LA CHIŞINĂU AU FOST COMEMORATE VICTIMELE DEPORTĂRILOR COMUNISTE DIN 13 IUNIE 1941
La Chişinău a fost organizată astăzi în faţa Monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din scuarul Gării o acţiune de comemorare a victimelor primului val de deportări comuniste din 13 iunie 1941.
În dimineaţa zilei, la Monument au depus flori Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi prim-ministrul Iurie Leancă.
La acţiunea de comemorare au participat deportaţi din primul şi cel de-al doilea val, feciorii şi nepoţii lor, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Republica Moldova, a declarat că în memoria celor deportaţi în prezent se construieşte un muzei în aer liber: cu bordeie, barăci, exact aşa cum au fost cele ale moldovenilor deportaţi în Siberia, sub care mişunau şerpi.
În Siberia a fost deportat împreună cu părinţii săi şi Boris Vasiliev din Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. „În primul val de deportări, tata a fost omorît în Siberia. În 1946 mama cu noi, cei cinci copii, a fugit acasă. Însă în 1949 ne-au deportat din nou. Mama a stat trei ani în puşcăria „Valea Norocului”. Am scăpat cu viaţă fugind şi la a doua deportare”, a afirmat Boris Vasiliev.
Următoarea acţiune de comemorare a celor deportaţi va avea loc pe 6 iulie, cînd se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de deportări comuniste. Cel de-al treilea val a avut loc în 1951. (Moldpres)