INFRACŢIONAL

Încă un procuror reţinut pentru mită

Un procuror din raionul Floreşti a fost reţinut şi plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, fiind bănuit că ar fi pretins 2000 de lei de la un cetăţean pentru a înceta urmărirea penală în privinţa acestuia în cadrul unui dosar deschis pentru furt.

Potrivit Procuraturii Generale, în cadrul percheziţiei în biroul de serviciu al procurorului au fost depistaţi cei 2000 lei, bani transmişi în aceeaşi zi de către denunţător.

La începutul săptămânii curente, un alt procuror a fost reţinut la Ocniţa, împreună cu un complice, pentru infracţiuni de corupţie.

Procuratura Generală îndeamnă cetăţenii să anunţe faptele de corupţie comise de către angajaţi ai procuraturii la linia verde a Procuraturii Generale (022) 226-648, cât şi direct, la Procuratura Anticorupţie, la numărul de telefon (022) 257-407 sau pe adresa adresa: or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 198.

Ministerul Educaţiei a pornit o anchetă pe marginea taxelor percepute la „Mircea Eliade”

Ministerul Educaţiei a iniţiat o anchetă la Liceul „Mircea Eliade” din capitală în contextul mai multor sesizări din partea părinţilor despre colectările de bani în cadrul instituţiei.

În comunicat se menţionează că ministerul salută poziţia civică a părinţilor şi încurajează implicarea acestora în activitatea instituţiilor de învăţământ pentru a asigura transparenţa şi combaterea practicilor de colectare ilicită de bani.

Ministerul reiterează că părinţii nu pot fi obligaţi să achite anumite plăţi în favoarea instituţiilor de învăţământ, iar implicarea managerilor instituţiilor în procesul de colectare şi administrare a donaţiilor provenite din alte surse decât cele bugetare este interzisă.

La începutul săptămânii curente, mai mulţi părinţi au scris pe reţelele de socializare că trebuie să plătească 3100 de lei, taxa de studii. Solicitarea a venit de la Fundația Mircea Eliade, o structură care a înlocuit fosta asociație de părinți. Pe marginea acestui caz s-a autosesizat şi Centrul Naţional Anticorupţie.

Funcţionar bănuit de corupţie a trecut cu maşina peste piciorul unui ofiţer

Un inspector al Inspectoratului Principal de Stat în Construcţii este bănuit că ar fi cerut 500 de euro de la un agent economic pentru a grăbi examinarea pachetului de acte pentru construcţia unui magazin în oraşul Orhei. În cadrul operaţiunii de reţinere a funcţionarului, acesta a încercat să se ascundă, creând o situaţie de accident. Bănuitul a trecut cu maşina peste piciorul unuia dintre ofiţerii din grupul de reţinere.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, operaţiunea a avut loc în seara zilei de joi, 16 ianuarie, în faţa Ministerului Construcţiilor, în momentul în care funcţionarul primea banii.

În prezent, acesta se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Pe numele lui este deschis dosar penal pentru corupere pasivă şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 10 ani de închisoare, cu amendă până la 60 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii între 2 şi 5 ani.

Dosarele vameşilor de la Leuşeni au ajuns în judecată

Dosarele penale a 24 de vameşi învinuiţi de corupţie, de la postul vamal Leuşeni, au fost trimise în instanţa de judecată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, vameşii riscă până la 10 ani de închisoare, cu aplicarea unei amenzi în mărime de până la 60 de mii de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, activitatea frauduloasă a învinuiţilor a fost documentată timp de aproximativ jumătate de an şi a fost nevoie de implicarea investigatorilor sub acoperire.

Oamenii legii au constatat că vameşii extorcau şi primeau sume între 100 şi 350 de euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.

Pe 22 octombrie anul trecut, în cadrul unor descinderi la postul vamal, au fost reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau cei 24 de vameşi, dar şi 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hânceşti. Procurorii continuă urmărirea penală a celorlalţi figuranţi şi urmează să-i defere justiţiei în timpul apropiat.

Militar condamnat pentru omor intenţionat

Un militar a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de detenţie pentru omor intenţionat. Militarul este acuzat de faptul că, în septembrie anul trecut, în timpul concediului de scurtă durată în satul natal, a omorât un consătean. După ce au consumat băuturi alcoolice, militarul şi bărbatul de 46 de ani s-au luat la ceartă. Militarul a plecat acasă, a luat un topor şi, revenind la locul conflictului, i-a aplicat victimei o lovitură cu toporul în regiunea capului. Bărbatul a decedat pe loc. Sentinţa este cu drept de atac.

Un bărbat a fost omorît şi aruncat în iaz

Un tânăr a fost reţinut de poliţişti pentru exces de viteză la volanul unui automobil fără numere de înmatriculare. Oamenii legii au constatat că şoferul, care mai era şi în stare de ebrietate, conducea o maşină care nu-i aparţine. În cadrul audierilor, tânărul a recunoscut o crimă. El le-a spus anchetatorilor că, împreună cu doi consăteni, l-au bătut pe proprietarul maşinii şi l-au aruncat fără suflare într-un iaz în aproprierea satului Ezerenii Noi, raionul Sângerei.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie, cei care au alertat poliţia au fost câţiva locuitori din satul Ghiliceni, raionul Teleneşti, speriaţi de şoferul vitezoman. Tânărul reţinut a povestit că, în seara zilei de 11 ianuarie, a consumat alcool cu proprietarul maşinii – un bărbat de 48 de ani din Chişinău şi cu doi consăteni din satul Zgârdeşti, Teleneşti. După mai multe pahare, toţi patru au urcat în maşină, iar în urma unei neînţelegeri s-au luat la pumni. Tinerii au lovit în proprietarul maşinii până acesta nu a mai dat semne de viaţă şi l-au aruncat în iaz.

La scurt timp, au fost identificaţi şi reţinuţi şi ceilalţi suspecţi. Toţi 3 vor fi judecaţi pentru omor deosebit de grav şi riscă detenţie pe viaţă. Tinerii au între 20 şi 22 de ani. Anterior unul din ei a fost condamnat pentru răpire de automobile, furt şi păstrare de muniţii, iar ceilalţi doi pentru acte de huliganism.

O familie va face puşcărie pentru că a impus o minoră să cerşească

Trei membri ai unei familii au fost condamnaţi la câte 7 ani de detenţie pentru că au impus o minoră să cerşească, timp de patru luni, în Federaţia Rusă.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în martie 2011, doi soţi, împreună cu fiul lor, au promis unei minore, care avea o situaţie financiară dificilă, că o vor angaja la o slujbă bine plătită în oraşul Moscova. În realitate, minora a fost transportată în Habarovsk şi a fost impusă se cerşească pe străzile oraşului. După o perioadă, victima a fost transportată în oraşul Vladivostok, unde la fel a cerşit.

Toţi banii obţinuţi victima îi transmitea inculpaţilor şi, abia după 4 luni, a fost lăsată să revină în ţară. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul bănuiţilor, au fost depistaţi şi sechestraţi 600 de dolari, 1270 de ruble ruseşti şi 3936 de lei moldoveneşti, care ulterior au fost confiscaţi în proprietatea statului.

Prin sentinţa Judecătoriei sectorului Centru, soţii au fost condamnaţi la câte 7 ani de închisoare, iar fiul acestora la 6 ani şi 11 luni. Sentinţa este cu drept de atac.

Sursa: IPN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40