IGOR DODON: „ANUL 2015 A FOST PENTRU PARTIDUL SOCIALISTILOR O SCOALA BUNA”

În preajma sărbătorilor de Anul Nou am discutat cu liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, despre rezultatele anului ce trece, despre obiectivele partidului pe care îl conduce, precum şi despre perspectivele statului Republica Moldova.

- Dle Dodon, cum a fost anul 2015 pentru Moldova?

- A fost un an dificil. Ţara a aflat despre istoria miliardului furat. Alianţa de la guvernare a demonstrat o incapacitate totală de a conduce ţara, dezamăgind chiar şi pe patronii săi din Occident. S-au schimbat deja două guverne şi astăzi devine clar: nici o cîrpeală nu va putea readuce la viaţă această alianţă. Toată lumea deja îşi dă seama că în anul viitor alegerile parlamentare anticipate sînt inevitabile. Întrebarea este cînd vor fi acestea desemnate. În opinia noastră, cu cît mai repede ţara va avea o nouă guvernare, cu atît va fi mai bine şi pentru ţară, şi pentru poporul ei, şi pentru partenerii noştri externi din Est şi din Vest.

- Cum a fost acest an pentru Partidul Socialiştilor?

- În anul care pleacă Partidul Socialiştilor a acumulat prima sa experienţă de activitate în calitate de principală forţă de opoziţie din Moldova. După alcătuirea celei mai mari fracţiuni de opoziţie în Parlament, noi am devenit unica forţă parlamentară de opoziţie. La fiecare şedinţă a Parlamentului, noi am luptat pentru interesele alegătorilor noştri. Începînd cu 27 august 2015, PSRM a declarat desfăşurarea acţiunilor de protest în regim non-stop, în urma acestora fiind creat Orăşelul Victoriei, lîngă sediul Parlamentului. Prin eforturi comune cu alte forţe patriotice de stînga, alături de societatea civilă, am obţinut destrămarea „Alianţei pentru Integrare Europeană”, de care s-au săturat toţi.

PSRM s-a transformat într-un partid influent la nivelul întregii ţări. Cu susţinerea noastră, Irina Vlah a obţinut o victorie indiscutabilă la alegerile pentru postul de başkan al Găgăuziei. În cadrul alegerilor locale, pentru prima dată în istoria sa, PSRM a reuşit să obţină 53 de mandate de primar. Noi am obţinut mai mult de 14% în Consiliile raionale şi municipale, peste 12% - în Consiliile orăşeneşti şi săteşti. Noi am format cea mai mare fracţiune în Consiliul Municipal Chişinău şi am păstrat statutul de principală forţă politică de stînga din ţară.

În general, anul 2015 a fost o lecţie bună pentru noi. Am tras concluziile necesare, am lucrat asupra neajunsurilor și mergem mai departe.

- Există oare lumină la capătul tunelului, va avea Moldova un Guvern pînă la sfîrşitul anului?

- Chiar dacă, printr-un miracol, actuala guvernare şi curatorii ei din Occident vor reuşi să înjghebe un Guvern, acesta nu va avea viaţă lungă. Lumina de la capătul tunelului o reprezintă doar alegerile parlamentare anticipate, şi cît mai curînd posibil. În urma lor, puterea în ţară va fi preluată de forţe politice de stînga, care vor porni un lucru asiduu de scoatere cît mai rapidă a ţării din criza, în care s-a pomenit ţara graţie eforturilor eurounioniştilor.

- Care, în opinia Dvs., sînt principalele provocări la adresa societăţii moldoveneşti?

