Liza Minnelli – intre viata stralucitoare din ochii publicului, esecurile sentimentale si dependenta de alcool si droguri

La fel ca mama ei, Liza a picat pradă consumului de alcool și droguri, iar asta s-a întîmplat după moartea lui Judy Garland, în urma unei supradoze de barbiturice. Liza avea 23 de ani, iar de atunci internările în clinici de dezintoxicare au devenit o rutină.

Actriță, cîntăreață, dansatoare, Liza Minnelli a fost o artistă complexă, iar dovadă stau înregistrările cu ea, dar și faptul că are în palmares toate premiile importante din industria divertismentului. La 19 ani primea un Tony, la 23 de ani era nominalizată pentru prima dată la Oscar, iar la 27 de ani era deja cîștigătoare a mult-rîvnitului premiu la categoria cea mai bună actriță într-un rol principal. Deși încununată de lauri, viața actriței Liza Minnelli a fost marcată constant de numele glorioase ale părinților, ideea că nu reușește să le depășească succesul și căderile repetate în patima drogurilor și alcoolului.

O copilărie traumatizantă, într-o familie disfuncțională

Liza Minnelli s-a născut pe 12 Martie 1946 exact ca un star. Mamă i-a fost îndrăgită actriță Judy Garland, iar tată – celebrul regizor de film, Vincent Minnelli. Nu e de mirare că absolut toată lumea a așteptat de la ea să urmeze calea divertismentului, punînd în același timp și o presiune teribilă asupra ei de a duce numele și talentul mai departe. A fost în atenția presei încă de la naștere, devenind, cu sau fără voia ei, subiect de primă pagină pentru mai bine de 70 de ani. La 3 ani intra deja pe platourile de filmare, alături de mama ei, în musicalul In the Good Old Summertime, iar în preadolescență și adolescență apărea în spectacole de televiziune și dansînd alături de celebrul Gene Kelly.

Dar în timp ce publicul vedea strălucirea, în casă lucrurile erau dezastruoase. Mama ei, marea actriță Judy Garland, era dependentă de medicamente – lua unele cînd voia să stea trează, altele cînd voia să doarmă și avea mereu la îndemînă pastilele menite să o ajute să slăbească, cele pe care practic i le băgaseră pe gît producătorii de la Hollywood încă de cînd avea 13 ani. Pînă cînd Liza avea să împlinească 4 ani, mama ei avea deja 2 tentative de suicid la activ. Lucrurile s-au înrăutățit și mai tare cînd și-a dat seama că celebrul ei soț era bisexual.

 La 5 ani, universul Lizei s-a destrămat, cînd Vincent Minnelli a decis să divorțeze și să-și refacă viața. A plecat de acasă și și-a construit un conac pe una dintre cele mai mari și luxoase proprietăți din acea vreme. A încercat să compenseze plecarea de acasă cu un loc de joacă spectaculos, făcut special pentru Liza. A lăsat-o însă în grija unei mame cu probleme emoționale cumplite și pentru care celebritatea era totul, așa că și-a împins fiica pe același drum.

A cunoscut succesul la vîrste fragede, dar nu l-a recunoscut niciodată

La 15 ani, Liza s-a mutat la New York și a început să urmeze cursurile unui liceu cu profil de arte ale spectacolului, însă actrița nu și-a finalizat niciodată studiile. Tot la 15 ani, a intrat și într-un cor pe post de ucenic, iar 2 ani mai tîrziu urca pe scenă pe post de artist profesionist în musicalul Best Food Forward. Rolul avea să-i aducă primul dintr-o serie impresionantă de premii, Theatre World Award, premiu acordat actorilor cu un debut excepțional, pe o scenă din New York. La 18 ani, era invitata de onoare a mamei ei la concertele programate la Londra, concerte ce au dus ulterior și la lansarea unui album.

Imediat după acest moment, a primit rolul principal din The Diary of Anne Frank și pleca cu piesa în turneu în Israel. Era marele început al carierei și finalul anilor de școală pentru Liza Minnelli. Avea 19 ani cînd juca pe Broadway în Flora the Red Manace și cîștiga primul Tony din carieră, cel mai rîvnit premiu din lume al unui actor de teatru.

