Londra, unul din cele mai bogate orase din lume in care un sfert dintre locuitori fac foamea

Creșterea costurilor de trai și a inflației sporește numărul europenilor ajunși la limita supraviețuirii.

Londra, aflată în topul celor mai bogate orașe din lume, are o parte mare din populație aflată în pragul sărăciei crunte. Peste un sfert dintre locuitorii orașului trăiesc în sărăcie, se arată într-un reportaj Deutsche Welle, care citează statistici recente. Familiile sunt afectate în mod deosebit. Prețul în creștere al gazelor și alimentele prea scumpe îi aduc pe mulți în pragul sărăciei. Unele familii trebuie să aleagă între mîncare și încălzire.

În ultimele luni, a crescut numărul celor care apelează la banca de alimente și la centrele de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate. La bucătăriile comunitare, cozile cresc de la o zi la alta. "Oamenii care au serviciu, atît soț, cît și soție, apelează la serviciile noastre. Sunt oameni pe care în mod normal nu i-ai vedea aici. Sunt mulți pensionari care vin, așa că avem un număr tot mai mare de oameni pe care în mod obișnuit nu i-ai vedea în astfel de locuri", spune Taz Kahn, proprietarul unei bănci de alimente.

"Cred că Taz oferă o inspirație. Banca de alimente face uneori diferența între viață și moarte pentru familiile vulnerabile din orașul nostru. Este o rușine pentru mine că una dintre cele mai bogate țări, unul dintre cele mai bogate orașe din lume, au nevoie de astfel de facilități. Dar realitatea este că avem nevoie", a declarat Sadiq Khan, primarul Londrei.

Insecuritatea alimentară este în creștere în toată țara. "În fiecare zi, unul din patru copii britanici nu mănîncă. În acest punct suntem acum, habar n-am cum va arăta viitorul", spune Taz Kahn.

În reportajul Deutsche Welle publicat de Digi24 este prezentat și cazul unei familii din orașul Hartlepool, aflat în Nordul Angliei. Daniel Burnside locuiește aici cu copiii săi. Bărbatul, care este pictor de meserie, spune că încălzirea de devenit un lux, la fel și asigurarea celor trei mese pe zi pentru copiii săi.

"Căldura a fost oprită timp de cîteva zile, a trebuit să suport, să aștept următoarea zi de plată, următorii bani pe care-i puteam găsi. La fel și cu electricitatea, am stins luminile și stau mai mult pe întuneric. "Sunt alegeri pe care trebuie să le facem, sacrificăm anumite lucruri. Copiii mei vor avea ce mînca, poate voi apuca și eu puțin", spune Daniel Burnside.

Marea Britanie se află printre țările care au donat zeci de miliarde de lire sterline Ucrainei, inclusiv echipament militar.