FERMELE DE GÎNDACI, AFACEREA VIITORULUI
Sînt ieftin de crescut, nu poluează şi au un conţinut ridicat de proteine şi minerale. În comparaţie, ovinele sînt extrem de scumpe, produc metan şi amoniac şi au nevoie de pămînt şi grîne pentru a fi crescute. Este doar unul dintre motivele pentru care ONU a îndemnat cetăţenii vest-europeni să consume cît mai multe insecte în defavoarea cărnii de vită, de porc, de peşte sau de pasăre.
China, o ţară care pare să vadă mai clar oportunităţile din viitor decît statele occidentale, a început deja să investească în această afacere, ba mai mult, aceasta a cunoscut un adevărat boom în ultimii ani. Acum există peste 100 de ferme de gîndaci numai în această ţară, cel mai mare producător deţinînd 6 ferme în care se estimează că sînt produse peste 10 milioane de insecte.
Companiile cosmetice, cele de medicină tradiţională chineză sînt printre principalii cumpărători ai insectelor, acestea achiziţionînd gîndacii pentru proteine şi celuloză. De asemenea, există o cerere mare şi din partea fermelor piscicole sau, pur şi simplu, a deţinătorilor de acvarii, cei care văd în insecte o sursă ideală de hrană pentru peşti.
Şi, de ce, unii dintre clienţii deja fideli au devenit restaurantele nonconformiste, cele care pot oferi oricînd clienţilor un platou de insecte preparate ca la carte.
Sursa: Ştiinţă&Tehnică