- În primul rînd, limitarea suveranităţii ţării. De facto, Moldova există în regim de administrare din exterior, cînd deciziile sînt luate la Washington, Bruxelles şi Bucureşti. Această situaţie s-a agravat după semnarea Acordului de Asociere cu UE. S-a creat un regim oligarhic care conduce Moldova în ultimii ani cu sprijinul deplin din partea Occidentului. Este vorba despre un model economic defectuos, bazat pe capitalismul oligarhic. Este vorba despre o politică de genocid social, promovată în ultimii 6 ani de către acest regim oligarhic. Este un sistem de administrare ineficient, care împinge ţara în crize fără sfîrşit. O vulnerabilitate politică, economică şi socială a majorităţii absolute a populaţiei. Este vorba despre conflictul transnistrean, reglementarea căruia a fost prejudiciată, în anul 2003, de ambasada SUA, care s-a arătat preşedintelui Moldovei de atunci în chip de “drac”. Este pierderea de către societatea noastră a reperelor culturale şi spirituale, agravată de „cruciada” Occidentului împotriva Ortodoxiei şi a valorilor tradiţionale ale societăţii noastre. O ameninţare nouă (mai bine-zis veche şi readusă la viaţă) pentru noi toţi este unionismul, care are tot mai mulţi părtaşi şi în elita politică moldovenească, şi în societatea dezorientată, fenomen ce ameninţă să distrugă Statul Moldovenesc în decurs de 2-3 ani.

PSRM este unicul partid din Moldova, care dispune de un plan bine definit de depăşire a tuturor manifestărilor enumerate, care este reflectat în programul nostru strategic “Progresul moldovenesc: 10 paşi spre făurire”, adoptat în cadrul Congresului al XIII-lea al formaţiunii noastre. PSRM este unicul partid care a efectuat o analiză economică multilaterală a situaţiei din Moldova. Doar noi cunoaştem cum să readucem producătorii moldoveni pe piaţa rusă, cum să majorăm pensiile și salariile, cum să soluționăm conflictul transnistrean și să reintegrăm țara.

- Cum apreciaţi situaţia din regiune, poate ea cumva să influenţeze realităţile din Moldova?

- Trăim vremuri dificile. Există forţe mondiale care, de dragul păstrării dominaţiei sale pe planetă, seamănă discordie în lume şi se pregătesc să o arunce în hăul celui de-al treilea război mondial. Regiunea noastră se transformă într-un punct fierbinte al planetei. Nu sînt absolut întîmplătoare încercările SUA, Ucrainei şi României de a declanşa o nouă confruntare militară la Nistru. Sînt naive speranţele celor care cred că, în aşa mod, se va reuşi reintegrarea teritorială a Moldovei. Scopul lor constă în nimicirea definitivă şi în divizarea Moldovei, cedînd Moldova României, iar Transnistria fiind pusă la discreţia Ucrainei. Rămîne doar să mizăm pe înţelepciunea autorităţilor din Moldova, care nu vor dori să-şi tragă un glonț în tîmplă din pistolul oferit de către „partenerii de dezvoltare” din Occident.

Din fericire, în lume există forţe care sînt gata să oprească haosul ce este pe cale să se declanşeze. Este vorba despre Rusia şi preşedintele Vladimir Putin, care pe bună dreptate a devenit omul anului 2015, iar în Moldova acesta se bucură de cel mai mare rating printre politicienii din străinătate. Mai este şi Franţa, pentru care teribilele atacuri teroriste au fost ca un duş rece şi care împreună cu Rusia formează o nouă alianţă antiteroristă. O altă forţă este China, care devine prima putere economică de pe planetă. Sînt convins că prin eforturi comune vom reuşi să oprim haosul mondial.

În anul ce s-a scurs, Partidul Socialiştilor a promovat activ politica de diplomaţie populară, inclusiv prin intermediul cooperării interparlamentare cu colegii noştri, în special cu cei din Duma de Stat a Rusiei, Bundestagul german şi parlamentele altor ţări. Noi am organizat, în Moldova, două conferinţe internaţionale de amploare. Reprezentanţii PSRM au participat la acţiuni similare în mai multe ţări, unde au prezentat viziunea noastră proprie asupra situaţiei din lume şi din ţară, au făcut schimb de experienţă pe probleme ce ţin de identificarea unor soluții pentru provocările comune. Noi am folosit activ Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și alte platforme europene pentru a ne expune poziția. Această activitate o vom continua şi în anul care vine.

