Eșec în Bundestag al opoziției germane care nu a reuşit să obţină adoptarea moţiunii care solicita rachete Taurus pentru Ucraina

Opoziţia germană de dreapta (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială - CDU/CSU) a eşuat, Joi, să obţină adoptarea în Bundestag a unei moţiuni care solicita Guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, solicitate intens atît de Kiev, cît şi de partenerii de coaliţie ai cancelarului social-democrat, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Din cei 690 de parlamentari care au participat la vot, 495 au votat împotrivă, 190 pentru şi 5 s-au abţinut. Grupul parlamentar CDU/CSU are 197 de parlamentari, aşadar împotriva moţiunii au votat şi deputaţi din partidele de coaliţie, cu toate că şi acestea, respectiv partidul liberal FDP şi Verzii conduşi de titulara Externelor, Annalena Baerbock, solicită furnizarea rachetelor Taurus cerute de Ucraina.

În dezbaterea din Parlament, premergătoare moţiunii, desfăşurată Miercuri, cancelarul Scholz şi-a reafirmat refuzul de a oferi Ucrainei astfel de rachete. El a explicat din nou că Armata ucraineană nu le poate folosi singură, prin urmare ar fi nevoie de implicarea directă a militarilor germani în operaţiunile de direcţionare a rachetelor către ţintele ruseşti şi în alte sarcini legate de operarea sistemelor.

El a menţionat, anterior, că, în acest mod, procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei. În intervenţia sa în Bundestag, cancelarul german şi-a exprimat temerea că furnizarea unor astfel de arme către Kiev ar putea presupune o implicare mai directă Germaniei în războiul cu Rusia.

"Pentru mine iese din discuţie să furnizăm sisteme de arme cu rază mai lungă de acţiune dacă furnizarea lor ar implica soldaţii germani, chiar şi în afara Ucrainei. Aceasta este o linie pe care eu, din poziţia de cancelar, nu doresc să o trec", a indicat şeful guvernului federal german.

De asemenea, livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucît forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina. Totuşi, potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale Armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit folosirea rachetelor Taurus.

Acestea au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi Armata ucraineană ar putea lovi cu ele ţinte mult în spatele liniilor ruseşti, cum ar fi de exemplu podul Crimeii, idee despre care discutau acei responsabili militari în convorbirea interceptată.

Germania este, după SUA, a doua ţară în clasamentul ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă, cu o contribuţie de 17,7 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Kiel.