INTEGRAREA ÎN UE CA O REALITATE INCONTESTABILĂ

Motivul real pentru care comuniştii şi alte forţe antinaţionale sabotează statul R. Moldova

R. Moldova a demarat aplicarea Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor în Ianuarie 2011, prezentînd Comisiei Europene două rapoarte în Septembrie 2011 şi Februarie 2012. La rîndu-i, Comisia Europeană a publicat, la 22 Iunie 2012, raportul final privind realizarea primei faze a Planului. Miniştrii europeni de Externe au decis, la 20 Noiembrie 2012, să treacă la evaluarea cerinţelor din cea de-a doua fază a Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Realizarea, aplicarea cu succes a tuturor acestor cerinţe a cunoscut încununare în ziua de 15 Noiembrie, iar asta cu prilejul întîlnirii dintre preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Iurie Leancă, prim-ministrul R. Moldova, şi premierul român Victor Ponta.

„Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”

V-am prezentat statistica de mai sus spre a înţelege mai bine faptul că succesul cert al ţării noastre la Summit-ul de la Vilnius a fost posibil pentru că s-a aplicat cu pragmatism de către ex-premierul Vlad Filat şi echipa lui de diplomaţi, constituită din prim-ministrul Iurie Leancă, atunci în calitate de ministru de Externe, Natalia Gherman, actualul ministru de Externe, şi întreaga lor echipă de specialişti care i-au secundat.

Anunţul făcut în ziua de 15 Noiembrie de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu privire la perspectivele clare ale liberalizării regimului de vize pentru moldoveni, este consecinţa firească a pragmatismului diplomatic asumat şi impus de către Vlad Filat. Anume un astfel de pragmatism atrage aprecierea şi respectul înalţilor oficiali europeni. UE nu face concesii gratuite care i-ar bloca sau compromite standardele, iar parteneriatul de succes cu ţara noastră reflectă faptul că R. Moldova a avut forţă, voinţă politică şi lideri care au ştiut să ne deschidă porţile Europei civilizate.

Mulţi adversari politici şi mediatici ai lui Filat şi ai PLDM le-au reproşat că, chipurile, au dat uitării ori s-au dezis de sloganul electoral „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. Nimic mai fals!

Ce altceva decît „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” înseamnă anunţul făcut de Barosso, Vineri, şi certitudinea parafării acordurilor de la Vilnius?

Ce altceva decît „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” înseamnă disperarea şi violenţa primitivă antinaţională a comuniştilor faţă de aceste reale succese?

Ce altceva decît „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” înseamnă presiunile politice şi embargourile ruseşti declanşate împotriva ţării noastre tocmai din această pricină?

Acum, într-adevăr, putem vorbi despre o „Moldovă fără Voronin şi o Moldovă fără comunişti”, iar asta în pofida ameninţărilor, sabotajelor şi manifestaţiilor-lovitură de stat la care recurg comuniştii. Realizările diplomatice excepţionale ale ex-premierului Vlad Filat şi ale echipei sale de diplomaţi au făcut ca acum să vedem şi mai limpede cît de vulgar, primitiv şi antinaţional contrastează comuniştii faţă de acest decor diplomatic şi politic pozitiv. Anume munca în echipă a lui Filat i-a determinat pe comunişti să-şi anuleze singuri orice şansă de a mai accede vreodată la guvernare. A-şi imagina cineva o absurdă revenire la Putere a PCRM, ar echivala cu o stupidă şi imaginară situaţie în care cel mai violent alcoolic dintr-un sat ar fi numit abuziv în funcţia de primar.

Prin urmare, acum înţelege oricine funcţionalitatea, eficienţa şi actualitatea sloganului „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”!

Scurt istoric diplomatic al zilei de Vineri, 15 Noiembrie

În acea zi a „miezului” istoriei noastre prezente, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, după întîlnirea cu premierii Iurie Leancă, şi Victor Ponta, că Republica Moldova întruneşte criteriile pentru eliminarea vizelor.

Cu prilejul conferinţei comune de presă organizată de către cei trei demnitari, Barroso a declarat: „A fost o plăcere să ne întîlnim cu premierii Ponta şi Leancă. Cred că astăzi este o premieră. Este pentru prima dată cînd avem o întîlnire între Comisie, guvernul unui stat membru şi guvernul unei ţări de la care ne aşteptăm să se asocieze la Uniunea Europeană. Vreau să mulţumesc în mod special României şi premierului Ponta. Cred că sprijinul puternic al României este apreciat şi arată nu doar că beneficiază de pe urma integrării, ci şi că oferă un sprijin comunităţii europene. Obiectivele politicii noastre nu se opresc la graniţă, de aceea am discutat despre securitatea energetică, interconexiunea de gaze.

