Întrevedere Macron-Scholz, la care vor fi abordate subiectele incomode, Ucraina şi Uniunea Europeană
Preşedintele francez Emmanuel Macron se întîlneşte, Marţi, cu cancelarul german Olaf Scholz, în ultima zi a unei vizite de stat în Germania, pentru a discuta despre subiectele care deranjează - susţinerea Ucrainei şi o consolidare a Uniunii Europene UE, dincolo de dezacorduri, relatează AFP.
”Un vînt rău bate în Europa, treziţi-vă!”, a tunat preşedintele francez, Luni seara, în faţa cîtorva mii de tineri, la Dresda (Est), cu mai puţin de două săptămîni înaintea alegerilor europene, arătînd cu degetul o ascensiune a extremei drepte şi ofensiva rusă în Ucraina.
El a primit, Marţi dimineaţa, Premiul Internaţional al Păcii Westfalia, la Münster (Vest), o recompensă a angajamentului său european.
Acest premiu urma să-i fie înmînat în Iulie 2023, însă vizita de stat de atunci a fost reprogramată în Mai 2024, din cauza unor revolte urbane în Franţa.
Emmanuel Macron urmează să susţină cu această ocazie un discurs în prezenţa omologului său german Frank-Walter Steinmeier şi preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Premiul i-a fost decernat iniţial pentru dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin vizînd mai întîi să încerce să-l împiedice, iar apoi să oprească ofensiva Rusiei în Ucraina în 2022.
Însă Emmanuel Macron a întrerupt între timp orice contact cu liderul de la Kremlin, în contextul în care ”operaţiunea militară specială” continuă, iar forţele ruse înaintează pe teren.
”Pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei. Pacea este cea pe care o vor alege ucrainenii”, a subliniat el în Germania, adresîndu-se Rusiei.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat într-un turneu în UE, a cerut Occidentului ”să folosească toate mijloacele” pentru a constrînge Rusia la pace.
Această vizită de stat, punctată de omagii şi semne de unitate şi prietenie, se încheie la Münster.
Ea este urmată de un Consiliu francezo-german al Miniştrilor, Marţi seara, la Meseberg, în apropiere de Berlin, cu Olaf Scholz.
Luni, Kievul a cerut din nou sisteme de apărare antiaeriană pentru a intercepta mii de bombe ghidate lansate lunar de Rusia în Ucraina.
Germania, care a anunţat în Aprilie trimiterea unui sistem suplimentar de tip PATRIOT, exercită presiuni asupra europenilor să-i urmeze exemplul.
Ucraina, care se află în dificultate pe fronturile de Est şi Nord-Est, cere de luni de zile să atace poziţii şi baze aeriene rusești pe teritoriul Rusiei cu armamentul livrat de către Occident.
Însă americanii şi europenii au refuzat pînă acum, de frica unei escaladări, oferind un avantaj sigur forţelor Kremlinului.
Spre deosebire de Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit, Germania lui Olaf Scholz refuză să livreze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune - de pînă la 500 de kilometri - de tip Taurus.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră însă că ”a venit timpul reconsiderării acestor restricţii impuse Ucrainei, care-i leagă mîinile la spate”.
La Kiev, autorităţile militare - care au anunţat iniţial sosirea în curînd în Ucraina a unor instructori militari francezi - au precizat, Luni, că problema se află în studiu, dar că nu a fost tranşată încă.
Emmanuel Macron a provocat dezacordul anumitor parteneri europenei, inclusiv al Germaniei, neexcluzînd trimiterea unor militari francezi pe teritoriul Ucrainei.
El se declară dispus să studieze pertinenţa unui ”scut antirachetă” promovat de către cancelarul german Olaf Scholz, însă se îndoiește că acesta ar ”apăra complet” împotriva Rusiei şi pledează în favoarea unei reflecţii strategice care să integreze ”disuasiunea nucleară”.
În privinţa viitorului UE, cancelarul a adoptat înaintea vizitei de stat diagnosticul preşedintelui francez, care consideră că ”Europa este muritoare”.
Un semn al unei voinţe de a avansa, cei doi au semnat un editorial în cotidianul Financial Times în care îndeamnă la o regîndire a strategiei economice a continentului pentru a-i asigura viitorul.
Copacul care ascunde pădurea? Disensiunile rămîn mari privind îndatorarea europenilor, promovată de Paris, în vederea unei impulsionări a tranziţiei verzi şi digitale sau pe tema locului energiei nucleare în UE.