FURTUNĂ PE SCENA POLITICĂ DE LA BUCUREŞTI

S-a destrămat alianţa de guvernare a Uniunii Social Liberale (USL)

Conducerea Partidului Naţional Liberal, Marţi seara, printr-un vot masiv, a decis să se retragă din Uniunea Social Liberală – coaliţia aflată la guvernare – şi să-şi retragă toţi reprezentanţii din Guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta. În timp ce la nivel central părăsirea guvernării de către liberali este bine planificată, se pare căîn restul României jocurile rămîn deschise, iar asta în numele asigurării "bunei guvernări locale".

Pînă acum, majoritatea de guvernare a USL era în proporţie de 70%. De acum încolo, premierul Ponta şi social-democraţii vor duce aproape singuri responsabilitatea guvernării. Succesele, dacă vor fi înregistrate, or să aparţină exclusiv Partidului Social Democrat (PSD), după cum şi posibilele eşecuri va trebui să şi le asume. Cauzele destrămării acestei alianţe de guvernare cu o majoritate de-a dreptul confortabilă sunt bine-cunoscute – Victor Ponta a respins nominalizarea lui Klaus Werner Iohannis, prim-vicepreşedinte al PNL şi primar al Sibiului, la funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier.

Un amănunt interesant semnalat de presa românească este acela că, acum, PSD lucrează de zor la schema noului Guvern, care include şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR). Potrivit negocierilor de pînă în prezent, UDMR va intra în noul Guvern nu doar cu miniştri, ci şi cu un post de viceprim-ministru, care ar urma să fie ocupat de liderul formaţiunii Kelemen Hunor. Ceea ce i s-a refuzat unui român de etnie germană, i se oferă altuia de etnie maghiară.

Totodată, se mai speculează faptul că forţarea scoaterii PNL de la guvernare nu ar fi fost posibilă pînă cînd, în Parlament, PSD nu şi-a asigurat din timp o majoritate calificată care să facă posibilă trecerea legilor organice propuse de social-democraţi. Interesant este faptul că noua majoritate este una similară cu cea a Partidului Democrat Liberal (PDL-ul „băsist” de atunci) din 2010. Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD) de acum (cu cei care au trecut la PSD) este după chipul şi asemănarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), care a ajutat în 2010 şi 2011 PDL-ul. Este previzibil că acestei viitoare alianţe de guvernare să i se alături şi Partidul Conservator (PC), inamicul „tradiţional” al PDL, dar mai cu seamă al lui Traian Băsescu.

Publicistul Lucian Gheorghiu de la Cotidianul.ro mai notează că de cîştigat de pe urma ruperii USL are numai Traian Băsescu şi partidul pe care el îl promovează. Acesta se întreabă: „A fost forţat Ponta din zona Cotrocenilor să facă ce a făcut? A făcut-o în bună înţelegere cu Traian Băsescu? Mai există ceva ce acum nu vedem? Vom afla mai multe în zilele următoare”, conchide jurnalistul român.

În tot acest context, premierul Victor Ponta a mers, Miercuri 26 Februarie, la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu privitor la înlocuirea miniştrilor PNL demisionari, în cadrul căreia i-a solicitat şefului statului român garanţia că va semna decretele de numire a noilor miniştri interimari.

”I-am propus preşedintelui ca în locul miniştrilor liberali să numesc miniştri interimari membri actuali ai cabinetului şi că săptămîna viitoare să merg în Parlament cu noua structură a Guvernului. Preşedintele m-a asigurat că îmi va semna imediat decretele şi asta înseamnă că în cursul zilei de azi vom avea şedinţă de Guvern, ca să ne continuăm activitatea atît de normal cît se poate, într-o situaţie ca aceasta”, a declarat Victor Ponta, la B1 TV

Totodată, Ponta a anunţat că Marţea viitoare se va prezenta în faţa Parlamentului cu un nou Guvern, pentru formarea căruia va începe discuţii cu UDMR.