Liz Truss vrea sa colaboreze cu ”toate partile” pentru a rezolva criza legata de statutul post-Brexit al Irlandei de Nord

Noul premier britanic Liz Truss a declarat, Miercuri, că este ”hotărîtă” să colaboreze cu ”toate părţile” pentru a rezolva criza legată de statutul post-Brexit al Irlandei de Nord, care a provocat un blocaj politic în provincia britanică şi o dispută cu Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit agerpres.
„Trebuie să rezolvăm problemele privind protocolul Nord-irlandez, care au perturbat echilibrul între comunităţile din Irlanda de Nord. Sunt hotărîtă să fac asta şi hotărîtă să lucrez cu toate părţile pentru a găsi o soluţie”, a declarat Liz Truss, în timpul primei sale sesiuni de întrebări şi răspunsuri din Parlament în calitate de şef al Guvernului britanic.
„Aş prefera o soluţie negociată, însă ea trebuie să includă elemente ale legislaţiei noastre asupra protocolului Nord-irlandez”, a insistat ea.
„Nu putem lăsa această situaţie să dureze, deoarece prioritatea mea numărul unu este să protejez supremaţia Acordului din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast), care în 1998 a pus capăt la trei decenii de conflict între unionişti, în mare parte protestanţi, şi republicani, majoritatea catolici susţinători ai unei reunificări cu Republica Irlanda”, a insistat ea.
Conform protocolului Nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămîne în Uniunea Vamală şi în piaţa comună a UE, menţinîndu-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.
După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de Externe în Guvernul demisionarului Boris Johnson, ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE.
Ea este, de altfel, iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul Nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului – pe lîngă procedurile legale deja iniţiate – şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe vamale.











