La nivel mondial, preturile la alimente au scazut si in Octombrie, pentru a saptea luna consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în Octombrie, pentru a şaptea lună consecutivă, deşi s-a înregistrat o creştere a preţurilor cerealelor, a anunţat Vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În Octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în Septembrie. Chiar dacă a scăzut timp de şapte luni la rînd, acest indice este cu 2% mai mare decît era în Octombrie 2021.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în Octombrie, grîul înregistrînd un avans de 3,2%, în contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina şi al revizuirii în scădere a livrărilor din SUA. Şi preţul orezului a urcat cu 1% în Octombrie.

În contrast, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în Octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decît era în Octombrie 2021. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ulei de floarea-soarelui a fost mai mult decît compensată de preţurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia şi din seminţe de rapiţă.

De asemenea, preţurile internaţionale la carne şi lactate au scăzut cu 1,4%, şi, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.

Tot Vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 pînă la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cît estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producţia realizată în 2021.

„Revizuirea în scădere este determinată aproape în întregime de temerile privind producţia de grîu în Statele Unite”, a precizat FAO.