Jens Stoltenberg: "Trebuie să fim vigilenţi cu privire la activităţile ascunse ale Rusiei pe teritoriul Alianţei"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat, Vineri, drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia împotriva acţiunilor ostile şi a subliniat că aceasta nu va împiedica Alianţa Nord-Atlantică să sprijine Ucraina, relatează EFE şi AFP.

"Astfel de acte sunt periculoase şi inacceptabile", a declarat el, într-o conferinţă de presă, la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz. "Ele nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina şi ne coordonăm îndeaproape răspunsul la orice acte ostile împotriva aliaţilor din NATO", a dat asigurări Stoltenberg.

"Trebuie să fim vigilenţi cu privire la activităţile ascunse ale Rusiei pe teritoriul alianţei", a mai spus Jens Stoltenberg.

El a evocat că, săptămîna trecută, autorităţile germane au arestat două persoane acuzate de spionaj şi de presupuse acte de sabotaj în beneficiul Moscovei, în timp ce Vineri doi cetăţeni britanici au fost acuzaţi de cooperare cu serviciile de informaţii ruse.
"Susţinem pe deplin Germania şi Regatul Unit. Aceste măsuri de spionaj sunt inacceptabile şi nu ne vor împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina", a insistat el.

Stoltenberg, care şi-a început Joi vizita în Germania cu o deplasare la baza aeriană Laage din Nordul ţării, a salutat rolul Berlinului în consolidarea flancului estic al NATO, precum şi creşterea cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei în Ucraina pînă la obiectivul de 2% din PIB.

La rîndul său, Olaf Scholz a reiterat necesitatea de a sprijini Ucraina "atît timp cît va fi nevoie" pentru a apăra "arhitectura de securitate în Europa", care este ameninţată de invazia rusă în Ucraina.

"Acum trebuie să depunem cu toţii mai multe eforturi în acest an şi în anii următori pentru a face ceea ce este necesar", a spus el, adăugînd că, între ajutorul deja acordat şi angajamentele de ajutor, sprijinul german pentru Ucraina se ridică deja la 28 de miliarde de euro.

Cancelarul a reiterat, de asemenea, solicitarea adresată "prietenilor în Europa" de a verifica dacă mai există în stocurile forţelor lor armate echipamente care ar putea fi donate Kievului pentru a-şi întări apărarea antiaeriană şi a subliniat că este vorba de o "cerere specială".

Guvernul german a anunţat recent că va livra Ucrainei o a treia baterie de lansatoare de rachete Patriot şi a lansat o iniţiativă diplomatică pentru a-i convinge pe ceilalţi aliaţi să îşi sporească sprijinul pentru apărarea aeriană.