O CALE DE ERADICARE A SĂRĂCIEI
Jim Yong Kim, preşedinte al Grupului Băncii Mondiale
La momentul de faţă, peste un miliard de oameni trăiesc cu mai puțin de 1,25 USD pe zi. Aceasta este o pată pe conștiința noastră morală. Noi trebuie să ajutăm oamenii să iasă din sărăcie fără întârzieri, fără prejudecăți, indiferent de circumstanțe, indiferent de loc.
Doar cu șase luni în urmă Grupul Băncii Mondiale a aprobat două obiective: primul este de a eradica sărăcia extremă până în anul 2030, al doilea este de a stimula prosperitatea comună pentru cele mai sărace 40 de procente ale populației din acestor țări.
Realizarea primului nostru obiectiv – eradicarea sărăciei extreme până în anul 2030 - va fi un moment istoric și extraordinar de dificil. Realizăm progrese, dar nimic nu este sigur în lupta împotriva sărăciei și va deveni și mai greu odată ce ne vom apropia de acest obiectiv. Creşterea globală ar putea să încetinească. Investitorii ar putea deveni și mai prudenţi, sperioşi. Finanţarea pe termen lung a infrastructurii atît de necesare, care este deja precară, ar putea seca.
Al doilea obiectiv, stimularea prosperităţii comune, este direct relevantă pentru toate țările din lume, de la Orientul Mijlociu la Africa, de la Asia la America Latină. Protestele din Primăvara Arabă și cele mai recente din Turcia, Brazilia și Africa de Sud s-au bazat pe dorinţa universală de a face parte din clasă globală de mijloc.
Media socială a creat o „clasă virtuală de mijloc” enormă, cum a fost numită de Thomas Friedman, care va continua să bată și finalmente va dărâma ușa oportunităților. Ar trebui să atragem mai multă atenție faptului ca şi creșterea economică să ajungă la întreaga populație și nu doar la elite.
Pentru Grupul Băncii Mondiale, cele două obiective ale noastre de a eradica sărăcia și de a stimula prosperitatea comună necesită o strategie care ne impune să fim selectivi, în primul rând să ne alegem priorităţile și apoi să abandonăm acele activități care nu sunt prioritare. Nu vom continua să lucrăm în domenii în care alții sunt mai buni sau doar pentru a atinge țintele legate de volumul împrumuturilor. Vom deveni o Bancă de Soluții, rezultatele pentru săraci fiind reperul nostru central.
Care sunt, deci, principiile noastre? Vom pune un accent implacabil pe cele două obiective ale noastre. Vom lucra cu parteneri – nu o putem face singuri. Vom fi puternici. Ne vom asuma riscuri – riscuri inteligente. Și prin aceasta am în vedere că vom investi în proiecte care pot contribui la transformarea dezvoltării unei țări sau a unei regiuni, chiar dacă aceasta înseamnă că am putea eșua.
Și vom încerca să creăm instrumente financiare inovatoare, care vor deschide oportunități noi pentru finanțarea pe termen lung, de care țările au o nevoie disperată.
Trei elemente ale noii strategii merită a fi menționate
În primul rând, vom stabili un parteneriat cu sectorul privat pentru a combate sărăcia și a crea locuri bune de muncă pentru săraci. Ecom, un client al Corporației Financiare Internaționale (CFI), brațul nostru pentru sectorul privat, face legătura dintre producătorii de cacao, cafea și bumbac din peste 30 de țări și piețele globale. Anul trecut Ecom a ajutat peste 134.000 de producători agricoli și multe alte mii prin intermediul organizațiilor de producători agricoli.
În al doilea rând, vom spori angajamentul nostru față de țările fragile și cele afectate de conflicte. Împreună cu Secretarul General ONU Ban Ki Moon, am vizitat recent partea de est a Republicii Democratice Congo. O mulțime de oameni, majoritatea femei, s-au aliniat de-a lungul drumurilor de la baza ONU până la un spital local. Niciodată nu voi uita semnul făcut de o femeie. Ea pur și simplu a zis: „Stopați violul”.
În regiunea Lacurilor Mari din Africa ne mișcăm de urgență. Am adunat rapid suma suplimentară de 1 miliard USD pentru pachetul de asistență care va ajuta regiunea, în special partea de est a Congo.
Mă angajez să sporesc substanțial suportul nostru pentru statele fragile și cele afectate de conflicte. Sper să majorez cota finanțării principale din partea Asociației Internaționale de Dezvoltare (AID), fondul Băncii pentru cei mai săraci, pentru statele fragile cu circa 50 procente în următorii trei ani. CFI se va angaja la fel să-și sporească suportul pentru statele fragile cu 50 procente pe parcursul următorilor trei ani.
În al treilea rând, vom fi cât se poate de ambițioși posibil în chestiunile ce au o importanță globală, inclusiv investirea în femei și fete și combaterea schimbării climei. Răspunsul nostru la schimbarea climei, spre exemplu, trebuie să fie suficient de puternic, încât să răspundă gravității problemei.
Dacă dorim să eradicăm sărăcia extremă, trebuie să creăm comunități rezistente și să atenuăm șocuri ca dezastrele climatice, astfel încât oamenii sărăci să poată obține câștiguri în cursul vieților lor și să păstreze acele câștiguri pe termen lung.
Doar cu trei zile în urmă 60.000 oameni s-au adunat în Parcul Central din New York, la Festivalul Cetățeni Globali, pentru a cere eradicarea sărăciei. Îi rog pe toți care citesc aceasta, alăturați-vă mișcării noastre chiar acum: autentificați-vă pe pagina web a Proiectului Sărăcie Globală www.zeropoverty2030.org și semnați petiția pentru eradicarea sărăciei pe parcursul unei generații.
Aceasta este chestiunea morală care definește timpurile noastre. Nu putem lăsa peste un miliard de oameni să sufere în sărăcie extremă când dispunem de instrumente și resurse pentru schimbarea vieților lor spre mai bine.
Pentru unele probleme, cum ar fi schimbarea climei, timpul este esențial, dar, citându-l pe Martin Luther King Jr., „timpul este întotdeauna oportun pentru a face ceva corect”. Acum e momentul și noi suntem oamenii. Haideți să realizăm acest deziderat.