Europenii ar trebui să aibă acces la energie ieftină, iar Moldova ar trebui să aibă aceleaşi drepturi. Astăzi am făcut progrese semnificative în ce priveşte proiectele de interconectare energetică şi am luat decizii concrete. În primul rînd, proiectul Iaşi-Ungheni reprezintă prima interconectare a Moldovei cu piaţa europeană, de pe urma căruia cetăţenii R. Moldova vor beneficia. În al doilea rînd, am identificat un proiect energetic care va ajuta Moldova să crească importul de energie electrică din România.

Ambele proiecte vor stabiliza aportul de energie al R. Moldova. Vom continua să ne extindem sprijinul şi am discutat, de asemenea, să oferim susţinere şi din partea Băncii Mondiale. Cooperarea apropiată dintre Moldova şi România este un important pas înainte. Le mulţumesc premierilor pentru viziunea lor şi modul în care conduc cele două state. Sunt mîndru să anunţ, astăzi, că raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor conchide că Moldova a îndeplinit toate condiţiile. Concluzia este că Moldova respectă toate etaloanele stabilitate. La următorul Summit al Parteneriatului Estic vom propune ridicarea regimului de vize. Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Calea europeană a Moldovei trebuie să devină o realitate ”, a declarat oficialul european.

În acest context, prim-ministrul Iurie Leancă a spus: „Mă bucur să constat că lucrările pe gazoductul Iaşi-Ungheni se derulează cum am planificat. Sunt convins că împreună cu alte elemente ale acestui proiect vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze ale R. Moldova. La Vilnius vrem să parafăm fiecare pagină a Acordului de Asociere. Declaraţia potrivit căreia R. Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care R. Moldova o aşteaptă. Iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie! Sunt convins că la Vilnius vom avea un summit extrem de productiv pentru viitorul european al R. Moldova”, a declarat premierul moldovean.

La rîndu său, premierul român Victor Ponta a declarat: „Îi mulţumesc domnului Barroso! Această întîlnire este un mesaj puternic pentru importanţa Parteneriatului Estic. Moldova poate fi sprijinită de ţări deja membre pentru a-şi face un parcurs mai rapid şi mai eficient al integrării europene. Sunt onorat să particip la această întîlnire alături de domnul Leancă, o personalitate politică proeuropeană, care și-a angajat Guvernul în mod clar și hotărît pe calea integrării europene!

România consideră ca o datorie de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european. Am identificat în acest moment proiectele concrete de infrastructură energetică şi de transporturi care pot fi dezvoltate în perioada următoare. România, Moldova şi CE vor identifica şi prezenta toate resursele şi procedurile necesare pentru ca aceste proiecte să fie realizate. Vreau să afirm hotărârea Guvernului de a folosi toate resursele posibile pentru a dezvolta aceste proiecte, să spun că în baza acestei întîlniri la cel mai înalt nivel toate structurile guvernamentale continuă să lucreze. Vreau să afirm suportul total, necondiţionat pe care România îl acordă şi la Vilnius parcursului european al R. Moldova.

Mă bucură anunţul domnului Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor pentru Moldova. Îmi aduc aminte de bucuria cu care a fost întîmpinată această veste de cetățenii României. De asemenea, aş vrea să mulţumesc preşedintelui Barroso pentru modul tranşant, european şi corect în care a prezentat situaţia la nivel european apropo de spaţiul Schengen. Din partea Guvernului României, sprijinul pentru Moldova este total şi această întîlnire ne va ajuta foarte mult. Pe agenda discuţiilor au figurat o serie de proiecte precum interconexiunea de gaze, respectiv cea energetică, dar şi Acordul de Asociere a R. Moldova la Uniunea Europeană”, a spus premierul român.

Tot Vineri, comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, i-a înmînat oficial prim-ministrului Iurie Leancă raportul făcut asupra realizărilor de către Republica Moldova a angajamentelor stipulate în Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Prin urmare,

analizînd lucrurile din perspectivele optimiste şi concrete prezentate mai sus, înţelegem mai bine motivul real pentru care comuniştii şi alte forţe antinaţionale sabotează statul R. Moldova. Cu cît vom simţi şi mai mult avantajele civilizaţiei europene, cu o tot mai mare intensitate va creşte aversiune faţă de primitivismul comuniştilor care doresc să ne ţină închişi ca într-o cuşcă de animale, într-o sărăcie absolută şi într-o izolare definitivă faţă de civilizaţia europeană a timpurilor pe care le trăim! Ei reprezintă trecutul sumbru al nostru pentru că ne-au minţit cu neruşinare, ne-au înşelat cu false opţiuni europene şi cu ideea consolidării statalităţi acestei ţări!

Moldova Suverană

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26