Din Septembrie 2022, acţiunile marilor companii europene au înregistrat cel mai mare declin săptămînal

Acţiunile marilor companii europene au închis săptămîna trecută în scădere şi au înregistrat cel mai mare declin săptămînal din Septembrie 2022, în ciuda anunţurilor că Credit Suisse şi First Republic Bank vor primi ajutoare financiare menit să prevină o criză mai amplă în sectorul bancar, relatează CNBC, scrie news.ro

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis săptămîna trecută în scădere cu 1,26%, iar pierderile săptămînii au ajuns la 3,9% conform datelor Eikon, aceasta fiind cea mai slabă performanţă din Septembrie 2022.

Pierderile au fost conduse de cele din sectorul bancar, al cărui indice a coborît cu 2,6%, urmat de serviciile financiare, cu 2,1%.

Scăderile vin după ce acţiunile bancare europene îşi reveniseră în sesiunea precedentă, cu Credit Suisse inversînd scăderea dramatică de 24% a preţului acţiunilor de Miercuri, pentru a încheia sesiunea în urcare cu 18,8%.

Cu toate acestea, acţiunile Credit Suisse au revenit pe o pantă descendentă Vineri şi au terminat în declin cu 8%. După închiderea bursei din Zurich, titlurile Credit Suisse au avansat cu circa 9%, în urma unui articol publicat de Financial Times, potrivit căruia Consiliile de Administraţie ale UBS şi Credit Suisse urmau să se întrunească separat în weekend, pentru a discuta despre o eventuală fuziune, a scris Financial Times.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 25,5% pe ansamblul săptămînii, conform datelor Eikon, cea mai proastă performanţă săptămînală din 13 Martie 2020.

”În opinia noastră, este o întrebare cheie dacă deponenţii au suficientă încredere pentru a opri ieşirile de capital în următoarele cîteva zile”, a declarat Frédérique Carrier, şeful strategiei de investiţii pentru RBC Wealth Management, citată de Reuters.

”În timp ce pieţele sunt uşurate de faptul că banca centrală elveţiană a intervenit pentru a susţine Credit Suisse, încrederea va rămîne foarte fragilă, mai ales că investitorii se vor îngrijora probabil de eventualul impact economic al înăspririi agresive a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană”.

Indicele CAC 40 din Franţa a scăzut Vineri cu 1,4%, DAX din Germania a scăzut cu 1,3%, iar FTSE 100 din Regatul Unit a pierdut 1%.

Şi acţiunile altor bănci mari au avut o evoluţie negativă. Santander a scăzut cu 5,5%, Swedbank cu 4,6%, Commerzbank cu 4,5%, Deutsche Bank cu 3% şi Barclays cu 2,7%. HSBC UK, care a salvat Silicon Valley Bank UK la începutul săptămînii trecute, a scăzut cu 3,3%.