NOI „LIBERTATI SI DREPTURI” OFERITE MOLDOVENILOR DE CATRE ALEXANDRU TANASE
Posibile afaceri particulare cu CC
Autor: Aliona CIGULEA
Pe 9 Februarie, Curtea Constituţională (CC) condusă de neabătutul ei preşedinte Alexandru Tănase a emis o Decizie care, crede el, ar trebui să-i facă pe moldoveni să-l ovaţioneze cu pioasă recunoştinţă, să-l privească la fel ca pe un justiţiabil naţional, ca pe un sfînt, al cărui nume ar trebui scris cu litere de aur în Istoria acestui neam încă nereunificat. Iată despre ce este vorba!
Potrivit unei Decizii elaborate cu grijă fierbinte faţă de cetăţenii nedreptăţiţi de instanţele de judecată, Curtea Constituţională urmează să primească petiţii şi de la moldovenii implicaţi într-un proces de judecată, dacă li s-a încălcat un drept fundamental printr-un act normativ. Marele geniu constituţionalist al patriei, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul Realitatea TV că această este cea mai importantă decizie din ultimii 20 de ani. La cît de excitat este de propria-i importanţă de sine, nu ne este greu să ne imaginăm că Tănase este convins că această Decizie este la fel de importantă ca şi Declaraţia de Independenţă. Numai că ideea aparţine, totuşi, celebrului Ion Muruianu, nu lui Tănase plagiatorul.
După cum se ştie, pînă acum, la CC doar deputaţii sau avocaţii parlamentari puteau depune sesizări, iar cei care beneficiau de Deciziile Curţii erau partidele şi politicienii.
În aparenţă, această Decizie pare a fi extraordinară, benefică pentru cetăţeni, numai că este vorba despre Republica Moldova, aşa coruptă cum o ştim, nu despre o ţară cu adevărat democratică şi civilizată, căreia doar asta îi mai lipsea. Paradoxul acestei Decizii este dat de faptul că a fost emisă înainte ca Justiţia în sine să fie reformată în spirit european, depolitizată, să fie asanată de corupţie, la fel ca şi în cazul Procuraturii şi CNA. Cînd vorbim despre Justiţia moldovenească nereformată şi coruptă, în aceasta includem automat şi CC, căci face parte din acelaşi nucleu mafiot şi complice. CC-ul politizat al lui Tănase a pus carul înaintea boilor. La fel a procedat acelaşi Tănase, în calitate de ministru a Justiţiei, şi atunci cînd a „reformat” instituţia executorilor judecătoreşti fără să schimbe şi legislaţia în acest sens.
Ştim prea bine că CC emite Decizii la comenzi politice, iar aici exemplele ar fi de prisos. Deciziile cu pricină fireşte că nu sînt date fără ca autorii lor să aibă şi ei parte, sărmanii, de anumite avantaje. N-avem decît să ne uităm în ce case luxoase locuiesc, ce conturi au în bancă sau cu ce maşini scumpe îşi plimbă trupurile gînditoare. De la trestia gînditoare la coşcogeamite trupuri gînditoare! Acesta-i saltul evoluţionist! Decizia luată în discuţie pare mai curînd o privatizare mascată a altui tip de înfăptuire a actului de justiţie. Ce fel de dreptate să facă judecătorii de la CC moldovenilor nedreptăţiţi de către colegii lor de la instanţele de judecată, foşti colegi de şcoală, cumetrii, complici etc.? Bani ca şi cu notarii.
În sistemul corupt de justiţie din RM, în condiţiile mentalităţii colective de aici, această ultimă ispravă a CC pare o afacere în toată regula. De ce să cîştige doar judecătorii din cele trei instanţe şi cei de la CC nu? Prin urmare, acum ei au posibilitatea să negocieze în particular cu cei care vor depune sesizări pe marginea necazurilor juridice pa care le au. Tot prin metode obscure, indirecte, la fel ca şi în raport cu instanţele de judecată. Acum vedeţi cît de şmecher este Tănase, cum ştie să lase loc de „bună-ziua” şi viitorilor corupţi? La fel ca şi în cazul instituţiei executorilor judecătoreşti.
„Moldoveni, reforma-v-aş”, pare să spună Tănase o dată cu emiterea acestei ultime Decizii! Hai la tata cu lovelele!