LEACURI VECHI PENTRU HORMONII DE AZI
![](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/491a357c75eef39baa9a32ced5a5c64a.jpg)
Disfuncţiile glandelor endocrine pot fi reglate cu ajutorul unei alimentaţii corecte şi a ceaiurilor din plante.
Organismul nostru este pus în mişcare de minusculi mesageri chimici numiţi hormoni. Aceştia sînt secretaţi de glandele endocrine, ajung în sînge şi de aici la organe, cărora le stimulează sau le inhibă activitatea. Aşadar, fără hormoni, nimic n-ar funcţiona cum trebuie. De altfel, cuvîntul hormon vine din limba greacă, homao însemnînd a pune în mişcare. Există o sumedenie de hormoni, de la cel al fericirii, la cei care reglează densitatea oaselor, temperatura corpului, activitatea organelor genitale, a ficatului, a pancreasului. Toţi au importanţă egală, de aceea, a ne îngriji sănătatea înseamnă a ne îngriji şi de activitatea hormonală. Acolo unde apare un deficit hormonal, apar şi necazurile, iar hormonii sintetici, deşi rezolvă problemele, pe de altă parte, intoxică organismul. Natura ne-a pus însă la dispoziţie şi antidotul pentru orice disfuncţie hormonală. Iată ce leacuri putem folosi pentru buna funcţionare a glandelor endocrine.
Hormonii, potenţatorii de care avem nevoie
Hormonii noştri cei de fiecare zi sînt responsabili pentru concentraţia de grăsimi din ficat şi pancreas, glicemie, senzaţie de foame, activitatea sexuală şi reglarea ciclului hormonal, dezvoltarea sistemului osos şi chiar de adaptarea la stres. Buna funcţionare a sistemului endocrin dă echilibru întregului organism, iar disfuncţia unei glande poate genera un întreg lanţ de dereglări. Tratamentul naturist recomandă un regim de viaţă echilibrat. Evitarea alimentelor conservate, prelucrate industrial, excesul de sare, grăsimi, dulciuri, proteine, toate pot deregla producţia de hormoni şi metabolismul, probleme care, o dată instalate, sînt dificil de tratat. Prin alimentaţie, putem regla activitatea glandelor, introducînd în organism hormonii naturali de care avem nevoie. Alimentele care nu trebuie să ne lipsească pentru producerea de hormoni în cantităţile optime sînt: ţelină, mărar, anason, fenicul, chimen, soia, măsline, uleiul virgin de măsline, uleiul de floarea soarelui, germeni de grîu, mierea de albine, lăptişor de matcă. Pe măsură ce înaintăm în vîrstă, organismul uman resimte o scădere în producţia de hormoni, cunoaşterea acestui adevăr ne poate ajuta să ajutăm organismul să-şi refacă dozele optime de hormoni. Însă, fără să le depăşim. Aceste coktailuri vitale sînt foarte puternice, pot genera adevărate furtuni în organism.
Flori de morcov pentru hipofiză
Hipofiza secretă hormonul somatotrop (STH), cu rol în creşterea oaselor. Dereglările acestuia pot produce nanismul sau gigantismul. Un alt hormon hipofizar este tireotropul, care controlează dezvoltarea şi secreţia hormonilor tiroidieni. Adenocorticotropul (ACTH) răspunde de sinteza hormonilor glucocorticoizi ai glandelor suprarenale. Plantele medicinale bogate în compuşi cu iod şi vitamine sînt adjuvante eficiente. Nutriţioniştii recomandă consumarea produselor pe bază de ovăz, mai ales în sezonul rece. Inflorescenţele de morcov acţionează asupra glandei hipofize. Atrofierea ovarelor, care atrage întreg lanţul de fenomene pe care îl numim îmbătrînire, este mult încetinită sau chiar oprită cu ajutorul acestor flori de morcov. Se pune de seară pînă dimineaţa o mînă de plantă tocată (frunze şi flori) la înmuiat într-un litru de apă. Dimineaţa, se stoarce şi se bea preparatul în trei reprize pe stomacul gol. Cura durează minimum trei luni şi este folosită şi în insuficienţa ovariană.
