FIICA LUI BORIS NEMTOV: PUTIN ESTE VINOVAT POLITIC DE ASASINAREA TATALUI MEU

Vladimir Putin poartă "vina politică" a morţii liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, asasinat în apropiere de Kremlin, a declarat Jana Nemţova, fiica politicianului, într-un interviu, în Italia, de postul BBC.

"El era cel mai cunoscut critic al lui Putin. Era cel mai puternic lider al opoziţiei din Rusia", a declarat fiica lui Nemţov pentru Gabriel Gatehouse de la BBC, reluînd acuzaţii ale aliaţilor tatălui ei, potrivit cărora asasinatul este motivat politic.

"După moartea sa, opoziţia este decapitată, iar toată lumea este speriată", a apreciat ea.

"Acum nu mai avem niciun lider atît de puternic, cu atît de multă expertiză şi experienţă în confruntarea cu oficialii", a apreciat ea.

Nemţova, în vîrstă de 30 de ani, o analistă a pieţei bursiere şi prezentatoare de televiziune la un post de televiziune cu profil financiar din Moscova, a declarat că nu a fost contactată de către anchetatorii ruşi.

"Ei nu sînt interesaţi de o anchetă independentă", a explicat tînăra.

Oficialii ruşi nu au prezentat încă un mobil al asasinatului.

Boris Nemţov, un fost vicepremier şi un veteran al liberalilor ruşi, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie în timp ce mergea cu prietena sa pe un pod în apropiere de sediul preşedinţiei ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat crima şi a promis să găsească criminalii.

Între timp, unul dintre bărbaţii acuzaţi de comiterea asasinatului a declarat că a recunoscut fapta sub tortură.

Zaur Dadaiev le-a declarat unor vizitatori, la închisoare, că a fost ţinut legat timp de mai multe zile, cu un sac pe cap, şi că a mărturisit că a comis crima pentru ca un prieten de-al său să fie eliberat.

Nemţov a contactat autorităţile ruse, anul trecut, după ce a primit ameninţări cu moartea pe pagina sa de Facebook, pe care le-a asociat cu poziţia sa faţă de conflictul din Ucraina. El lucra la un raport prin care intenţiona să dezvăluie implicarea militarilor ruşi, sub acoperire, în conflict. Însă poliţia i-a respins solicitarea de a efectua o anchetă, în septembrie.

Nemţova a mai declarat pentru BBC că nu a putut să intre în apartamentul tatălui ei, unde acesta îşi ţinea documentele.

"Nu îmi venea să cred. Încă nu îmi vine să cred", a spus ea că a fost reacţia pe care a avut-o la aflarea veştii morţii tatălui ei, în vîrstă de 55 de ani.

"Cred că, după ce mi-am spus părerea despre crimă, autorităţile din Rusia mă pot considera o activistă politică", a spus ea, adăugînd că nu-i este teamă să se întoarcă în ţară şi că intenţionează să facă acest lucru în weekend.

"Nu mi-e frică. Mă voi duce înapoi pe 15 martie, chiar dacă am spus că mi-au ucis tatăl. Nu pot să păstrez tăcerea. Este absolut imposibil", a spus ea.

Întrebată dacă crede că Putin a dat ordinul ca tatăl ei să fie ucis, tînăra a răspuns că "nu am nicio dovadă, dar el este vinovat din punct de vedere politic".

Nemţova a subliniat că tatăl său a făcut obiectul unor presiuni în ultimii zece ani. "A încercat să reziste. Era mult stres, dar el era un luptător", a spus ea.

Tatăl şi fiica sa au vorbit despre posibilitatea ca el să fie arestat, dar ea a subliniat că el nu i-a spus niciodată că ar exista o "ameninţare substanţială" la adresa vieţii sale.

Oponenţii lui Putin îşi iau măsuri de securitate

Lideri ai opoziţiei ruse îşi iau măsuri de securitate suplimentare pe fundalul unor informaţii cu privire la faptul că o "listă de ţinte" cu nume ale unor opozanţi importanţi se află în circulaţie în mediul serviciilor ruse de securitate, relatează The Telegraph în pagina electronică.

Potrivit publicaţiei britanice, oponenţii lui Putin adoptă aceste măsuri suplimentare de teamă, în urma asasinării lui Boris Nemţov pe 27 februarie în apropiere de Kremlin.

Directorul postului liberal de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti, a părăsit Rusia în cursul acestei săptămîni, împreună cu fiul său, către Israel, după ce a primit un pont potrivit căruia ar putea fi vizat.

"Ştim că a existat o listă de ţinte", a declarat Venediktov într-un interviu pentru ediţia de vineri a revistei Time.

Potrivit unui articol publicat de ziarul de opoziţie Novaia Gazeta, numele lui Venediktov se află pe o "listă de execuţii" despre existenţa căreia oficiali de la Kremlin l-au informat pe preşedintele rus Vladimir Putin în urma asasinării lui Nemţov.

Venediktov a părăsit Moscova cu o zi înainte ca Novaia Gazeta să publice articolul, iar în prezent s-ar afla la Paris, scrie The Telegraph.

Meandrele anchetei cu privire la asasinarea lui Nemţov au alimentat îngrijorări, în Rusia, cu privire la posibilitatea comiterii unor noi asasinate, în cadrul unui adevărat război între clanuri din cadrul aparatului rus de securitate.

Între alte nume de pe listă, în afară de cel al lui Nemţov s-ar mai afla cel al prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobciak şi al fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a ispăşit zece ani de închisoare înainte să fie graţiat, în 2013, şi să se mute în Europa.

Sobciak, o jurnalistă renumită şi unul dintre liderii protestelor organizate în urma alegerilor din 2011 şi 2012, denunţate ca fraudate, este cunoscută în întreaga Rusie ca prezentatoare de televiziune. "Din nefericire, am fost nevoită să-mi sporesc aranjamentele de securitate. Acum trebuie să mă deplasez însoţită de gărzi de corp", a declarat Sobciak vineri pentru site-ul Gazeta.ru.

Purtătoarea de cuvînt din Rusia a lui Hodorkovski, care trăieşte în prezent în Elveţia, a postat miercuri o fotografie cu o jerbă funerară pe care afirmă că a găsit-o la uşa apartamentului ei din Moscova.

Valentin VIDU (Mediafax)