KLAUS IOHANNIS: „DACĂ NOI, EUROPENII, NU REUȘIM SĂ AJUTĂM UCRAINA ȘI MOLDOVA ÎNSEAMNĂ CĂ AM PIERDUT”

Președintele Klaus Iohannia a participat joi la Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc la Castelul Mimi din Republica Moldova. Șeful statului a declarat că Moldova nu este singură și România îi este alături pentru a face față provocărilor. „Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova înseamnă că am pierdut”, a adăugat Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui:

Am participat astăzi la Summitul Comunității Politice Europene, a doua reuniune de acest gen, un summit deosebit de important pentru Republica Moldova, regiune și pentru continent. A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme de actualitate începînd cu impactul războiului din Ucraina și terminînd cu teme de interes pentru toți participanții: securitatea energetică, conectivitate.

Un obiectiv important pentru România a fost lansarea unor semnale politice clare. Un prim semnal a fost cel legat de importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pentru securitatea sa și aderarea la UE. Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă. România este alături, așa cum arătat cu fapte concrete cu fiecare ocazie. Moldova nu este singură.

Practic, în unanimite, și celelalte state europene îi sînt alături. Sînt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Moldova, pentru Ucraina, pentru regiune.

Al doilea semnal a fost reiterarea sprijinului pentru Ucraina și pentru a cîștiga războiul de agresiune al Rusiei. Un sprijin care va fi acordat atît timp cît este necesar pentru a ajuta Ucraina să-și asigure independența și integritatea teritorială.

Al treilea semnal a fost adresat pentru regiune, de o importanță strategică evidentă pentru tot mapamondul.

Summit-ul a fost un succes. Privim cu încredere spre viitor, către summitul Comunității pe care Spania îl organizează în toamnă.

Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova înseamnă că am pierdut. Moldova și Ucraina sînt dintre ai noștri. Important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră că o ajutăm pînă învinge și ucrainenii să fie convinși și după summit-ul NATO că sîntem alături de ei și după. Același lucru este valabil și pentru Moldova. Vorbim și de securitate energetică, de securitate a statului.

Sursa: digi24.ro