GHID COMPLET DESPRE INFECTIA CU NOUL CORONAVIRUS

Pe măsură ce epidemia de coronavirus se extinde pe suprafaţa planetei, oamenii, pe bună dreptate, au tot mai multe întrebări şi vor răspunsuri clare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat deja că epidemia de coronavirus a devenit pandemie, deci este o urgenţă medicală globală, iar Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA (CDC) recomandă populaţiei să fie pregătită pentru schimbări majore în viaţa de zi cu zi, pentru că sînt necesare măsuri drastice pentru limitarea răspîndirii noului coronavirus.

Pentru că sînt atît de multe întrebări pe această temă, am decis să întocmim un ghid complet despre coronavirus.

 

Ce este coronavirusul, ce este COVID-19

Coronavirusurile sînt un grup de virusuri zoonotice comune în rîndul animalelor, dar care se pot răspîndi şi la oameni. O nouă tulpină a acestui coronavirus, respectiv SARS-CoV-2, a fost descoperită la începutul lunii ianuarie a acestui an în Wuhan, China.

COVID-19 este boala determinată de infecţia cu SARS-CoV-2, denumire stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

Care sînt simptomele COVID-19

Unele persoane infectate nu prezintă deloc simptome, în timp ce altele prezintă manifestări similare răcelii sau gripei, precum febră, tuse uscată, dificultăţi de respiraţie, mialgii, congestie nazală, dureri în gît. Aceste simptome pot apărea la 2-13 zile de la infectare.

 

Diferenţa dintre gripă/răceală şi coronavirus

Atît gripa, cît şi infecţia cu noul coronavirus sînt boli extrem de contagioase, care prezintă simptome similare, dar debutul acestora diferă. De cele mai multe ori gripa debutează brusc, în timp ce infecţia cu noul coronavirus evoluează în peste 80% din cazuri cu forme clinice uşoare.

 

Perioada de incubaţie a coronavirusului

Perioada de incubaţie a noului coronavirus este cuprins între 2 şi 14 zile.

 

Cum se transmite coronavirusul

Transmiterea coronavirusului are loc preponderent pe cale aeriană – picături de salivă contaminate eliminate prin tuse, strănut, vorbit. De asemenea, o persoană se poate infecta dacă atinge suprafeţe contaminate şi duce mîna la gură, nas, ochi.

 

Cît trăieşte coronavirusul în afara organismului uman

Noua tulpină de coronavirus poate supravieţui pe diferite suprafeţe, în medie, timp de 9 zile. Însă temperaturile scăzute, de pînă la 4 grade Celsius, pot determina persistenţa anumitor tulpini de coronavirus pînă la 28 de zile. La peste 30 de grade Celsius, este foarte posibil ca noul coronavirus să devină inactiv în scurt timp.

 

În ce constă testul pentru coronavirus

Testul pentru coronavirus constă în prelevarea de exsudat faringian sau nazofaringian.

 

Cum se tratează infecţia cu coronavirus

În prezent nu există un tratament standard pentru infecţia cu noul coronavirus, nici un vaccin care să reducă/prevină riscul de infecţie. Se fac, într-adevăr,  studii pe anumite medicamente pentru a le testa eficienţa în lupta cu această nouă tulpină de coronavirus, dar momentan nu există validări ştiinţifice privind siguranţa şi eficienţa acestora.

Cu toate acestea, pentru ameliorarea simptomelor cauzate de infecţia cu noul coronavirus pot fi administrate medicamente cu acetaminofen, ibuprofen sau naproxen, antitusive, antipiretice.

 

Cum gestionăm anxietatea şi panica provocate de coronavirus

Pentru a preveni crizele de anxietate şi atacurile de panică, este indicat să limitezi cît de mult posibil timpul petrecut pe reţelele de socializare şi privitul la televizor, unde există o multitudine de informaţii contradictorii, alarmante sau chiar false, care pot „alimenta” sentimentul de panică şi anxietate. În schimb, este recomandat să te informezi doar din sursele oficiale: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii şi Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC).

