea că informaţiile discutate vor fi aplicate la soluţionarea problemelor legate de integrarea socială a minorităţilor naţionale din R. Moldova”, a menţionat Ceban, citat de gagauzinfo.md.

Republica Moldova este un stat multinaţional, din punct de vedere etnic. Potrivit recensămîntului din 2014, principala comunitate etnică este aceea a băştinaşilor (aproximativ 80% din populaţie), care s-au declarat fie ”moldoveni” (56,8%), fie ”români” (23,2%). Regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din ţară sînt nordul (ucraineni, ruşi, romi), sudul (găgăuzi şi bulgari) şi estul ţării (ruşi, ucraineni, etc).