Soia reglează tiroida
Tiroida secretă tiroxină, triiodotiroină (influenţează creşterea şi dezvoltarea la copii, coordonează metabolismul lipidic, glucidic şi protidic), calcitonină (coordonează echilibrul fosforic şi fixarea calciului în oase). Hiposecreţia determină nanismul (piticismul) tiroidian însoţit de cretinism, guşa endemică, mixedem, iar hipersecreţia determină boala Basedow Graves. Florile de măr şi seminţele de măr, pe lîngă conţinutul bogat în iod, dispun de o serie de homoni naturali, benefici pentru reglarea activităţii glandei tiroide. Cîteva seminţe sînt suficiente pentru a acoperi doza zilnică de iod. Talpa gîştei este renumită pentru reglarea hiperfuncţiei tiroidiene, a activităţii sistemului nervos vegetativ, fiind recomandată în tulburări nevrotice cardiace şi depresie. Se administrează tinctura de talpa gîştii, în asociere cu tinctură de păducel. Prea puţină tiroxină duce la îngrăşare, la fragilizarea părului şi unghiilor şi la uscarea pielii. Alimentaţia bogată în seleniu, produse lactate şi soia ajută în cazurile de dezechilibru tiroxinal. Pentru hipertiroidism, ideale sînt infuzia de creţişoară, coada şoricelului, salvie, vîsc. Se beau două căni pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul durează 2-3 luni. Se fac masaje cu alifie de drăgaică la gît. Se recomandă o baie la culcare cu apă mai rece şi oţet de mere. Mai sînt utile compresele cu varză şi argilă diluată într-un decoct de scoarţă de stejar. În hipertiroidism, se recomandă cura cu suc de lămîie şi cea de suc de orz verde. Muştarul galben-conţine în seminţe cea mai mare cantitate de tiroxină. Ridichea crudă este un remediu clasic pentru tratamentul hipotiroidei şi al tiroidei hiperactive.
Adrenalină din fructe şi sport
Epifiza secretă melatonina, care favorizează somnul adînc, odihneşte şi relaxează sistemul nervos. Soarele opreşte producerea melatoninei. Dacă nivelul acestui hormon este ridicat, apar oboseala, apatia şi chiar depresia. După vîrsta de 40 de ani, secreţia de melatonină scade la jumătate comparativ cu cea a persoanelor tinere. Putem beneficia de acest hormon dacă adormim după ora 22,00 şi ne hrănim preponderent cu lapte, banane, leguminoase, fructe uscate, struguri roşii. Glandele suprarenale secretă hormonii corticosteroizi: aldosteronul (intervine în metabolismul apei şi electroliţilor), cortizon şi corticosteron (intervin în buna funcţionare a aparatului digestiv, renal, circulator, nervos şi metabolic). Adrenalina şi noradrenalina sînt hormonii care sporesc energia vitală. Îmbunătăţesc circulaţia sangvină, determină eliberarea energiei din glucoză şi acizii graşi, cresc tensiunea, cicatrizează rănile. În situaţii de şoc, adrenalina asigură acea explozie de energie necesară depăşirii oricărui pericol sau stres. Aceşti hormoni sînt produşi prin sintetizarea aminoacizilor, prin urmare, fructele bogate în vitamina C şi leguminoasele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Hormonul DHEA este produs din colesterol tot de către glandele suprarenale. DHEA întăreşte imunitatea, prelungeşte viaţa celulelor din sistemul nervos, asigură elasticitatea epidermei şi robusteţea muschilor. Descărcarea acestui hormon este stimulată de exerciţiile fizice, consumul germenilor de grîu, al drojdiei de bere şi ceai verde.
