Exista riscul ca Iranul sa decida imediat executarea a cel putin 43 de persoane

Cel puţin 43 de persoane, condamnate la moarte după protestele care au avut loc în ţară în ultimele săptămîni, se confruntă cu execuţia iminentă în Iran, a informat CNN, potrivit agerpres

Pentru a ajunge la această concluzie, presa americană dă asigurări că a verificat documente, videoclipuri, mărturii ale martorilor şi declaraţii ale cetăţenilor iranieni, precum şi date obţinute de grupul activist 1500Tasvir.

Autorităţile iraniene au executat deja cel puţin două persoane în legătură cu protestele, dintre care una a fost spînzurată public.

Mărturiile martorilor şi documentele oficiale analizate de CNN şi 1500Tasvir arată dovezi conform cărora au început proceduri legale împotriva celor arestaţi pentru participarea la proteste, iar natura acuzaţiilor ar putea duce la pedeapsa cu moartea, sentinţe pronunţate adesea într-o singură şedinţă.

Postul de televiziune american menţionează că Piaţa Shahid Alikhani, din oraşul istoric iranian Isfahan, a devenit loc de pelerinaj pentru suporterii cunoscutului fotbalist Nasr-Azadani, deoarece se tem că tînărul ar putea fi executat acolo, unde a fost instalată o platformă de execuţie.

Nasr-Azadani, care a apărat public drepturile şi libertăţile femeilor din Iran, este acuzat că a participat la uciderea a trei ofiţeri de securitate, inclusiv a doi membri voluntari ai miliţiei Basij, în timpul protestelor de la Isfahan din 16 Noiembrie, potrivit agenţiei de stat iraniană IRNA.

Potrivit presei de stat, preşedintele Tribunalului Suprem din oraş, Asadullah Jafari, a declarat că Nasr-Azadani a fost acuzat că s-a aflat în fruntea tulburărilor împotriva autorităţilor şi, conform Codului Penal al Iranului, pedeapsa ar putea fi condamnarea la moarte.

CNN menţionează, de asemenea, că în investigaţiile sale a descoperit date care indică faptul că persoanele reţinute au fost supuse torturii şi agresiunii sexuale.

Şi grupurile pentru drepturile omului spun că „mărturisiri” viciate şi obţinute sub tortură au fost folosite împotriva inculpaţilor în simulacre de procese.

Iranul se confruntă de trei luni cu un val de proteste în care au murit aproximativ 500 de oameni, s-au înregistrat 18.000 de arestări, 400 de pedepse cu închisoarea au fost decise doar la Teheran, 11 sentinţe de condamnare la spînzurătoare şi două execuţii au fost recunoscute oficial, ultima dintre ele fiind o execuţie publică.

Revoltele au izbucnit după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, în vîrstă de 22 de ani, după ce a fost reţinută de Poliţia Moravurilor pe motiv că nu purta corect vălul islamic, dar s-au extins, iar acum protestatarii cer sfîrşitul Republicii Islamice, fondată de ayatollahul Ruhollah Khomeini în 1979.