Israel-Hamas – ambele părţi sunt acuzate de crime de război

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Volker Turk a afirmat, Joi, că toate părţile implicate în conflictul dintre Israel şi Hamas au comis crime de război care trebuie anchetate, iar cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Încălcări clare ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale legislaţiei umanitare, inclusiv crime de război şi posibil alte infracţiuni conform legislaţiei internaţionale au fost comise de toate părţile", a spus Turk în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

"E vremea, e demult vremea, pentru pace, anchete şi răspundere", a apreciat oficialul.

Terorişti din Hamas au ucis, la 7 Octombrie 2023, 1.200 de oameni în Israel şi au luat 253 de ostatici, arată bilanţurile israeliene.

Atacul a fost urmat de riposta Israelului – bombardamente şi ofensivă terestră în Fîşia Gaza, controlată de Hamas. Obiectivul declarat al operaţiunii este eliberarea ostaticilor şi eliminarea organizaţiei islamiste, însă autorităţile sanitare din Gaza afirmă că au fost ucişi circa 30.000 de civili.

Turk, care a prezentat un raport despre situaţia drepturilor omului în Gaza şi în Cisiordania ocupată de Israel, a arătat că oficiul pe care îl conduce a înregistrat "multe incidente care pot reprezenta crime de război ale forţelor israeliene". El a adăugat că există şi indicii conform cărora israelienii au desfăşurat "atacuri la întîmplare şi disproporţionate" care încalcă legile internaţionale.

Israelul susţine că face tot ce este posibil pentru a reduce la minimum suferinţele civililor.
Înaltul comisar a prezentat şi încălcările legislaţiei umanitare comise de grupările înarmate palestiniene: lansarea de proiectile la întîmplare asupra Sudului Israelului şi luarea de ostatici.

Luna trecută, Curtea Internaţională de Justiţie (CJI) de la Haga a ordonat Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor şi să facă eforturi mai mari în sprijinul civililor, însă nu a cerut şi încetarea focului.

Turk a mai declarat că perspectiva unui asalt terestru al forţelor israeliene asupra oraşului Rafah de la frontiera de Sud a Fîşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi conform estimărilor circa 1,5 milioane de refugiaţi din calea luptelor, "ar duce coşmarul impus locuitorilor din Gaza la o dimensiune nouă, distopică".

"Eu unul nu văd cum o astfel de operaţiune ar putea fi în concordanţă cu măsurile provizorii obligatorii emise de Curtea Internaţională de Justiţie", a spus el, avertizînd că o ofensivă de acest gen ar duce la pierderea foarte multor vieţi, ar creşte riscul de crime atroce, ar provoca şi mai multe strămutări şi "ar semna condamnarea la moarte a oricărei speranţe de asistenţă umanitară eficientă".