Afinul, stimulator de insulină
Pancreasul endocrin produce insulină (intervine în metabolismul glucidic, lipidic şi protidic, are efect hipoglicemiant, favorizează glicogenogeneza), glucagonul (intervine în reglarea metabolismului glucidic, lipidic şi protidic), somatostatina (cu rol în creştere şi dezvoltare). Hipersecreţia de insulină determină hipoglicemie, iar hiposecreţia duce la diabet zaharat. În medicina populară, remediile hipoglicemiante verificate în timp sînt: decoctul din teci de fasole (diminuează glicozuria), decoctul din rădăcini de brusture, ceai de frunze de dud negru (diminuează glicemia şi glicozuria), infuzie din frunze de nuc (diminuează glicozuria şi scade setea), mure, spanac, dovleac, ţelină, orz, infuzie din frunze de anghinare, ceai de rădăcină şi frunze de cicoare (stimulează funcţia de transformare a zaharurilor în glicogen, scade glicemia), suc proaspăt de scai (calmează pruritul diabeticului), decoct din frunze şi rădăcină de troscot (în caz de albuminurie, diaree şi hemoragii frecvente), infuzie de şovîrf (diminează glicozuria), macerat la rece din frunze de salvie, infuzie de urzică. Preparatele din afine (extract, tinctură, ceai) sînt indicate mai ales persoanelor cu diabet non-insulino-dependent, însa sînt de ajutor şi celor dependenţi de insulină. Glucochinina este un compus regăsit în fructele de afin despre care cercetătorii consideră că reduce nivelul de zahăr din vasele de sînge, şi prin urmare, reduce dependenţa de insulină. Mirtilina („insulina vegetală“) şi neomirtilina au acţiune hipoglicemiantă. Se ţine un tratament timp de 40 zile cu două căni de ceai pe zi. Ceaiul trebuie pregătit din frunze de afin şi fructe uscate, o linguriţă la o cană de apă fiartă.
Pentru reglarea hormonilor sexuali
Glandele genitale feminine sînt reprezentate de foliculii ovarieni care secretă hormonii estrogeni (determină scăderea hormonului FSH, creşterea glandelor mamare şi caracterele sexuale la fetiţe) şi progesteronul (menţinerea sarcinii). La bărbaţi, testiculele secretă testosteronul, care dezvoltă organele sexuale masculine, împreună cu STH, participă la creştere şi dezvoltare. Producţia de testosteron sporeşte dacă vom consuma alimente bogate în albumină şi zinc (peşte, brînzeturi, cereale germinate, ciuperci, nuci, alune). Se recomandă extract de muguri de stejar, muguri sau mlădiţe de zmeur, muguri de cătină, germeni din seminţe de in, germeni din seminţe de dovleac, extract din muguri de afin. Mugurii de stejar acţionează selectiv pe gonadele feminine şi masculine, stimulează secreţia de testosteron. Năpraznicul exercită un efect benefic asupra aparatului genital atît feminin cît şi masculin, în tulburări de dinamica sexuală la ambele sexe, stimulează spermatogeneza, are efecte hipotensoare. Brînca ursului este indicată în impotenţă hormonală, frigiditate, sterilitate masculină şi femină, amenoree, menopauză prematură. Planta este contraindicată femeilor gravide. Uleiul din seminţe de dovleac este un reglator hormonal al aparatului genital masculin, eficient în creşterea potenţei şi buna funcţionare a gonadelor masculine, combate hipertrofia prostatei.
Progesteronul natural
Mugurii de zmeur sînt consideraţi un progesteron natural şi mai ales un extraordinar reglator al activităţii ovarelor. Se folosesc pentru menţinerea sub control a tuturor fenomenelor care ţin de menopauză: bufeuri, usturimi în zona genitală, tulburări emoţionale, hirsutism. Femeile care fac tratament de lungă durată cu muguri de zmeur vor încetini considerabil procesele de îmbătrînire. Iar cele tinere, care vor să renunţe la controversatele anticoncepţionale pot recurge, de asemenea, la tratamentul cu mugurii de zmeur. Coada şoricelului are acţiune asemănătoare progesteronului, fiind eficient în caz de cicluri abundente sau tulburări de menopauză. Creţişoara e tot un fel de progesteron, se poate administra în caz de ciclu neregulat sau ciclu cu hemoragii puternice sau prelungite, tulburări de pubertate, sindrom menopauzal, mastoză fibochistică, chisturi ovariene. Trifoiul roşu protejează de cancer de sîn şi genital, reglează disfuncţiile menopauzale. Traista ciobanului este indicată în caz de tulburări de ciclu menstrual, sindrom menopauzal, fibrom uterin, mastoză şi chisturi ovariene. Florile de hamei, bogate în estrogeni naturali, calmează excitaţiile sexuale, avînd acţiune sedativă, dar luptă şi cu infecţiile genitale (vaginită, blenoragie). Lemnul dulce reglează activitatea hormonală la femeile la care apare o creştere a hormonului masculin, stimulînd creşterea sînilor şi funcţia glandelor suprarenale. Se administrează 3-4 linguriţe de tinctură pe zi timp de 14 zile. Seminţele de in reglează de asemenea aparatul genital feminin, protejîndu-l de cancerul de sîn şi ovare.
