France Presse: Qatar, Israel şi Hamas anunţă progrese în eliberarea ostaticilor din Gaza

Qatarul a anunţat, Marţi, că un acord este pe cale să fie încheiat pentru eliberarea ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas în Fîşia Gaza, în schimbul unui armistiţiu în teritoriul palestinian, unde Armata israeliană îşi continuă fără răgaz ofensiva împotriva grupării islamiste, relatează France Presse într-o sinteză dedicată subiectului.

Gruparea Hamas, aflată la putere în Fîşia Gaza, şi Israelul au anunţat progrese în vederea unei eliberări a ostaticilor, negociată în special de Qatar.

Armata israeliană estimează că circa 240 de ostatici au fost duşi în Gaza de comandourile Hamas în timpul atacului sîngeros comis în comunităţile din Sudul Israelului în 7 Octombrie.

"Facem progrese cu privire la returnarea ostaticilor”, a declarat, Marţi, premierul izraelian, Benjamin Netanyahu, care a făcut din eliberarea lor o condiţie prealabilă pentru orice încetare a focului.

"Sper că vom avea veşti bune despre aceasta în curînd", a adăugat el, în cursul unei vizite la o bază militară din Nordul ţării.

Negociatorii nu au fost "niciodată atît de aproape de un acord", potrivit Qatarului, care lucrează împreună cu SUA şi Egipt pentru a încerca să obţină eliberarea ostaticilor în schimbul unui armistiţiu.

Negocierile au atins "faza finală", a declarat, Marţi, un reprezentant qatarez.

"Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu", declarase mai devreme Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care trăieşte în Qatar.

Potrivit unor surse din cadrul Hamas şi Jihadului Islamic – alt grup islamist armat palestinian –, cele două grupări au acceptat, într-adevăr, un acord ale cărui detalii urmează să fie anunţate de Qatar şi de ceilalţi mediatori.

Organizaţiile internaţionale şi numeroase cancelarii străine îşi înmulţesc apelurile pentru o încetare a focului sau un armistiţiu în faţa situaţiei umanitare catastrofale în Fîşia Gaza asediată, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate şi a antrenat deplasări masive ale populaţiei.

O "tragedie" sanitară se profilează în Fîşia Gaza, unde "lipsa de apă este majoră" şi unde penuria de carburant riscă să provoace "prăbuşirea serviciilor de salubritate", a mai avertizat Marţi UNICEF.

Armata israeliană, care îşi continuă avansul în Nordul Fîşiei Gaza, a anunţat că a încercuit tabăra de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya, cea mai mare din teritoriul situat la periferia oraşului Gaza, unde se concentrează esenţialul ofensivei israeliene.

În Israel, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise, potrivit autorităţilor, în atacul Hamas din 7 Octombrie, de o amploare şi o violenţă nemaiîntîlnite în istoria ţării.

Drept represalii, Israelul a promis "să anihileze" gruparea islamistă şi bombardează de atunci fără încetare teritoriul palestinian, unde Armata sa desfăşoară, din 27 Octombrie, o ofensivă terestră împotriva Hamas, calificată drept organizaţie teroristă de către SUA, Uniunea Europeană şi Israel.

În Fîşia Gaza, peste 13.300 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene, între care peste 5.600 de copii, susţine Guvernul Hamas.

Preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, s-a întîlnit, Luni seara, cu lideri ai Qatarului, precum şi cu Ismail Haniyeh, cu scopul de a se face "progrese în probleme umanitare legate de conflictul armat în Israel şi în Gaza". CICR insistă ca echipele sale să fie autorizate să aibă acces la ostatici.

Două surse apropiate dosarului au declarat, Marţi, pentru AFP, că discuţiile se concentrează asupra unui acord care prevede eliberarea a "50 pînă la 100 de ostatici", în schimbul eliberării a 300 de prizonieri palestinieni în Israel, printre care copii şi femei.
Transferul ar urma să se facă în etape de "cîte zece ostatici pentru 30 de prizonieri palestinieni, zilnic, şi ar include şi intrarea de alimente, ajutoare medicale şi carburant şi, mai ales, un armistiţiu umanitar de cinci zile, care poate fi reînnoit".

Dar Israelul insistă asupra "reunificării familiilor", ceea ce înseamnă că dacă un civil este eliberat, partenerul său să fie, de asemenea, eliberat, chiar dacă este soldat, ceea ce Hamas refuză pentru moment, opunîndu-se eliberării militarilor, potrivit acestor două surse.

"Voiam să auzim vorbindu-se despre un acord şi să auzim că revenirea persoanelor răpite este o prioritate printre obiectivele războiului. Nu am auzit asta", a declarat Udi Goren, al cărui văr, Tal Haimi, se află printre ostatici, după o întîlnire, Luni, cu premierul Netanyahu. "Este incredibil de dezamăgitor", a adăugat el.

Armata a anunţat, Marţi, că soldaţii săi "continuă să lupte" în Nordul Fîşiei Gaza şi că bombardamente aeriene şi cu drone au distrus trei intrări în tuneluri "unde se ascundeau terorişti" în împrejurimile taberei de la Jabaliya, potrivit AFP.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40