NATO: ”Nu există planuri pentru trupe de luptă ale NATO pe teren în Ucraina"
NATO nu are "nici un plan" de a trimite trupe de luptă în Ucraina, a declarat Marţi, pentru AFP, un oficial al Alianţei, la o zi după ce preşedintele Emmanuel Macron a spus că nu poate fi exclus scenariul trimiterii de trupe occidentale atît timp cît obiectivul rămîne sprijinirea Ucrainei pentru a înfrînge Rusia în războiul său de agresiune pe care îl poartă împotriva ţării vecine.
"NATO şi aliaţii oferă Ucrainei un ajutor militar fără precedent. Facem acest lucru încă din 2014 şi am trecut la o viteză superioară după invazia rusă pe scară largă. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă ale NATO pe teren în Ucraina", a subliniat oficialul Alianţei.
Menţionată de Emmanuel Macron Luni, după un summit găzduit la Paris, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei a fost rapid respinsă Marţi de mai multe ţări NATO, inclusiv Marea Britanie şi SUA, în timp ce Moscova a avertizat cu un conflict "inevitabil" cu Alianţa transatlantică.
În cadrul unei conferinţe organizate Luni, la Paris, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, preşedintele francez nu a exclus trimiterea de trupe terestre în această ţară pentru a împiedica Rusia să cîştige războiul, dar a adăugat că nu există în prezent un consens pe această temă.
Mai multe ţări occidentale care sunt aliaţi ai Ucrainei s-au distanţat Marţi de declaraţiile lui Emmanuel Macron, Cehia, Polonia, Spania, Germania şi Marea Britanie afirmînd că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina.
Un oficial de la Casa Albă a declarat, pentru Reuters, că nici Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.
Reacţionînd, de asemenea, la declaraţiile lui Emmanuel Macron, Kremlinul a avertizat, Marţi, că trimiterea de trupe în Ucraina de către ţările membre NATO ar duce la un conflict "inevitabil" între Rusia şi organizaţia transatlantică. "Simplul fapt că discutăm despre posibilitatea de a trimite anumite contingente din ţările NATO în Ucraina este un element nou foarte important", a declarat Dmitri Peskov. Întrebat de jurnalişti despre riscurile unui conflict direct între Rusia şi NATO în cazul trimiterii de trupe NATO în Ucraina, el a răspuns: "În acest caz, nu ar trebui să vorbim despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea unui conflict direct".
În Franţa, declaraţiile lui Emmanuel Macron au provocat, de asemenea, reacţii puternice. "Nu ştiu dacă toată lumea realizează gravitatea unei astfel de declaraţii", a declarat pe X Marine Le Pen, preşedinta grupului parlamentar Rassemblement National. "Emmanuel Macron se joacă de-a războiul, dar este vorba de vieţile copiilor noştri despre care vorbeşte cu atîta nepăsare", a adăugat ea.
"Trimiterea de trupe în Ucraina ne-ar face beligeranţi. Un război cu Rusia ar fi o nebunie", a declarat şi Jean-Luc Mélenchon, fost europarlamentar şi fondator al mişcării de extremă stînga France Insoumise.
La rîndul său, Kievul a declarat, Marţi, că discuţiile dintre ţările occidentale privind sprijinul militar direct pentru Ucraina reprezintă o evoluţie pozitivă. "Acest lucru arată o conştientizare absolută a riscurilor pe care le reprezintă pentru Europa o Rusie militaristă şi agresivă", a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihaïlo Podoliak într-un comentariu scris.
În timp ce posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pare să fi fost exclusă, ţările aliate au convenit Luni, la Paris, să ofere în continuare sprijin Kievului, în special prin trimiterea de muniţii suplimentare. Emmanuel Macron, care urmează să viziteze Ucraina în Martie, a anunţat o coaliţie pentru livrarea de "rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune, extrem de importante pentru ucraineni", fără a da alte detalii.