Menţinerea tinereţii hormonale
S-a arătat că deficitul de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentaţie reîntineritoare. Este esenţială renunţarea la produsele toxice, precum carne, zahăr şi alimente cu aditivi sintetici. Hrana vie bazată pe legume şi fructe proaspete, la care se adaugă cerealele nedecorticate, seminţele oleaginoase şi legumele reprezintă cele mai bune soluţii pentru menţinerea tinereţii. Măslinele negre consumate ca atare şi uleiul din măsline, obţinut prin presare la rece şi folosit crud, în salate, sînt renumite ca surse de hormoni naturali preţioşi. La fel, germenii de grîu, cîte 2-3 linguri pe stomacul gol, de obicei în combinaţie cu miere şi nucă rasă. Lăptişorul de matcă, în cură de două săptămîni, este esenţial pentru păstrarea vitalităţii. Se iau 0,5-2 ml pe zi din acest produs apicol extrem de puternic. Alte alimente esenţiale pentru relansarea activităţii hormonale: rădăcina de ţelină crudă şi frunzele verzi de ţelină, soia boabe, germenii de soia, fulgii de ovăz, seminţele de floarea-soarelui neprăjite, susanul pastă şi sub formă de seminţe neprăjite. Un medicament redutabil în lupta cu osteoporoza este tinctura de mărar. Este tolerată şi de către persoanele cu predispoziţie spre afecţiuni tumorale benigne sau maligne. Poate fi luată în cure de lungă durată, element extrem de important în tratamentul osteoporozei. Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar, care se amestecă cu jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade, după care se lasă la macerat 8 zile şi se filtrează. Se trage în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia o linguriţă de tinctură dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 6 luni.
Secretul fericirii
Investiţi cu funcţia de manageri, hormonii controlează impulsurile şi emoţiile fundamentale (sexualitatea, frica, furia, bucuria, tristeţea). Dopamina stimulează senzaţia de plăcere, noradrenalina întreţine optimismul, iar serotonina permite înfrînarea agresivităţii. Fluctuaţiile hormonale stau la baza stărilor de nervozitate, depresie, atît la bărbaţi, cît şi la femei, mai ales la schimbarea anotimpurilor. Ca să contracarăm irascibilitatea apărută odată cu venirea frigului, ne putem controla naturist dispoziţiile emoţionale cu preparate din plante. Banalul usturoi verde, pe lîngă faptul că este un aliment anticancerigen redutabil, conţine hormoni vegetali cu rol în echilibrarea endocrină. Serotonina este sintetizată în ficat şi nervii simpatici. Denumită uzual hormonul fericirii, este prezentă în celulele tractului gastro-intestinal şi în creier. Secreţia optimă a serotoninei poate fi stimulată prin exerciţii fizice uşoare, consumul de verdeţuri, fructe de mare, miere de albine şi kiwi. Alte alimente: pîinea integrală, cereale, tofu, lapte, cacao, grepfrutul, banane, ananas, cireşe, prune, curmale, migdale, alge, îngheţată, ciocolată şi bomboane. Se spune că un simplu zîmbet deseori ajută sistemul nostru endocrin mai mult decît un costisitor tratament hormonal.
