ESTUL UCRAINEI, DE LA REVOLTELE PRORUSE LA OFENSIVA KIEVULUI
Kievul şi-a trimis, marţi, forţele împotriva insurgenţilor proruşi din est, unde au avut loc revolte în ultimele zece zile, desfăşurate de militanţi care cer organizarea unui referendum pentru obţinerea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.
- 6 aprilie: tensiunea creşte brusc cînd manifestanţii proruşi iau cu asalt clădiri oficiale din mai multe oraşe din estul ucrainean. La Doneţk, manifestanţii ocupă în special sediile administraţiei provinciale. La Lugansk, protestatarii atacă sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).
De la îndepărtarea de la putere a regimului ucrainean prorus, la 22 februarie, de către manifestanţi proeuropeni, în urma unor violenţe la Kiev, tensiunile sînt aprinse în estul şi sudul rusofon al Ucrainei.
Criza dintre Moscova şi Kiev a condus la alipirea peninsulei Crimeea la Rusia în martie, după un referendum nerecunoscut de Ucraina şi de occidentali.
- 7 aprilie: La Doneţk, insurgenţii proruşi proclamă o "republică suverană" şi ocupă clădirile SBU.
Ucraina acuză Rusia că vrea să o invadeze pentru a o "dezmembra". Washingtonul îi cere preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze să mai "destabilizeze" această ţară.
- 8 aprilie: Oficialii ucraineni resping un nou asalt cu cocteiluri Molotov al separatiştilor asupra unei clădiri a administraţiei regionale din Harkov: 70 de activişti sînt arestaţi.
- 12 aprilie: Activiştii proruşi trec la ofensivă în est. Bărbaţi înarmaţi ocupă sediul poliţiei, apoi cel al serviciilor de securitate şi primăria din Slaviansk, la nord de Doneţk, înălţînd drapelul rus. La Doneţk, separatiştii invadează sediul poliţiei.
Bărbaţi înarmaţi iau cu asalt sediul poliţiei şi administraţiei municipale din Kramatorsk (la 70 de kilometri nord de Doneţk).
- 13 aprilie: Guvernul ucrainean anunţă o "operaţiune antiteroristă" în estul ţării. Moscova somează autorităţile de la Kiev să înceteze "războiul împotriva propriului popor".
La Mariupol, manifestanţii ocupă fără a întîmpina rezistenţă sediul administraţiei locale, ridicînd drapelul "republicii Doneţk". Activiştii fac acelaşi lucru la Harţisk şi Enakievo, în apropiere de Doneţk.
- 14 aprilie: insurgenţii proruşi trec la ofensivă, cerîndu-i ajutor lui Vladimir Putin în faţa Guvernului de la Kiev. Manifestanţii ocupă sediul poliţiei şi municipalităţii din Gorlivka (provincia Doneţk).
Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, discută la telefon.
- 15 aprilie: Ucraina îşi trimite forţele, armata şi Garda Naţională, în est împotriva insurgenţilor proruşi. O coloană de blindate şi bărbaţi din cadrul forţelor speciale se află la circa 40 de kilometri nord de Slaviansk şi întăriri sînt transportate cu elicopterele în apropiere de această localitate.
Separatiştii care nu vor depune armele vor fi "lichidaţi", declară comandantul operaţiunii.
Vladimir Putin cere ONU o "condamnare clară" a acţiunilor "anticonstituţionale" ale Kievului. Premierul Dmitri Medvedev consideră că "Ucraina se află în pragul unui război civil".
Washingtonul pregăteşte împreună cu aliaţii săi noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Sursa: Mediafax