În același timp cu debutul în actorie, Liza Minnelli descoperea și viața de noapte a orașului New York, devenind cîntăreață de club. Era atît de iubită de public încît lansarea albumelor muzicale a devenit un lucru firesc, iar cînd apărea pe scenă era primită ca un rock star în anii `80. Seria de spectacole de la începutul anilor `90, transmise în direct de Televiziunea Publică Americană, a primit 6 nominalizări la premiile Emmy și a și cîștigat unul. Tot muzica avea să îi aducă în aceeași perioadă și un premiu Grammy, acesta ducînd-o în galeria puținilor artiști – 16 la număr – care au în palmares cele mai mari premii din industrie: Emmy, Tony, Oscar și Grammy.

La 21 de ani Liza Minnelli a revenit în cinematografie cu rolul din Charlie Bubbles, iar 2 ani mai tîrziu primea prima nominalizare la Oscar pentru rolul lui Pookie Adams în The Sterile Cuckoo. Avea 26 de ani cînd era distribuită în rolul ce avea să-i aducă recunoașterea internațională și să o transforme într-o legendă a generației sale, Sally Bowles în Cabaret. Nici acum nu este clar dacă actrița s-a regăsit pur și simplu în acest personaj sau personajul i-a influențat direcția în viață.

Cert este că din acel moment Liza Minnelli a continuat să se îmbrace, să se machieze și să își păstreze părul scurt, exact ca Sally. Înaintea filmului a fost însă piesa de pe Broadway pentru care se spune că actrița ar fi dat probă de mai bine de 20 de ori și nu pentru că n-ar fi fost talentată, ci pentru că numele celebru nu era primit la fel de bine peste tot. După apariția peliculei pe marile ecrane, Liza Minnelli a primit Oscarul, BAFTA și alte premii internaționale de renume din lumea cinematografiei.

Nici unul dintre filmele ce i-au urmat nu au mai avut însă vreun impact cît de cît apropiat cu excepția lui Arthur, apărut în 1981. New York, New York, lansat în 1977, a fost cel din care a fost scoasă melodia cu același nume ce avea să devină emblematică pentru artistă.

Întoarcerea ei pe Broadway, în 1997, în locul lui Julie Andrews în musicalul Victor/Victoria a fost primită cu urale de critici, care spuneau că fiecare apariție a Lizei Minnelli pe scenă este o victorie a showbiz-ului. Ce-i drept, actrița este recunoscută pentru felul electrizant în care interacționează cu publicul său.

O viață plină de nesiguranță și lipsită de iubire

Aflată toată viața în căutarea recunoașterii talentului său și nerealizînd niciodată lucrurile excepționale pe care le-a realizat, Liza Minnelli a urmat în viața personală exemplul propriei mame, cea pe care mulți ani mai tîrziu avea să o indice ca principală vinovată a nefericirii și eșecurilor din plan personal.

Dacă mama ei a avut 5 mariaje eșuate, Liza a fost căsătorită de 4 ori. Ca și în cazul lui Judy Garland, și 2 dintre soții Lizei au avut înclinații homosexuale, unul dintre ei divorțînd de artistă tocmai pentru a putea să recunoască public acest lucru. Cel de-al doilea nu a admis niciodată aceste ipoteze, însă a fost văzut frecvent în ipostaze intime alături de diverși domni.

Și la fel ca mama ei, Liza a picat pradă consumului de alcool și droguri, iar asta s-a întîmplat după moartea lui Judy Garland, în urma unei supradoze de barbiturice. Liza avea 23 de ani, iar de atunci internările în clinici de dezintoxicare au devenit o rutină în viața ei. Ultima a fost în 2015, pe cînd actrița avea 69 de ani, iar medicii spun că este un miracol că a supraviețuit tuturor acestor abuzuri și problemelor de sănătate care au dus-o pe patul de spital de mai multe ori.

A avut operații pentru reconstrucția rotulei, operație la șold și multe altele doar de natură estetică, nerecunoscute însă vreodată. O sarcină pe care nu a reușit să o ducă la capăt i-a adus și o hernie, după ce medicii au încercat din răsputeri să îi salveze copilul. În anul 2000, a fost diagnosticată cu encefalită și diagnosticul a fost că își va petrece restul vieții într-un scaun cu rotile și nu va mai putea vorbi niciodată. Și atunci actrița le-a arătat că este mai puternică.

A luat lecții de voce și dans zilnic, pînă s-a recuperat complet și a apărut din nou pe scenă, la fel de fascinantă ca odinioară.