GUVERNUL VA PARTICIPA LA DIALOGUL PENTRU IMBUNATATIREA SITUATIEI ROMILOR IN R. MOLDOVA

Executivul va participa activ la dialogul politic şi social pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor în Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută pe 8 aprilie de Prim-ministrul Chiril Gaburici care a participat la masa rotundă cu genericul „Succese şi provocări în implementarea politicilor pentru populaţia de etnie romă din Republica Moldova”.

În alocuţiunea sa, Premierul a vorbit despre problema incluziunii sociale a romilor, rolul instituţiilor statului şi importanţa colaborării cu partenerii de dezvoltare în acest proces.

Chiril Gaburici a declarat că Guvernul îşi propune să accelereze realizarea Planului de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă pentru anii 2011-2015, ce vizează acţiuni şi responsabilităţi concrete, menite să rezolve problemele de integrare a populaţiei rome în diverse domenii: cultură, educaţie, piaţa muncii, sănătate şi protecţie socială. O realizare importantă şi inovativă în acest sens a fost instituţionalizarea mediatorilor comunitari din rîndul romilor. În prezent, în Republica Moldova activează 25 de mediatori comunitari, urmînd ca, pînă la sfîrşitul anului, numărul acestora să crească pînă la 48 de persoane.

„Totuşi, situaţia populaţiei rome din Republica Moldova aduce o dovadă clară că romii se confruntă cu probleme legate de fenomenul excluziunii sociale şi discriminării. Avem nevoie de eforturi conjugate pentru a spori oportunităţile de implicare şi participare a romilor în viaţa economică şi socială a ţării”, a spus Prim-ministrul.

Şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt suportul partenerilor externi pentru dezvoltarea politicilor dedicate romilor şi pentru sporirea capacităţilor naţionale în acest domeniu. Totodată, Chiril Gaburici a reamintit că îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome este o condiţie importantă în Planul de acţiuni RM-UE şi s-a pronunţat pentru preluarea exemplelor de bune practici, aplicate de statele europene.

„Schimbarea atitudinii fiecărui funcţionar public - din administraţia publică centrală şi locală - va grăbi procesul de incluziune socială a acestei minorităţi etnice. Avem nevoie de o voinţă politică insistentă pentru implementarea cadrului legislativ şi de politici relevante din perspectiva dezvoltării umane şi incluziuni sociale a populaţiei de etnie romă din Republica Moldova”, a opinat Premierul. În context, Chiril Gaburici a solicitat instituţiilor statului o implicare şi o sensibilizare sporită, prin acţiuni concrete, pentru coordonarea activităţilor de socializare a romilor şi prioritizarea bugetelor locale pentru activităţi specifice.

„Vom depune eforturi considerabile pentru dezvoltarea şi racordarea cadrului legislativ naţional la normele dreptului internaţional privind protejarea drepturilor omului, inclusiv la standardele UE. Vă asigur că Guvernul va participa activ la dialogul politic şi social pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor din Republica Moldova”, a conchis Prim-ministrul.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Relaţii Interetnice în colaborare cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, marcată anual la data de 8 aprilie. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, corpului diplomatic şi organizaţiilor internaţionale, precum şi mediatorii comunitari şi liderii organizaţiilor rome din Republica Moldova.