- Care este stadiul actual al relaţiilor de parteneriat dintre socialişti cu formaţiunea lui Renato Usatîi „Partidul Nostru”?
- Şi noi, şi partidul lui Renato Usatîi, urmărim un scop comun – alegerile parlamentare anticipate. Sînt de părere că noi, fiind lideri a două partide şi, eventual, parteneri potenţiali, în perspectivă, trebuie să dăm dovadă de înţelepciune şi să nu cădem pradă provocărilor din partea ziariştilor şi mass-media pro-occidentale şi pro-româneşti. Nu avem dreptul să spulberăm ultima speranţă a poporului moldovenesc la relansarea situaţiei. Orice interpretări ale unor oarecare declaraţii şi tentative de a crea confruntare între cele două partide sînt în avantajul partidelor şi păpuşarilor de dreapta. Propun să ne concentrăm toate eforturile şi energia pe lupta cu guvernarea eurounionistă. Sper ca apelul meu să fie auzit.
- Cum apreciaţi candidatura lui Ion Sturza pentru postul de prim-ministru?

- Ion Sturza a fost prim-ministru al ţării în anul 1999, majoritatea cetăţenilor avînd amintiri triste despre acea perioadă. În timpul aflării la guvernare a lui Sturza în ţara noastră a prins rădăcini fenomenul corupţiei, salariile erau reţinute cu lunile. În unele ramuri, în loc de salarii şi pensii, se ofereau galoşi şi făină. 
Atunci, Moldova era foarte săracă, a început procesul de plecare masivă a cetăţenilor din ţară, drama poporului nostru devenind şi mai aprofundată. Înţelegem că Sturza nu este chinuit de remuşcări şi regrete. Pentru el nu există limite odată ce a acceptat să devină din nou prim-ministru într-o ţară pe care a nenorocit-o la sfîrşitul anilor 90. Cel mai grav este că acum el face jocul unor anumite grupări oligarhice.
Scopul reprezentanţilor guvernării nu are nimic comun cu interesele reale ale ţării. Ei doresc doar să camufleze delapidările, să-şi salveze propria piele, să mimeze relansarea, cînd, de fapt, ei sînt aceiaşi oameni care s-au autodiscreditat. 
Să vedem cine va vota pentru gastarbaiterul de dincolo de Prut, care a umilit Moldova în 1999. Noi, socialiştii, nu vom vota pentru nimeni. Doar alegeri anticipate. Doar alegerea preşedintelui ţării prin vot direct. Decizia lui Timofti de a-l înainta pe Sturza pentru postul de prim-ministru ne apropie şi mai mult de acest obiectiv.

- Ce le doriţi locuitorilor Moldovei în Noul An?

- În primul rînd vreau să aduc sincere mulțumiri întregului popor moldovenesc pentru că au demonstrat stoicism în actualele condiții dificile în care se află țara. Vreau să le mulţumesc tuturor susţinătorilor şi membrilor Partidului Socialiştilor pentru sprijinul acordat în anul ce pleacă. Vreau să le mulţumesc tuturor cetăţenilor care şi-au dat voturile pentru candidaţii noştri la alegeri. Fără acest sprijin, întreaga noastră activitate nu ar avea nici o valoare.

 Anul ce pleacă a fost greu. Iarna, de asemenea, nu va fi uşoară, ținînd cont de situaţia economică din ţara noastră, majorarea tarifelor şi a preţurilor la produse şi servicii. Multă lume este disperată. Anume din acest motiv vreau să le doresc, în primul rînd, să nu-şi piardă speranţa, or, situaţia din Moldova mai poate fi redresată.

Şi, bineînţeles, vreau să le doresc tuturor cetăţenilor Moldovei pace, multă sănătate, căldură familială, bunăvoinţă, prosperitate şi Doamne ajută. Vă urez la Mulţi Ani şi vă felicit pe toţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26