MOLDOVA NU ESTE GUNOIŞTEA LUMII

Producţia străină stricată nu va răzbate pe pieţele noastre

Gata! S-a zis cu legumele şi fructele străine de calitate dubioasă pe pieţele noastre! Cel puţin aşa ne-a asigurat Andrei Balan, şeful direcţiei coordonarea posturilor la frontieră a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit lui, începînd cu zilele acestea, agenţii economici care se ocupă cu importul materiei prime agricole, produselor agroalimentare nu vor putea să introducă marfa în ţară, dacă nu vor dispune de un pachet alcătuit din trei documente: certificatul fitosanitar, certificatul de inofensivitate şi de certificatul de conformitate. Aceasta se face de dragul sănătăţii noastre, astfel ca marfa de calitate dubioasă a agricultorilor străini să nu ajungă pe masa noastră.

De fapt, această măsură îndreptată spre oprirea fluxului necontrolat de legume, fructe pe pieţele, în magazinele noastre, reiese din spusele lui Andrei Balan, se aplică de mai multă vreme pentru producătorii agricoli autohtoni. Doar cea străină pătrundea nestingherit în reţeaua comercială din ţară. Este adevărat că importatorii de mărfuri agroalimentare străine prezentau doar certificatul fitosanitar. Chiar dacă prevederile legii, care stipulează că materia primă agricolă şi produsele alimentare de import trebuie să corespundă după indicii de inofensivitate standardelor naţionale, să fie însoţite în mod obligatoriu de aceste trei certificate au intrat în vigoare încă în luna martie, curent, sute de mii de tone de legume, fructe, erau aduse în ţară, ca mai apoi noi să le cumpărăm, fără a se şti nivelul de nitraţi, de pesticide ce se conţin în ele.

Deşi, de obicei, agenţilor economici nu li se dă mai mult de 1-2 săptămîni ca să se conformeze noilor prevederi legale adoptate, spune reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul importatorilor de producţie agricolă s-a dat dovadă de mai multă toleranţă. Aproape jumătate de an, după introducerea acestor măsuri de precauţie, de grijă pentru sănătatea cetăţenilor ţării noastre, agenţii economici au continuat să importe legume, fructe fără a dovedi inofensivitatea mărfurilor lor. În tot acest timp, lor li s-a vorbit despre iminenţa prezentării şi a certificatelor de inofensivitate şi de conformitate, însă s-a tot amînat aplicarea cerinţelor respective.

Chiar se poate spune că agricultorii noştri erau într-un fel discreditaţi. Pentru că în timp ce lor li se cerea, după cum am relatat mai sus, certificatele respective pentru piaţa internă, pentru exporturile în Rusia, în Uniunea Europeană, pe alte pieţe, producătorilor străini nu li se impueau nici un fel de cerinţe. Orice stat îşi ia măsuri de siguranţă pentru sănătatea cetăţenilor săi, îi protejează de alimente stricate. Doar în Republica Moldova se putea aduce orice, principalul este ca preţul să arate cît mai mic. Om fi noi o ţară săracă, nu zic, dar chiar să tratăm cu o indiferenţă criminală starea sănătăţii poporului nostru, ne ţin fondurile de asigurări de sănătate să cheltuim suplimentar amar de bani pentru vindecarea bolilor provocate de alimentele toxice importate?!

Certificatele de inofensivitate, a declarat Andrei Balan, vor fi eliberate de către ţările de origine ale mărfurilor agroalimentare, ale căror laboratoare vor indica nivelul de nitraţi, de pesticide din fructe şi legume. Deci, nu este exclus ca aceste documente să fie falsificate de către importatori şi, prin urmare, producţia străină dubioasă ar putea să răzbată în continuare pe pieţele noastre. Va fi în măsură Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor să facă faţă acestor provocări?

Reprezentantul acestei instituţii susţine că s-au luat măsuri de prevenire a unor asemenea ameninţări. În primul rînd, întru evitarea falsificării certificatelor respective, Agenţia va solicita statelor, din care se fac importurile, versiunile electronice ale documentelor respective. Mai apoi, marfa străină nu va ajunge, imediat după vămuire, în reţeaua comercială din ţară, ci va fi supusă unui control aleatoriu. Să zicem, primul camion cu marfă importată va fi controlat în mod obligatoriu, iar din celelalte se vor recolte mostre pentru teste. Ar rezulta că veridicitatea calităţii mărfii de import va fi asigurată nu doar de ţara din care a fost adusă, ci şi de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Ce pedepse vor suporta agenţii economicii care nu vor prezenta pachetul alcătuit din certificatul fitosanitar, certificatul de inofensivitate şi de certificatul de conformitate? Nici nu va reuşi măcar să treacă primul nivel din cele trei stadii de control: documentar, al identităţii şi fizic. Adică, marfa lor, pur şi simplu, nu va putea traversa hotarul ţării noastre.

Desigur, impunerea noilor cerinţe faţă de mărfurile agroalimentare străine va necesita anumite costuri, care după estimarea lui Andrei Balan, vor fi minore, mai mult timp pentru perfectarea documentelor. Însă, fiţi de acord cu mine: sănătatea poporului nostru e categoric mai importantă decît profiturile unor persoane.

Vlad LOGHIN