O teribila tragedie inmormintata in cimitirul Bellu din Bucuresti

Tatăl s-a sinucis după ce copiii s-au căsătorit fără să știe că sunt frați

Una dintre figurile regionale emblematice ale sfîrşitului de secol XIX, boierul Constantin Poroineanu este urmărit pînă dincolo de mormînt de o faimă tragică, persistentă ca un blestem asupra familiei sale.

Constantin Poroineanu, una dintre personalitățile marcante ale Caracalului și județului Romanați, s-a născut la Târgoviște în anul 1843. Se trăgea dintr-o familie bogată, tatăl său, proprietar de moşii şi păduri, fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţul Dâmboviţa.

Astfel, după ce şi-a început studiile universitare la Bucureşti, tînărul Constantin Poroineanu  a plecat în străinătate pentru a-și desăvîrși pregătirea, aşa cum se cuvenea unui tînăr cu o asemenea avere şi descendenţă.

La Paris, în timpul unui bal, a  întîlnit o fată frumoasă, de care s-a îndrăgostit și, deși era căsătorit și avea un fiu acasă, cei doi au ajuns să aibă o aventură.

Tatăl său nu a fost de acord cu această relaţie și l-a forțat să o părăsească pe franţuzoaică și să se întoarcă acasă. Constantin s-a supus și s-a întors acasă, la Caracal, unde locuia familia sa. Și-a continuat viața și afacerile în agricultură și politică, iar în cele din urmă a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din România, fiind renumit şi pentru actele sale de caritate.

20 de ani mai tîrziu, fiul lui Constantin a călcat pe urmele tatălui său. A plecat la Paris pentru a-și termina studiile și povestea s-a repetat, îndrăgostindu-se de o studentă pariziană. Spre deosebire de tatăl său, el nu și-a informat părinții despre relație și s-a căsătorit cu aleasa inimii sale. Mai tîrziu și-a adus tînăra soție acasă, în România, pentru a-i cunoaște familia, iar atunci a fost descoperit adevărul inimaginabil.

Punînd cap la cap mai multe detalii – inclusiv poveștile de viață ale tinerilor căsătoriți, trăsăturile fizice și comportamentale –, Constantin Poroineanu și-a dat seama că fata era de fapt fiica lui din aventura pe care a avut-o cînd era student la Paris, iar tinerii soți erau de fapt frate și soră.

Tripla sinucidere

Adevărul dureros că sunt frate și soră și oroarea situației a fost intolerabilă  pentru tînărul cuplu. Au mers în parcul din centrul Caracalului (parc care fusese donat Primăriei cu ani în urmă de tatăl lor, Constantin Poroineanu), iar acolo, în Toamna anului 1908, tinerii căsătoriți s-au sinucis. Mai întîi, băiatul și-a împușcat soția, după care s-a sinucis și el.

Marele moșier Constantin Poroineanu, și-a pus capăt zilelor la 15 Septembrie 1908 ora 04.00, pe cînd avea 65 de ani, la doar o zi după ce şi-a scris testamentul prin care lăsa moştenire toată averea sa Primăriei din Caracal.

Personajele împietrite artistic de vestitul artist italian din Florența Raffaelo Romanelli (1856-1928) în Cimitirul Bellu din București (foto) sunt Constantin Poroineanu și sora sa, Eufrosina. De altfel, pe monumentul funerar al familiei Poroineanu din cimitirul Bellu este inscripționat următorul text: ”EUFROSINA PORROINIANU XV FEBRUAR MCMII”. Grupul statuar a fost comandat de bătrînul Poroineanu înainte de sinuciderea sa, cripta fiind proiectată de arhitectul Ioan D. Berindey între 1907-1908 și realizată în 1909 de antreprenorul austriac Leopold Schindl, dovadă fiind testamentul lui Constantin Poroineanu, care includea clauza terminării monumentului de către Primăria Caracal.