Gaze în Europa din Estul Mediteranei
Liderii Israelului, Greciei şi Ciprului și-au propus, Luni, să extindă cooperarea în domeniul energetic şi să exploreze noi modalităţi de a aduce în Europa gazele din Estul Mediteranei, precum şi să conecteze reţelele lor de electricitate, transmite Reuters.
Estul Mediteranei este bogat în zăcăminte de gaze, cele mai multe regăsindu-se în largul coastelor Israelului și Egiptului, iar interesul pentru a le transporta în Europa e în creștere, după ce fluxurile au fost afectate de războiul din Ucraina.
"Va trebui să decidem curînd în privinţa modului în care Israel va exporta gazele sale şi aceeaşi decizie trebuie luată de Cipru. Analizăm posibilitatea cooperării pe acest segment", le-a spus jurnaliştilor premierul israelian Benjamin Netanyahu la Nicosia, după un summit tripartit cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides.
"Aceste decizii vor fi luate, cred, în următoarele trei-şase luni, probabil mai aproape de trei luni", a adăugat oficialul israelian.
Anul acesta, Ciprul a sugerat ca gazele să fie transportate prin crearea unei conducte care să lege zăcămîntul de gaze al Israelului din Estul Mediteranei la o facilitate de lichefiere din Cipru, de unde acestea ar putea fi livrate spre Europa.
"Am convenit că gazele naturale şi energia regenerabilă sunt primii piloni ai cooperării în regiune, în special pe fondul recentelor evoluţii geopolitice. În special în Europa este necesară diversificarea energetică şi sporirea interconectivităţii", a declarat Christodoulides.
Netanyahu a explicat că Israelul vrea să facă parte din planificatul proiect al cablului electric subacvatic – EuroAsia Interconnector – sprijinit de UE. Acesta ar urma să transporte pînă la 2.000 megawaţi de electricitate către reţelele din Israel, Grecia şi Cipru.