Muzeul Viitorului din Dubai

Înconjurat de zgîrie-nori şi de structuri opulente, precum luxosul hotel Burj Al Arab şi cea mai înaltă clădire realizată de om, Burj Khalifa, al cărui vîrf străpunge cerul pînă la 828 de metri, dar şi de spectaculoasele arhipelaguri de insule artificiale Palm Jumeirah şi World Islands, Muzeul Viitorului din Dubai nu este cu nimic mai prejos în acest peisaj arhitectural futurist şi poate fi considerat, pe bună dreptate, un portal spre ceea ce va veni, scrie agerpres.

Clădirea de forma unui imens inel ovoidal, amplasată pe coasta de Sud-Est a Golfului Persic, în Nord-Estul Peninsulei Arabice, Muzeul Viitorului, este consacrată inovaţiilor tehnologice şi a fost inaugurată, anul acesta, la 22.02.22, o dată palindrom, după amînarea deschiderii oficiale anunţată iniţial pentru 2021.

 La lansarea proiectului, în 2015, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-preşedintele şi prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite şi suveran al emiratului Dubai, unul dintre cele şapte state care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite, a subliniat că regiunea sa se impune tot mai mult ca important centru regional de afaceri şi atracţie turistică şi intenţionează să devină şi „o destinaţie mondială pentru inventatori şi antreprenori”. Şeicul a declarat la acea vreme că „Muzeul Viitorului va fi un incubator de idei şi concepţii reale, motor al inovaţiei”, precizînd că emiratul său ”nu vrea să fie la remorca altora într-o lume angajată într-o nouă eră a marilor revoluţii tehnologice”.

Majoritatea muzeelor expun obiecte din trecutul umanităţii, de la cel mai îndepărtat pînă la cel apropiat, însă Muzeul Viitorului, situat în districtul financiar din Capitala Emiratelor Arabe Unite, în apropierea principalei axe rutiere din Dubai, se distinge oferind publicului, în spaţiile sale expoziţionale, o fereastră către ceea ce va urma, în toate domeniile de interes pentru generaţiile următoare.

Scopul muzeului este de a promova concepte şi produse futuriste, dezvoltarea tehnologică şi inovaţia, cu precădere în inteligenţă artificială şi robotică. Practic, sub acoperişul acestuia sunt reunite rezultate ale unora dintre cei mai vizionari cercetători, designeri şi inventatori, în laboratoare de inovaţie din domenii precum sănătate, educaţie, oraşe inteligente, energie sau transport. Totodată, muzeul reprezintă şi o platformă pentru expunerea şi testarea celor mai recente inovaţii ale giganţilor tehnologiei, dar şi de la start-up-uri, universităţi şi centre de cercetare din lume.

Construcţia Muzeului Viitorului a fost anunţată la 4 Martie 2015 de Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care a inaugurat clădirea futuristă la începutul acestui an alături de prinţul moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Proiectul clădirii, una dintre cele mai complexe structuri din lume, a fost realizat de studioul Killa Design cu sediul în Dubai şi firma britanică de arhitectură Buro Happold. La concept a lucrat o echipă multidisciplinară, care a fost nevoită să „rezolve provocările complexe de realizare a proiectului”, fiind dezvoltat în acest sens un software personalizat pentru a „modela şi a analiza numeroase opţiuni pentru structură în vederea obţinerii formei emblematice de tor a muzeului”, potrivit site-ului companiei Buro Happold. În geometrie, torul este o suprafaţă generată de rotaţia unui cerc în spaţiul tridimensional în jurul unei axe din planul său, axă care nu taie cercul.

„Cînd conduc la şantier dimineaţa, încă nu îmi vine să cred că arată aşa cum arată şi că noi l-am construit cu adevărat!”, a declarat înainte de finalizarea proiectului Tobias Bauly, director de proiect la Buro Happold.

Procesul de proiectare şi construcţie a fost în totalitate digitalizat, accentul fiind pus pe sustenabilitate. „Consultanţii noştri în domeniul sustenabilităţii au contribuit la asigurarea unei reduceri de 45% a consumului de apă şi de 25% a energiei”, potrivit site-ului companiei care speră că proiectul va primi certificarea de platină LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Leadership în Energie şi Design de Mediu), unul dintre cele mai cunoscute şi utilizate programe de certificare a clădirilor prietenoase cu mediul.