 

Ce provizii să îţi faci în cazul unui epidemii de coronavirus

În situaţii de urgenţă, este indicat să îţi faci anumite provizii care să îţi ajungă pentru o perioadă de aproximativ 2 săptămîni.

 

Cum poate fi prevenită infecţia cu coronavirus

Pentru a reduce la minimum riscul de infectare cu noul coronavirus, respectă următoarele reguli:

  • Spală-te des pe mîini cu apă şi săpun sau foloseşte dezinfectant dacă nu ai acces la o sursă de apă
  • Evită să îţi atingi gura, nasul, ochii dacă nu ai mîinile igienizate
  • Acoperă gura şi nasul cu un şerveţel de hîrtie atunci cînd tuşeşti sau strănuţi
  • Evită contactul cu persoane care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii acute
  • Evită spaţiile aglomerate
  • Dezinfectează corect locuinţa

 

Ce rol are masca respiratorie de protecţie împotriva coronavirusului

Masca de protecţie este recomandată persoanelor care au simptome respiratorii (tuse, strănut), pentru a preveni răspîndirea particulelor de salivă posibil contaminate cu noul coronavirus.

 

Cum să ne spălăm corect pe mîini pentru a evita infecţia cu coronavirus

Pentru eliminarea bacteriilor, virusurilor şi coronavirusurilor este indicat să te speli pe mîini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde, mai ales după ce mergi la toaletă, înainte să mănînci sau înainte de a prepara alimentele, după suflarea nasului, strănut, tuse.

 

Numărul total al cazurilor de coronavirus

Numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus sînt în continuă creştere. În prezent, acesta este de aproape 135.000 la nivel mondial, dintre care aproape 69.000 s-au vindecat.

 

Numărul total de decese cauzate de coronavirus

De la izbucnirea epidemiei de coronavirus pînă în prezent au fost înregistrate 4.970 de decese, majoritatea la persoane peste 80 de ani, cu diverse comorbidităţi. Pe primul loc se află China, cu 3.169 de decese, urmată de Italia, cu 1.016 decese, şi Iran (429 de decese).

 

Categorii de persoane vulnerabile la coronavirus

Persoanele vîrstnice, cu afecţiuni preexistente (diabet, hipertensiune, bronşită cronică, emfizem, boli de inimă, de rinichi sau de ficat) şi fumătorii sînt categorii mai susceptibile de a dezvolta complicaţii ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus.

 

Ce înseamnă carantina/autoizolarea la domiciliu

Pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor cu noul coronavirus pot fi impuse anumite măsuri, precum instituirea carantinei timp de 14 zile sau autoizolarea la domiciliu.

 

Care sînt efectele coronavirusului la gravidă

Gravidele nu par să fie mai susceptibile la apariţia complicaţiilor cauzate de coronavirus în comparaţie cu restul persoanelor infectate. Pentru că este un virus noul despre care nu se ştiu încă foarte multe detalii, nu este încă foarte clar ce efecte poate avea asupra gravidelor, dar din cazurile confirmate pînă în prezent la gravide, majoritatea au avut simptome uşoare sau moderate similare răcelii sau gripei.

 

Care sînt efectele coronavirusului la copii

Spre deosebire de adulţi, copiii par să fie mai feriţi de efectele noului coronavirus. În general, micuţii dezvoltă simptome uşoare, dar pot apărea complicaţii în cazul în care suferă de afecţiuni precum astm sau alte boli respiratorii.

 

Mituri false despre coronavirus

Consumul de usturoi, vitamina C în doze mari şi vaccinul pneumococic nu te protejează şi nici nu te vindecă de infecţia cu noul coronavirus.

 

Cum întăreşti sistemul imunitar pentru a reduce riscul de complicaţii cauzate de coronavirus

Pentru a reduce riscul de complicaţii cauzate de infecţia cu noul coronavirus, este indicat să ţii un regim bogat în fructe şi legume proaspete, să faci mişcare zilnic, să îţi ţii sub control nivelul de anxietate/stres, să eviţi fumatul, alcoolul şi să te odihneşti minimum 7 ore pe noapte. 

Autor: Paula ROTARU