Fiind în serviciul Kremlinului, parlamentari români cer alipirea la România a unor regiuni din Ucraina și a Republicii Moldova

Claudiu Tîrziu, lider al senatorilor AUR, a cerut reîntregirea României, inclusiv prin părți din Ucraina, în contextul în care țara vecină se află în război cu Rusia. Poziționări asemănătoarea a avut și Diana Șoșoacă, senatoare care a depus proiecte privind alipirea unor regiuni ale altor state.

„Noi, la 1859, am făcut primul pas către suveranitate, dar nu am fost cu adevărat suverani. Noi abia după războiul de independență ne-am căpătat suveranitatea ca stat și ne-am descurcat vreme de niște zeci de ani. A fost primul pas și a fost cel mai important, unirea principatelor. Fără asta nu se putea. Dar vreme de cîteva zeci de ani ne-am descurcat între imperii, încercînd să obținem această suveranitate”, a afirmat Claudiu Tîrziu, președinte al Consiliului Național al AUR, la un eveniment legat de 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„Astăzi, istoria ne pune iar într-un context, în care marile imperii se luptă între ele. Noi suntem la răscruce de vînturi ca de obicei și trebuie să ne descurcăm cu aceste mari imperii, pentru a ne obține suveranitatea sau pentru a ne păstra și a o întregi. Nu vom fi suverani cu adevărat decît după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia nu poate fi uitată. Ea trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, Sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași în stat.

Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm, să-l ignorăm sau asupra căruia să tăcem”, mai afirmat Claudiu Tîrziu.

Senatul a respins, în calitate de for decizional, un proiect pentru anexarea unor teritorii ale Ucrainei, dar și unul privind unirea cu Republica Moldova, ambele fiind inițiate de senatoarea Diana Șoșoacă la jumătatea lunii Noiembrie. 

Într-unul dintre proiecte, Diana Șoșoacă propune denunțarea de către România a Tratatului cu privire la relațiile de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, semnat la Constanta la 02 Iunie 1997 și publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 157 din 16 Iulie 1997. Deputata mai propune și anexarea mai multor teritorii ale Ucrainei. 

„Niciodată nu am fost la masa tratativelor, ci mereu am suportat deciziile altora. În contextul actual, cînd deja se preconizează negocieri pentru refacerea unor mari teritorii din interese economice și politice, România trebuie să își joace cartea inteligent, cu mult curaj și aplomb, alături de marile puteri. Demersul subsemnatei deschide negocierile la masa mai marilor lumii, pentru reîntregirea României mari, prin unirea cu Republica Moldova și a teritoriilor deținute ilegal de Ucraina, mai ales în virtutea Rezoluției Congresului American 148 din 28 Iunie 1991 care menționa sprijinul pentru recuperarea Bucovinei de Nord”, a scris Diana Șoșoacă în expunerea de motive.

Discursuri cu tentă revizionistă a avut în ultimii doi ani și Viktor Orban, premier al Ungariei care nu s-a ferit să facă anumite gesturi provocatoare legate de revenirea țării sale la dimensiunile de dinainte de Trianon.