Filat – pe post de avocat politic al lui Șor și Plahotniuc

Practic, rușii l-au transformat în subaltern al celor doi mafioți fugari

Mihai CONȚIU

Îmi tot spun că Vlad Filat nu ar trebui să devină un subiect al mai multor articole de-ale mele, pentru că nu merită, dar reacția lui față de sistarea licenței de emisie pentru binecunoscutele posturi de televiziune finanțate de către bandiții Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc se cuvine luată în seamă, pentru ca lumea să-i vadă și mai bine goliciunea și ticăloșenia pro-rusească.

În general, prin cam toate intervențiile lui publice, Filat vrea să-și contureze, pentru public, imaginea unui politician experimentat, înțelept, lecturat, independent politic, dedicat ”binelui” Țării lui și disponibil să revină la Putere, ”spre binele și propășirea Republicii Moldova”. În realitate, față de ”profunzimile” de care tot face paradă, Filat e ca o ceapă – cu răbdare, pe rînd, îi înlături cîte o coajă, în speranța că vei ajunge la un conținut miraculos, însă, în final, rămîi cu cojile, alături, pentru că nu descoperi nici un miez, nimic! Fiecare coajă, din el, reprezintă hoții, complicități banditești cu Plahotniu și Șor, trișarea UE și SUA, cu integrarea europeană, de pe vremea cînd era premier etc.

Reamintim că rușii, inițial, cînd Filat a revenit la cîrma PLDM, l-au programat să fie ”pro-român unionist și proeuropean”. Mai apoi, ”coordonatorul lui moscovit i-a ordonat” asumarea… unui altfel de unionism – ceva asemănător unui pact între patronii unor clanuri de prostituție, în care fiecare se angajează să respecte teritoriul fiecăruia, iar, în final, cel mai puternic încearcă să-i elimine pe toți, în stilul celebrului gangster american Al Capone din perioada interbelică.

Revenind la reacția lui față de sistarea licenței de emisie pentru posturile de televiziune finanțate de către cei doi bandiți fugari și protejați de către Kremlin, Filat, în emisiunea Puterea a Patra de la postul N4, a declarat:

„În momentul în care de închiderea instituțiilor media se ocupă instituțiile speciale ale statului, dar nu instituțiile abilitate prin lege cu asemenea atribuții, asta nu duce doar la o cenzură, așa cum a mai fost pe parcursul timpului, cu ani în urmă (adică pe vremea lui; n. aut.), dar duce la o anumită tendință periculoasă deja

Pornind de la legalitate, nu cred că este cineva, în Republica Moldova, care, cît de cît, are atingere spațiul public (sic!), vorbim aici și de activitatea politică, cei care au interacțiuni cu instituțiile media au știut foarte bine că aceste posturi TV sunt proprietatea lui Plahotniuc

Toată lumea știa că aceste instituții au trecut în gestiunea lui Ilan Șor, or chiar dacă au fost încălcări care a fost făcută trimitere (sic!) într-o manieră foarte generală era absolut firesc ca instituțiile statului urma să acționeze conform legii, avertizare, sancțiuni, suspendare. Modalitatea pe care s-a mers arată, încă o dată, că, în față, punînd un argument bombastic că ne apărăm împotriva Rusiei care duce un război hibrid în Moldova, de fapt, au fost închise 6 instituții media. De aceea eu îmi exprim nu doar îngrijorarea, îmi exprim profunda indignare”, a spus Filat.

Observați că, în primul paragraf, invocă nu doar cenzura, ci și ”o anumită tendință periculoasă”, pe care însă nu o definește, prin aceea că ”de închiderea acestor instituții media se ocupă instituții speciale ale Statului, nu cele abilitate prin lege”.

Tocmai Filat vorbește despre așa ceva, el, care, în calitate de premier, a comandat un atac de tip ”rider” asupra ziarului Moldova Suverană! În afirmațiile lui amintite mai devreme, Filat ignoră voit faptul că Republica Moldova este ținta unor multiple și teribile atacuri hibride din partea Rusiei, că Ucraina este victima celei mai sîngeroase invazii rusești, că există instituită o stare de urgență tocmai din aceste pricini, toate la un loc constituindu-se într-o obligație majoră, de interes național suprem pentru instituțiile speciale ale Statului, ca să se implice în interzicerea totală a acelor grupări mediatice care atentează la siguranța națională, independența și integritatea Țării, iar asta, firește, în colaborare cu instituțiile abilitate, ceea ce s-a și întîmplat.

Pe mai departe, amintind că erau bine cunoscuți proprietarii din umbră ai acestor posturi, Filat acuză instituțiile Statului că nu au intervenit, anterior, conform legii, cu ”avertizări, sancțiuni și suspendări”. Aici Filat iarăși dă cu bîta în baltă. Dacă ar fi studiat istoricul agendei de lucru a Consiliului Audiovizualului, ar fi aflat că aceste posturi au primit avertizări și sancțiuni bănești în repetate rînduri, iar acum, logic, au intervenit și suspendările licențelor de emisie.

În final, în context argumentativ rusesc, Filat își manifestă ”îngrijorarea și indignarea” la fel cum a făcut-o și Kremlinul, înaintea lui, în această chestiune. Spunînd că ”invocarea apărării împotriva Rusiei care duce un război hibrid în Moldova, ce a cauzat suspendările, este un argument bombastic”, Filat sugerează clar, prin această afirmație, că ”nevinovata” Rusie nu a declanșat absolut nici un război hibrid împotriva Republicii Moldova, că totul este o minciună, o născocire a autorităților pentru a înlătura unele ”posturi incomode guvernării”.

Tocmai în acest scenariu, rusofilul Filat ”își exprimă nu doar îngrijorarea, ci și profunda indignare!”

Practic, rușii l-au transformat pe Filat într-un subaltern docil al celor doi mafioți fugari – Șor și Plahotniuc –, atribuindu-i obligatoriu postul de avocat politic al acestor doi mafioți fugari protejați puternic de către serviciile secrete ale Kremlinului, dar și de către Kremlinul politic.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31