În cea de-a doua rundă de achiziţii comune, UE vrea să cumpere 16 miliarde metri cubi de gaze
Facilitatea de achiziţii comune, care aduce laolaltă companiile care vor să cumpere gaze cu vînzătorii internaţionali, a înregistrat cereri pentru aproximativ 16 miliarde metri cubi de gaze, cu prilejul celei de a doua runde de licitaţie, a declarat Joi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, într-un interviu pentru Bloomberg Television, potrivit agerpres.
Această procedură de licitaţie, care în zilele următoare va strînge oferte de la furnizorii globali, va acoperi livrările de gaze pînă în luna Martie 2025, a adăugat Maros Sefcovic.
Pînă Luni, furnizorii internaţionali vor putea plasa oferte pentru a acoperi cererea, a mai spus acesta. O cerere totală de 10,9 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost potrivită cu cele mai bune oferte ale vînzătorilor, cu prilejul primei runde de achiziţii comune, care a avut loc în luna Mai.
Blocul comunitar a adoptat, anul trecut, mai multe reglementări în regim de urgenţă pentru a asigura că explozia preţurilor la energie nu se va mai repeta, inclusiv aceea conform căreia ţările UE trebuie să se asigure că firmele lor locale participă la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din cantitatea de gaze necesară pentru a umple depozitele de gaze ale unei ţări pînă la 90% din capacitate. La nivelul întregului bloc comunitar, această cerinţă de 15% ar fi echivalentă cu o cantitate de 13,5 miliarde metri cubi de gaze.
Maros Sefcovic a dezvăluit că acum atenţia se va îndrepta spre posibilitatea ca platforma de achiziţii comune să fie utilizată ca model pentru achiziţionarea de hidrogen şi alte materiale vitale. Chiar dacă platforma a fost pusă la punct iniţial pentru a reduce dependenţa UE de combustibilii fosili ruseşti, în ultima vreme au apărut îngrijorări cu privire la poziţia dominantă a Chinei pe piaţa minereurilor rare necesare pentru tranziţia ecologică, de exemplu în producerea de baterii pentru automobilele electrice.
„Trebuie să investim mult mai mult în minereuri rare pentru a avea livrările strategice de care avem nevoie. Trebuie să ne diversificăm furnizorii”, a spus Sefcovic.
Rezultatele procedurii de agregare a cererii de gaze arată că există în continuare un sprijin pentru facilitatea de achiziţii comune de gaze, în condiţiile în care, iniţial, exista scepticism cu privire la participarea marilor companii de teamă că ar putea să îşi piardă avantajul competitiv. În plus, la această facilitate pot participa şi ţări din afara UE, precum Ucraina şi Republica Moldova.
„Anul trecut a fost unul de supravieţuire. Nu ştii niciodată ce se va întîmpla în lumea noastră volatilă, de aceea vrem să fim complet acoperiţi pentru Iarna viitoare”, a subliniat Sefcovic.