Imposibila Unire (3)
Dezinformări, luptă pentru putere şi... Iliescu!
Autor: Mihai CONŢIU
Pe data de 30.V.2012, în ziare.com, apar cîteva frînturi din aşa-zisele dezvăluiri despre motivele pentru care nu a avut loc unirea dintre aceste două ţări. În contextul acestor dezvăluiri, citind cu atenţie printre rînduri, există informaţii care ridică semne de întrebare cu privire la auto-declaraţii autori moldoveni ai Constituţiei R. Moldova şi ai Declaraţiei de Independenţă.
Cel care a redactat Constituţia R. Moldova este dr. Aurel Preda, profesor universitar emerit de drept internaţional public şi relaţii internaţionale, preşedinte al Asociaţiei Române de Politică Externă, a lucrat în Subcomitetul ONU pentru definirea agresiunii şi a participat la diverse negocieri bilaterale din partea statului român, fost ambasador în R. Moldova şi este general în rezervă.
Potrivit acestuia, Mircea Snegur i-ar fi propus lui Iliescu, în 1991, unirea Republicii Moldova cu România, cerînd în schimb să i se garanteze funcţia de vicepreşedinte al României.
"Dacă tot faceţi Constituţia acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreşedinte", care să rămînă vacant pînă cînd se va realiza unirea. Apropiaţii lui Ion Iliescu nu au acceptat", i-ar fi spus Snegur atunci lui Preda, conform declaraţiei acestuia pentru elldor.info.
Preda a mai dezvăluit că a fost trimis la Chişinău de către Adrian Năstase, care era atunci ministru de Externe. "E foarte adevărat că nu a fost un mandat scris. Dar şi asta a fost o şmecherie. Dacă, de exemplu, băieţii de la Moscova se supărau şi provocau un conflict diplomatic, atunci răspunsul către preşedintele Ion Iliescu ar fi fost: N-a avut mandat!'", a mai precizat el.
Preda a mai declarat că refuzul final din partea Bucureştiului a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la Comunitatea Statelor Independente (CSI). El ar fi aşteptat preţ de două ore la aeroport. "Domnul preşedinte Ion Iliescu zice să mergeţi şi să semnaţi Tratatul", i s-a transmis lui Snegur, dîndu-i-se de înţeles că solicitarea sa nu a fost acceptată.
Ion Iliescu a negat aceste afirmaţii. "Este o aiureală de-a lui Preda. Nu a existat o asemenea propunere. Era o perioadă tulbure, nu era posibil aşa ceva", a replicat Iliescu.
„Mă aşteptam de la domnul Iliescu la un asemenea răspuns, el este şi rămâne un alogen care nu poate gîndi ca noi. Dar, în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, Vasile Nedelciuc sau Valeriu Matei, sunt şi ei români temători, ca mulţi alţii”, a spus Preda.
De cealaltă parte, Mircea Snegur nu a comentat declaraţiile lui Aurel Preda.
„Clarificările” lui Iliescu
"Au apărut încă din anii '90 şi se repetă şi acum unele "reproşuri", că n-am fi ştiut "să profităm" de situaţia din anii '90-'91 pentru a realiza unirea Basarabiei, sau a Rep. Moldova cu Romania. Cum să fi abordat aceasta problema? Şi cu cine? Pînă în 1991, Rep. Moldova era parte a URSS. În Transnistria se aflau bazele şi efectivele Armatei a 14-a (cu generalul Lebed)", sunt argumentele cu care fostul preşedinte al României îşi explică deciziile de la acea vreme, postate pe blogul personal.
"România a iniţiat, în Vara anului 1992, la Istanbul, cu prilejul Summit-ului ţărilor din zona Mării Negre, întîlnirea celor patru preşedinţi – din Rusia, Ucraina, Moldova şi România – care a dus la încetarea ostilităţilor din Transnistria. S-a creat o Comisie de lucru a reprezentanţilor celor patru state. Ulterior, prin manevre abile ale Rusiei, componenţa Comisiei a suferit modificări, care au dus la înlăturarea României", mai precizează Iliescu. (va urma)