Germania și AfD în ajunul alegerilor europarlamentare

Cu cîteva zile înainte de alegerile europene din 9 Iunie, avîntul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din această ţară central-europeană s-a temperat, deşi sondajele plasează în continuare această formaţie pe poziţia a doua în preferinţele electoratului, notează EFE.

Partidul are un număr mai mare de adepţi în Estul Germaniei, în timp ce în Vest influenţa sa este mai limitată. Chiar şi aşa, practic toată ţara s-a ridicat la începutul anului pentru a-şi exprima respingerea faţă de extrema dreaptă.

Un sondaj realizat de Insta şi dat publicităţii Duminică, 2 Iunie, preconizează o victorie clară a Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservator) la alegerile din 9 Iunie cu aproximativ 29% din voturi. Verzii şi Partidul Liber-Democrat (probusiness) ar înregistra 13% şi respectiv 4%.

Dar AfD ar putea rămîne al doilea cel mai votat partid, cu 16% din voturi, înaintea Partidului Social Democrat din Germania (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, creditat cu 14% din voturi. La ultimele alegeri europene, organizate în 2019, AfD a fost al patrulea cel mai votat partid.

Sondajul Insta a fost realizat în 30 şi 31 Mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.001 oameni, potrivit dpa.

"Alegerile europene vor servi alegătorilor, aşa cum s-a întîmplat în trecut, pentru a pedepsi partidele guvernamentale şi a-şi da voturile partidelor de opoziţie", a declarat, pentru EFE, Roland Abold, directorul infratest dimap.

Acest analist notează că AfD nu pare la fel de puternică în sondaje pe cît era în urmă cu cîteva luni.

AfD şi-a pierdut avîntul şi la nivel internaţional. O demonstrează şi faptul că alte formaţiuni europene de extremă dreaptă s-au distanţat de AfD, după ultima controversă care l-a implicat pe Maximiliam Krah, şeful listei AfD pentru alegerile europene.
Krah a declarat, într-un interviu pentru ziarul italian "La Repubblica", că nu toţi membrii SS ai regimului nazist erau criminali şi că a presupune acest lucru este o "greşeală".

Declaraţiile lui Krah au făcut ca formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, din Franţa, şi Liga vicepremierului Matteo Salvini, din Italia, să înceteze cooperarea cu AfD în cadrul grupului Identitate şi Democraţie (ID) din Parlamentul European.

Potrivit unor declaraţii acordate EFE de Rafael Loss, expert din Berlin al Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), acest lucru arată că "grupurile parlamentare de extremă dreaptă nu sunt cu adevărat un bloc omogen".

În Germania, declaraţiile lui Krah l-au obligat să-şi părăsească funcţia din conducerea naţională a AfD şi să se distanţeze de campanie, deşi rămîne cap de listă pentru alegerile europene.

Krah a mai fost implicat în scandaluri care au afectat AfD. Autorităţile germane îl anchetează pentru că ar fi primit sume de bani din surse chineze, iar în Aprilie un colaborator de-al său, Jian G., a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei.
De asemenea, Bjorn Hocke, lider al filialei AfD din Turingia (Est), a fost condamnat recent la plata a 13.000 de euro pentru folosirea unui slogan al fostei organizaţii naziste SA la un miting din 2021.

Anterior, o instanţă a respins contestaţia formulată de AfD împotriva încadrării acestei formaţiuni drept organizaţie suspectată de extremism de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei.

În plus, potrivit lui Loss, marile partide germane reproşează AfD "legăturile sale cu Kremlinul şi China".

Toate acestea într-un climat în care mii de germani au ieşit în stradă săptămîni întregi în numeroase demonstraţii în "apărarea democraţiei", după ce au fost făcute publice informaţii despre o întîlnire secretă care a avut loc, în Noiembrie anul trecut, la Potsdam, unde membri ai AfD ar fi discutat despre planurile de expulzare a milioane de migranţi, inclusiv cetăţeni de origine străină.

Pe de altă parte, AfD are un concurent în stînga eşichierului politic care îi poate lua din voturi.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că a apărut un alt partid care concurează cu AfD pe unele teme politice, precum imigraţia şi refugiaţii, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW)", potrivit directorului infratest dimap.

În propunerile sale politice, BSW se remarcă prin combinarea iniţiativelor restrictive în domeniul imigrării, la fel ca AfD.

BSW şi AfD mai concurează şi în ceea ce priveşte propunerea de a pune capăt politicii de sprijin militar pentru Ucraina.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40