Hormonii şi cosmetica
Pentru menţinerea elasticităţii pielii şi reducerea ridurilor, eficient este tratamentul pe bază de estrogen din plante (fitoestrogen). Acest hormon poate fi găsit în cereale integrale, seminţe de susan, linte, mazăre, nuci, migdale şi soia. Cel mai puternic şi sigur medicament hormonal naturist rămîn totuşi regimurile cu hrană netrecută prin foc. Legumele şi fructele crude, sub formă de salată sau suc, consumate în mari cantităţi, au efecte incredibile. Pielea se curăţă şi se netezeşte, iar petele de bătrîneţe dispar în cel mult două luni. Imunitatea creşte spectaculos, protejînd de cancer şi tumori benigne. Memoria se îmbunătăţeşte vizibil, creşte tonusul psihic, se ameliorează osteoporoza.
Sursa: monitorulexpres.ro
![Bombardamente rusești în mai multe regiuni ucrainene și alertă de atac aerian la nivel național Bombardamente rusești în mai multe regiuni ucrainene și alertă de atac aerian la nivel național](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/cd2185c355ff4ef7b9333fecd1d0412e.jpg)
![Iranul avertizează SUA că dacă siturile sale nucleare vor fi atacate, ar duce la un Iranul avertizează SUA că dacă siturile sale nucleare vor fi atacate, ar duce la un](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/01faafe1fb7532ef9dc1249ec1fea0de.jpg)
![La un summit informal, Luni, liderii europeni vor discuta despre o autonomie europeană de apărare în raport cu Rusia și SUA La un summit informal, Luni, liderii europeni vor discuta despre o autonomie europeană de apărare în raport cu Rusia și SUA](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/98a59213ffa1b1d4ef96a0be28eafd05.jpg)
![Prim-ministrul canadian anunță că țara sa va oferi un răspuns puternic și imediat la tarifele vamale impuse de SUA Prim-ministrul canadian anunță că țara sa va oferi un răspuns puternic și imediat la tarifele vamale impuse de SUA](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/2bdb087e1fbe73f9065f7636ec8eed12.jpg)
![În SUA, s-a declanșat operațiunea de demitere a agenților FBI care l-au investigat pe Trump În SUA, s-a declanșat operațiunea de demitere a agenților FBI care l-au investigat pe Trump](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/7de07c5cef6577dcc450f4e516bdb664.jpg)
![După tarifele aplicate Chinei, Mexicului și Canadei de către Trump, acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut drastic După tarifele aplicate Chinei, Mexicului și Canadei de către Trump, acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut drastic](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/ea38e1b723660dc292375fedb6ccb9a1.jpg)
![Într-un atentat cu bombă din Moscova, un paramilitar pro-rus din Donețk a fost rănit grav Într-un atentat cu bombă din Moscova, un paramilitar pro-rus din Donețk a fost rănit grav](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/123d829308134b07dfb4f31a93023e49.jpg)
![SUA. Întrevedere Netanyahu-Trump focusată pe încheierea războiului din Orientul Mijlociu SUA. Întrevedere Netanyahu-Trump focusată pe încheierea războiului din Orientul Mijlociu](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/cef3d06838597aeb35f4a67df14f71e0.jpg)
![Elon Musk vrea să închidă USAID Elon Musk vrea să închidă USAID](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/c3a18fee831f5f3cab42e6e9b6d22378.jpg)
![Majoritatea ultraortodocșilor israelieni refuză să se conformeze ordinelor de încorporare în Armată Majoritatea ultraortodocșilor israelieni refuză să se conformeze ordinelor de încorporare în Armată](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/ec0c16b98ac088b413871a770cfbffd8.jpg)
![Atacurile americane asupra grupării Stat Islamic din Somalia au ucis ”figuri-cheie” Atacurile americane asupra grupării Stat Islamic din Somalia au ucis ”figuri-cheie”](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/c9ee3a68a88b1abc8900c45654fd7b97.jpg)
![Guvernul britanic adoptă măsuri severe împotriva căilor prin care inteligența artificială este folosită spre a crea conţinut pornografic infantil Guvernul britanic adoptă măsuri severe împotriva căilor prin care inteligența artificială este folosită spre a crea conţinut pornografic infantil](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/aaaaa1f972d0e73ef5b265c4efa8ee13.jpg)
![Misterele construcției piramidei lui Cheops Misterele construcției piramidei lui Cheops](https://moldova-suverana.md/uploads/articles/logo/thumbs/e7aa71dcf9dd99d4580281f715c415ae.jpg)