Marti, romanul condamnat in Spania a fost eutanasiat

Pe 14 Decembrie 2021, Eugen Marin Sabău a pătruns înarmat în sediul companiei unde a lucrat ca agent de pază şi a tras asupra unora dintre angajaţi, printre care şi directorul, trei fiind răniți grav. Purtînd o vestă antiglonţ şi avînd mai multe arme asupra sa, el a fugit cu un autoturism, iar la un baraj al Poliţiei a forţat trecerea şi a deschis focul asupra poliţiştilor, rănind unul dintre ei.

Cu poliţiştii pe urmele sale, românul s-a baricadat într-o casă de unde a continuat să tragă. A rănit doi poliţişti, dar a fost şi el împuşcat şi a suferit o leziune medulară. Potrivit medicilor spanioli, românul a suferit tetraplegie ireversibilă, a avut şi un picior amputat şi este total dependent de îngrijirea altora. Asta înseamnă că practic el este paralizat şi că şi-ar fi petrecut tot restul vieţii pe un pat de spital.

A fost de acord să-și doneze organele

Eugen Marin Sabău a fost eutanasiat în prezența rudelor sale, la Spitalul Penitenciar Terrassa din Spania. Românul a primit injecția letală și a fost de acord să-și doneze organele, a declarat avocatul românului pentru ȘtirileProTv.

„Sunt paraplegic. Am 45 de răni la mînă. Nu-mi pot mişca bine braţul stîng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a spus anterior Sabău, pe 11 Iulie, la spitalul penitenciar unde era internat. În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea Eutanasiei.

Versiunea lui despre confruntarea cu Poliția

El susţine că agenţii au fost cei care au deschis focul şi că, după ce a fost împuşcat în piept, a devenit „inconştient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împuşcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el. El a mai afirmat că foştii şefi i-au făcut viaţa imposibilă, că a trăit un adevărat iad la serviciu şi că a fost exploatat şi a fost victima discriminării rasiale.

Cazul său a provocat dezbaterii în Spania, după ce a solicitat dreptul la o moarte demnă, asistată

Într-o primă fază, judecătorii i-au dat dreptate şi s-au arătat de acord ca românul să fie eutanasiat. A intervenit însă sindicatul poliţiştilor, care a făcut apel şi a cerut ca românul să fie mai întîi adus în Tribunal şi judecat pentru ceea ce a făcut.

Potrivit sursei citate, instanţa a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunţate deja de instanţa de instrucţie şi a apreciat că situaţia de vulnerabilitate insurmontabilă, durere şi suferinţă suferită de Marin Eugene Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară, înainte de a putea fi judecat.

Un judecător din Tarragona a respins primele recursuri şi a autorizat eutanasia, care fusese stabilită iniţial pentru data de 28 Iulie, dar un nou recurs a oprit aplicarea hotărîrii. În final, însă, atît Curtea Constituţională spaniolă, cît şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au respins, la rîndul lor, recursurile împotriva uciderii asistate cerute de românul rănit.

Astfel, el devine primul deţinut din Spania care are dreptul la „o moarte demnă”, de la intrarea în vigoare a Legii Eutanasiei, în urmă cu un an.

Dreptul lui și dreptul victimelor sale

Eutanasierea sa închide cazul, dar în lipsa unui proces şi a unei sentinţe victimele sale rămîn fără indemnizaţii.

Una dintre victime s-a opus cererii sale de a fi eutanasiat, iar avocatul Poliţiei a susţinut că Justiţia avea obligaţia de a nu valida această cerere.

Acest caz inedit pune astfel faţă în faţă două drepturi, respectiv dreptul la moarte demnă invocat de acuzat şi dreptul victimelor la un răspuns efectiv din partea Justiţiei faţă de actele sale.

Motivul pentru care ultima dorință i-a fost refuzată

Bărbatul în vîrstă de 46 de ani a solicitat să fie eliberat condiționat pentru 24 de ore, pentru a-și lua adio de la cei dragi, chiar înainte de a fi eutanasiat, însă ultima sa dorință a fost refuzată. 

Un judecător i-a respins ultima dorință, notează EL Pais. Motivul? Magistratul și-a argumentat decizia prin faptul că ar exista riscul ca acesta să evadeze din moment ce s-ar afla într-un spital fără supraveghere. În plus, a mai spus judecătorul, Eugen Sabău nu a regretat faptele sale. 

Șefa Judecătoriei Numărul 5 din Tarragona a emis un ordin prin care respinge cererea apărării lui Sabau, concluzionînd că acordarea libertății acesteia „nu ar modifica foarte mult situația actuală”, întrucît ar fi mutat de la spitalul Penitenciar Terrassa la un alt spital obișnuit. Doar că, mai adaugă magistratul, fără supraveghere polițienească ar exista riscul unei evadări.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40