LOVITURA PENTRU VLADIMIR PUTIN

Britanicii vor să dezvăluie cît de bogat este de fapt "ţarul"

Secretele financiare ale elitei din jurul liderului de la Kremlin, dar şi detaliile privind averea reală a preşedintelui Vladimir Putin ar putea ieşi cît de curînd la iveală, avertizează ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Acesta a menţionat că vrea să dezvăluie adevăratele averi deţinute de Vladimir Putin şi acoliţii săi, pentru a-i discredita pe aceştia în ochii populaţiei din Rusia, arată cotidianul The Telegraph.

Putin, marea ameninţare pentru britanici

Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat ca procesul continuu de înarmare şi interesul Rusiei de a destabiliza zona estică a Europei reprezintă singura ameninţare la adresa Regatului Unit. "Marea Britanie trebuie să accepte că eforturile de a-i oferi Rusiei un loc în ordinea mondială apărută după încetarea Războiului Rece au fost respinse", a menţionat oficialul britanic.

Declaraţia sa marchează schimbarea tonului conciliant folosit de premierul David Cameron, care a repetat că Rusia va găsi oricînd o uşă deschisă pentru a discuta posibilitatea normalizării situaţiei din Ucraina. Hammond a spus că reînarmarea Rusiei este un motiv de îngrijorare şi a confirmat faptul că serviciile secrete britanice recrutează în prezent vorbitori de limba rusă.

Cu ochii pe averea "ţarului"

Pînă acum, statele UE au pus sechestru pe bunurile a 151 de persoane din Rusia şi Ucraina, acestea avînd şi interdicţie la acordarea vizei de călătorie în interiorul Uniunii. De asemenea, 37 de companii sînt supuse sancţiunilor impuse de Occident, pentru diverse forme de implicare în anexarea Crimeii şi invazia din Estul Ucrainei. Însă, marea ţintă este averea liderului de la Kremlin, estimată la cîteva zeci de miliarde de dolari plasaţi în conturi offshore şi în proprietăţi din Londra.

la-roca-del-rey-zagaleta-putin-mansion-marbella copy.jpg

Vila lui Putin din Marbella (Spania)

 

Oficial, Putin are venituri anuale echivalente cu 134.000 de euro, un apartament şi trei autoturisme, dar nimeni nu crede cu adevărat că acestea sînt singurele bunuri de care dispune "ţarul". De asemenea, mulţi dintre acoliţii preşedintelui rus sînt oligarhi apăruţi după privatizarea masivă a companiilor de stat din fosta Uniune Sovietică, iar averile lor sînt imense.

Cărţile pe faţă

Hammond nu exclude că dezvăluirile privind banii negri ascunşi de apropiaţii lui Vladimir Putin să devină o politică oficială în perioada imediat următoare.

"S-ar putea să fie nevoie de acest lucru. Cînd am discutat despre următorii paşi pe care trebuie să-i facem în relaţia cu Rusia, am ajuns la concluzia că avem nevoie de o comunicare strategică cu populaţia din această ţară. Problema stă doar în cum vom putea să aducem la cunoştinţă ruşilor aceste lucruri.

Este o idee interesantă şi sînt sigur că membrii Comisiei de Strategie se gîndesc exact la acelaşi lucru", a spus Hammond. Varianta combaterii propagandei regimului de la Moscova a fost înaintată nu demult şi de premierul David Cameron, într-un interviu acordat BBC.

Lista neagră

Vladimir Yakunin, şeful căilor ferate din Rusia, din 2005 şi pînă în prezent - salariul sau anual este de 15 milioane de dolari, dar dimensiunea reala a averii sale este necunoscută.

Ghenadi Timochenko este un om de afaceri care şi-a mutat capitalul în Elveţia, operînd pînă anul trecut prin intermediul companiei petroliere Gunvor. A vîndut acţiunile deţinute în firmă înainte de aplicarea sancţiunilor. Conform Forbes, are o avere de 14,5 miliarde dolari.

Yuri Kovalchuck a fost poreclit, pînă nu de mult, "casierul lui Putin". Este acţionar majoritar în cadrul Bank Rossiya, desemnată de surse de la Washington drept banca pentru oficialii de rang înalt ai Rusiei. Averea sa este estimată la 1,4 miliarde de dolari.

Arkadi şi Boris Rotenburg sînt doi magnaţi protejaţi de regimul de la Kremlin. Printre bunurile deţinute de cei doi amici ai lui Putin se numără firme de construcţii cu contracte în domeniul energiei, transporturilor, dar şi afaceri în sectorul bancar. Cei doi deţin şi cluburile de hochei şi fotbal Dinamo Moscova, au fost constructorii desemnaţi pentru satul olimpic de la Soci, iar averea lor este evaluată la 2,5 miliarde de dolari.

Igor Sechin este preşedintele gigantului Rosneft, compania petroliera de stat din Rusia. Anul trecut a încasat 50 de milioane de dolari doar din salariu.

Marius JIANU

Articol preluat din Business24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31