ÎN CURÎND ŞI LA NOI

A apărut o nouă metodă de înşelăciune prin telefon: "Aţi primit o moştenire"

Metodele de înşelăciune „premiul” şi „accidentul” au făcut sute de victime în întreaga ţară. Acum, escrocii au inventat o altă modalitate de înşelăciune. „Moştenirea”.

Poliţiştii spun că la bază este vorba despre un fals avocat, care sună şi spune că reprezintă un client, care a decedat între timp. Falsul avocat îi explică interlocutorului că mortul are avere, dar nu are rude, motiv pentru care îi propune o mare „afacere", potrivit monitorulvn.ro.

Practic falsul avocat îi cere celui pe care îl sună să se dea drept rudă a mortului, să semneze nişte acte şi gata. Astfel, averea defunctului va fi împărţită în două, în mod egal, respectiv între falsul avocat şi interlocutor.

Numai că, la fel ca şi în celelalte cazuri, trebuie să depună nişte bani într-un cont pentru cheltuieli judiciare. Poliţiştii vrînceni ne-au spus că pînă acum nu au fost înregistrate plîngeri cu privire la această metodă nouă de înşelăciune şi îi sfătuiesc pe cetăţeni să nu dea curs unor astfel de apeluri.

De asemenea, oamenii legii le recomandă vrîncenilor să denunţe orice încercare de înşelăciune. În cazul metodei „premiul", escrocii sunau cetăţenii şi le spuneau că au cîştigat diferite sume de bani, de ordinul zecilor de mii de auro, sau bunuri şi pentru a intra în posesia lor trebuie să achite un comision, după care vor primi cîştigul.

Întrucît nu le-a mai mers, escrocii au inventat, metoda „accidentul". Apelul telefonic era iniţiat de un fals avocat, poliţist sau procuror, de cele mai multe ori de după gratii, care îi spunea interlocutorului că o rudă de-a sa a avut un accident de circulaţie şi are nevoie de bani pentru a scăpa basma curată.

Pentru a fi şi mai credibili, falşii avocaţi, poliţişti sau procurori le dădeau telefonul şi „rudelor" implicate în accidente, care îşi schimbau vocile pentru a nu fi recunoscute. La aflarea veştii că fiul, ginerele sau nepotul a avut o problemă, oamenii trimiteau bani în conturile indicate sau le înmînau sumele direct escrocilor, care se prezentau la uşa lor. Abia după aceea îşi dădeau seama că au fost înşelaţi.

Sursa: RevistaPreseiOnline