FESTIVALUL VINULUI DE CASA POLOBOCUL DE AUR – 2016

Ediţia din 2016 a Festivalului vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare „Polobocul de aur” se va desfăşura la 14 mai pe Valea rîului Botna, într-o locaţie turistică în imediata apropiere a oraşului Căuşeni.

Locul a fost identificat în cadrul unei vizite a conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie în raionul Căuşeni, unde au avut loc discuţii cu proprietarul locaţiei turistice şi cu preşedintele Raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, care a promis întregul sprijin pentru buna desfăşurare a evenimentului. Amintim că în fiecare an, festivalul se va desfăşura într-un nou raion, în funcţie de originea teritorială a celor mai bune vinuri de casă, care au cîştigat concursul Polobocul de aur în anul precedent.

Preşedintele CCI, Valeriu Lazăr, a declarat că regiunea viti-vinicolă Ştefan Vodă, care include şi raionul Căuşeni, are un potenţial foarte mare de dezvoltare, aici fiind produse unele dintre cele mai cunoscute branduri vinicole naţionale. „Vinul de casă prezintă un potenţial înalt pentru dezvoltarea turismului, iar gospodarii trebuie ajutaţi să valorifice tradiţiile ospitaliere din punct de vedere economic”, a declarat Valeriu Lazăr. Mai mult, prin concursul şi festivalul Polobocul de aur, CCI vrea să inspire gospodarii ce produc vin în condiţii de casă să-şi înregistreze o afacere, să urmeze procedurile tehnologice şi certificările necesare şi să intre pe piaţa organizată a vinului, a precizat Preşedintele CCI.

Amintim că CCI desfăşoară concursul pentru cel mai bun vin de casă începînd cu anul 2002, iar din anul 2014 a lansat şi un Festival al vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare, în cadrul căruia sînt înmînate premiile pentru cele mai bune vinuri de casă. La cea de a doua ediţie a Festivalului Polobocul de aur sînt aşteptaţi cca 10 mii de vizitatori din ţară, dar şi turişti străini.

Producătorii de vin de casă vor putea concura la cinci categorii, fiecare cuprinzînd subcategorii pentru vinul roşu şi vinul alb:

1. Vin tînăr din soiuri tehnice din specia Vitis vinifera;

2. Vin tînăr din soiuri hibride şi din specia Vitis labrusca;

3. Vin de casă păstrate mai mult de un an;

4. Vinuri de desert;

5. Vin din soiuri autohtone.

La o primă etapă, în lunile februarie – martie 2016, comisiile specializate vor selecta vinurile cele mai bune în localităţile ţării, prezentînd, ulterior, mostrele către comitetul organizatoric al concursului. La cea de a doua etapă, în luna aprilie 2016, vor fi determinaţi învingătorii concursului naţional.

Vitalie CONDRAŢCHI