Luni dimineaţă, premierul francez, Gabriel Attal, îşi va prezenta demisia
Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat, Duminică seara, că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron Luni dimineaţă, după alegerile legislative anticipate, adăugînd că îşi va exercita funcţiile atîta timp cît va fi necesar, transmit AFP, Reuters, EFE şi DPA.
Premierul a făcut aceste comentarii după ce coaliţia franceză de stînga Noul Front Popular a cîştigat cele mai multe locuri în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, dar fără a obţine majoritatea absolută în Parlament, conform principalelor institute de sondare.
Attal, care face parte din partidul Renaissance al preşedintelui Emmanuel Macron, a declarat, după publicarea primelor proiecţii, că alianţa Ensemble (Împreună), condusă de Renaissance, nu are majoritate pentru a guverna. Tabăra guvernamentală a lui Attal va scădea probabil de la 245 de locuri la între 150 şi 180 din cele 577 de locuri din Camera inferioară a Parlamentului (Adunarea Naţională), devenind a doua forţă ca mărime după NFP, care ar urma să aibă între 172 şi 215 locuri.
Attal s-a declarat dispus să conducă Guvernul interimar, avînd în vedere blocajul parlamentar şi apropierea Jocurilor Olimpice, şi este de aşteptat ca Macron să îi ceară premierului şi Guvernului să rămînă în funcţie temporar, pînă cînd va exista o majoritate pentru un nou Guvern.
"Ţara noastră se confruntă cu o situaţie politică fără precedent şi se pregăteşte să primească lumea în cîteva săptămîni", a declarat Attal, referindu-se la Jocurile Olimpice de la Paris, care încep pe 26 Iulie.
"Prin urmare, îmi voi asuma în mod evident funcţiile atîta timp cît datoria o va cere", a adăugat el, într-o declaraţie oficială, după proiecţia mandatelor în noua Adunare Naţională, în care blocul macronist se situează pe locul al doilea, în spatele Noului Front Popular de stînga şi înaintea extremei drepte.
Macron l-a numit pe Attal în funcţia de prim-ministru în Ianuarie. La vîrsta de 34 de ani, el a devenit cel mai tînăr prim-ministru din istoria modernă a Franţei. El era considerat foarte popular şi avea reputaţia de a fi capabil să discute probleme cu reprezentanţii altor tabere politice. Cu toate acestea, nu a reuşit să scape Guvernul francez de problemele din Parlament. De asemenea, Attal a condus campania pentru alegerile parlamentare.
Macron îşi propusese să obţină o majoritate absolută pentru forţele sale centriste din Adunarea Naţională în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, însă pariul său a eşuat. Cu toate acestea, tabăra sa a obţinut rezultate mai bune decît se aştepta, după ce s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, în urmă cu o săptămînă.
Premierul demisionar a declarat că aceste alegeri au evitat trei pericole majore care, în opinia sa, ameninţau ţara: o majoritate de extremă dreaptă, o majoritate a FNP cu o influenţă puternică a extremei stîngi şi eliminarea mişcării politice macroniste.
Preşedintele Emmanuel Macron urmează să plece Luni la Washington pentru a participa la summitul NATO care se va încheia Joi.