Luni și Marți, Consiliului JAI va analiza situația privind combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate

Miniştrii Afacerilor Interne şi ai Justiţiei din Uniunea Europeană se întrunesc Luni şi Marţi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), reuniune ce are drept puncte principale pe agendă combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate, situaţia securităţii în contextul conflictului din Orientul Mijlociu şi al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi o propunere legislativă privind combaterea introducerii ilegale de migranţi, indică un comunicat al Consiliului UE.

Luni, în prima zi a Consiliului JAI, miniştrii de Interne europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, a zonei europene de liberă circulaţie şi la evaluarea recent prezentată a actului legislativ al UE de instituire a Frontex (regulamentul UE privind Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă).

Comisia şi eu-LISA, o agenţie a UE care se ocupă de sistemele informatice în domeniul migraţiei, securităţii şi Justiţiei, vor informa miniştrii cu privire situaţia actuală în ceea ce priveşte asigurarea interoperabilităţii sistemelor de informaţii ale UE pentru combaterea criminalităţii, controlul frontierelor şi gestionarea fluxurilor de migraţie.
Din cauza situaţiei migraţiei, dimensiunea externă a migraţiei a devenit recurentă în cadrul reuniunii miniştrilor de Interne.

Un alt punct important de pe agenda reuniunii miniştrilor de Interne este combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate. Miniştrii ar urma să adopte o decizie de formulare a unei recomandări privind punerea în aplicare a celor mai bune practici referitoare la capacităţile statelor membre de a combate traficul de droguri. Recomandarea vine în urma unei evaluări tematice pentru a verifica aplicarea de către statele membre a părţilor relevante ale acquis-ului Schengen.

Preşedinţia belgiană a Consiliului UE va informa Consiliul şi cu privire la situaţia actuală a diferitelor acţiuni prioritare de combatere a traficului de droguri şi a criminalităţii organizate şi va prezenta un raport cu privire la o reuniune la nivel înalt pe această temă între CELAC (ţările din America Latină şi zona Caraibilor) şi Uniunea Europeană.

A doua zi a reuniunii, Marţi, este rezervată componentei Justiţie, pe agendă fiind mai multe dosare legislative de interes.

În Noiembrie 2023, Comisia Europeană a propus o directivă privind normele minime pentru prevenirea şi combaterea introducerii ilegale de migranţi. Obiectivele acesteia sunt, printre altele, creşterea eficacităţii urmăririi penale a reţelelor de introducere ilegală de migranţi prin clarificarea definiţiei infracţiunii de contrabandă şi armonizarea sancţiunilor. Miniştrii Justiţiei din ţările membre vor desfăşura un schimb de opinii în legătură cu aspecte-cheie, inclusiv în legătură cu definiţia infracţiunii de contrabandă.

Printre priorităţile Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE se află şi lupta împotriva traficului de droguri şi a criminalităţii organizate. În domeniul Justiţiei, accentul principal este îmbunătăţirea cooperării judiciare, care a fost discutată în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei din Ianuarie. Preşedinţia Consiliului UE va face o prezentare a situaţiei actuale în această privinţă.

În contextul dezbaterilor constante pe teme legate de statul de drept, miniştrii Justiţiei europeni vor discuta despre rezistenţa sistemelor judiciare împotriva ameninţărilor reprezentate de criminalitatea organizată.

De asemenea, miniştrii Justiţiei urmează să aprobe o serie de concluzii privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, care se vor concentra pe promovarea încrederii printr-o protecţie juridică şi un acces la Justiţie efective. 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31