Şeful statului cere Parlamentului să numească în regim de urgenţă doi judecători la Curtea Constituţională
În temeiul articolului 84 din Constituţia Republicii Moldova, preşedintele Nicolae Timofti, a adresat, pe 26 martie, un mesaj Parlamentului, prin care solicită să fie modificată Legea privind Curtea Constituţională şi să fie numiţi în regim de urgenţă doi judecători la Curtea Constituţională, pentru a debloca activitatea acestei instituţii, a relatat Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale.
În mesaj se menţionează:
„Onorat Parlament,.
Pornind de la prevederile articolului 84 din Constituţia Republicii Moldova, consider absolut necesar să adresez Parlamentului acest mesaj, care este consacrat unei probleme stringente, principiale şi deosebit de importante pentru perspectiva dezvoltării Republicii Moldova ca stat de drept. Este vorba de situaţia creată ca urmare a expirării mandatului a doi judecători la Curtea Constituţională şi a nenumirii pînă în prezent de către Legislativ a altor persoane în această funcţie, atribuţie care îi revine conform legii.
În prezent Curtea Constituţională este nefuncţională din cauza imperfecţiunii legislaţiei privind mecanismul de numire a judecătorilor acestei instanţe, precum şi a modului de convocare a plenului Curţii. Conform actualelor prevederi ale Legii cu privire la Curtea Constituţională, aceasta este în drept să se convoace în plen numai după ce au fost numiţi cel puţin 4 judecători din partea tuturor autorităţilor competente.
Deşi judecătorii Curţii Constituţionale se numesc de Parlament, de Guvern şi de Consiliul Superior al Magistraturii, una din atribuţiile de bază ale Curţii fiind asigurarea realizării principiului separării puterii în stat în putere legislativă, putere executivă şi putere judecătorească, aceasta nu reprezintă cele trei ramuri ale puterii în stat şi nici judecătorii numiţi nu reprezintă autorităţile respective în componenţa Curţii.
Chiar dacă legea prevede că şedinţele plenare ale Curţii Constituţionale sînt deliberative dacă întrunesc condiţia de prezenţă a patru judecători, norma în cauză rămîne nefuncţională dacă este menţinută stipularea ca judecătorii să fie „din partea tuturor autorităţilor competente”. Această prevedere cu caracter pur tehnic face imposibilă funcţionalitatea Curţii Constituţionale – unica autoritate de jurisdicţie constituţională, şi creează artificial blocaje în activitatea ei.
Pornind de la cele menţionate, am solicitat Înaltului For Legislativ să se implice în vederea deblocării situaţiei create prin examinarea în mod prioritar a proiectului de lege privind modificarea articolului 23 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă în temeiul articolului 73 din Constituţia Republicii Moldova.
Totodată, întru asigurarea bunei funcţionări a Curţii Constituţionale şi în scopul respectării prevederilor articolului 136 alineatul (2) din Constituţie, îndemn Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze neîntîrziat procedura de numire a celor doi judecători la Curtea Constituţională din partea Parlamentului.
Cu cea mai înaltă consideraţie pentru Onoratul Parlament,
Nicolae Timofti”.