Pasiunea pentru design futurist şi sustenabil a arhitectului de origine Sud-africană Shaun Killa, care a pus bazele studioului Killa Design în Dubai, se regăseşte din plin în acest proiect ce sfidează gravitaţia. „Toţi parametrii structurali au fost introduşi într-un program şi, în cele din urmă, el a învăţat să creeze această formă”, a spus Killa, citat de revista Time. „Acea bucurie pe care am văzut-o la oameni m-a umplut de ceva foarte special”, a declarat, la recepţia publică de la deschiderea muzeului, arhitectul care a contribuit de asemenea la construcţii emblematice precum Bahrain World Trade Center (BWTC), Burj Al Arab, Almas Tower sau clădirea Operei din Dubai.

Algoritmul personalizat care a ajutat la proiectarea elementelor din oţel care alcătuiesc scheletul structurii metalice în formă de tor, menită să susţină 1.024 de panouri din oţel inoxidabil şi polimer armat cu fibră de sticlă (GFRP) care formează faţada argintie complexă, a fost creat de asociatul Buro Happold Martin Henrikson şi echipa sa. „Este o structură triangulată, o formă foarte complexă, deoarece curbura se schimbă peste tot. Nu ai cum să proiectezi pe ceva plat şi nu poţi proiecta pur şi simplu peste, ai nevoie de ceva care să se ajusteze la condiţiile locale de pe acea suprafaţă şi să fie în acelaşi timp solid din punct de vedere structural. Pe lîngă toate acestea, trebuia să se conecteze la o structură interioară pentru a susţine plăcile din podea. A fost o problemă foarte, foarte dificil de rezolvat”, a declarat expertul în geometrie şi dezvoltator de software citat pe site-ul companiei Buro Happold.

Faţada exterioară a clădirii se remarcă prin ferestre care formează un poem arab al conducătorului Dubaiului despre viitorul emiratului. „Nu vom trăi sute de ani, dar putem crea ceva care va dura sute de ani”, este primul dintre cele trei citate din şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

„Viitorul va fi pentru cei care îl vor putea imagina, proiecta şi construi, viitorul nu aşteaptă, viitorul poate fi proiectat şi construit astăzi”, este al doilea citat.

„Secretul reînnoirii vieţii, al dezvoltării civilizaţiei şi al progresului umanităţii stă într-un singur cuvînt: inovaţia”, stă de asemenea scris pe faţada Muzeului Viitorului. Citatele gravate în caligrafie arabă au fost realizate de artistul Matar Bin Lahej din Dubai.

Muzeul, un ochi gigantic ce priveşte către următorii 50 de ani, are şapte etaje dedicate expoziţiilor diverse. Pe trei etaje sunt expuse concepte şi tehnologii inovatoare, unele imaginînd viaţa de peste cîteva decenii – inclusiv soluţii de supravieţuire a speciei umane în contextul schimbărilor radicale aduse de încălzirea globală – pe teme precum dezvoltarea resurselor spaţiului cosmic, ecosisteme, bioinginerie sau robotică, dar şi medicină şi augmentare umană. Următoarele etaje prezintă tehnologii din viitorul apropiat care abordează provocări în domenii precum alimentaţie, apă, transport, energie sau sănătate, dar şi artă, fiind expuse opere de artă create de inteligenţă artificială. Ultimul etaj este dedicat copiilor. Muzeul include, de asemenea, un amfiteatru cu 420 de locuri, un restaurant şi o cafenea.

Cu o suprafaţă totală de 17.600 metri pătraţi şi o înălţime de circa 77 de metri, această clădire emblematică, unică, finanţată de Guvern, oferă o experienţă imersivă, care activează toate simţurile, o „călătorie către 2071” deoarece „pentru a reimagina viitorul, trebuie să fim deschişi către noi posibilităţi”, conform site-ului instituţiei, museumofthefuture.ae.

„Oamenii care caută necunoscutul sunt cei care inventează şi descoperă lucruri”, a spus Shaun Killa, citat de CNN. „Aceşti oameni vor completa muzeul în mod constant de-a lungul timpului, aşa că există un continuum perpetuu datorită necunoscutului. De aceea este acolo vidul: există înţelegerea noastră asupra viitorului şi apoi există ceva care nu există”, a adăugat el.

Muzeul Viitorului se doreşte a fi „un loc al toleranţei, invitînd perspective culturale, filozofice, sociale şi spirituale variate”, totodată „un loc pentru învăţare” în care pot fi „explorate provocările şi oportunităţile care ne modelează vremurile şi unde pot fi găsite soluţii pentru un viitor mai bun”, după cum se arată pe site-ul Dubai Future Foundation, www.dubaifuture.ae. Fundaţia a organizat, în luna Octombrie a aestui an, la Muzeul Viitorului, evenimentul anual „Dubai Future Forum”, aflat la ediţia inaugurală, la care au participat circa 400 de specialişti în futurologie şi personalităţi din diverse sectoare, o platformă internaţională pentru dezbateri despre provocările dar şi despre oportunităţile pe care le va aduce viitorul.