DESPRE GUVERNUL INTUNERICULUI

Autor: Bogdan ŢÎRDEA

Pe 20 ianuarie curent, majoritatea parlamentară a binecuvîntat Guvernul lui Pavel Filip.

Pentru prima dată în istoria Moldovei, opoziţia a aflat de şedinţa extraordinară a Parlamentului cu 40 de minute pînă la începutul acesteia! Însăşi şedinţa a ţinut 36 de minute, învestirea Guvernului a avut loc în 6 minute, jurămîntul a fost depus în zece minute!.

În acelaşi timp, amintim că jurămîntul a fost depus de Cabinetul de miniştri la miezul nopţii, departe de jurnalişti, societatea civilă şi chiar de ambasadori.

A primit jurămîntul Timofti, speriat de moarte, care potrivit unor zvonuri, şi-a evacuat subit familia peste hotare. Cei drept, cu o zi înainte, acelaşi Timofti jura pe cruce că nu va primi jurămîntul Executivului în ziua învestirii…

Uzurparea puterii

Şedinţa Parlamentului semăna cu un “shodneac” banditesc. C. Botnari, cunoscut mai mult ca „domnul Borsetka”, conducea parada. Ţuţu, Dudnic şi alţi cunoscuţi „intelectuali” din Partidul Democrat asigurau „ordinea”. Sîrbu, Reşetnicov şi Zagorodnîi trebuiau să latre la opoziţie, să fluture cu regulamentul parlamentului pentru a intimida opoziţia. Transfugii din PLDM şi PCRM, plini de dosare, trebuiau să imite noul „consens naţional”.

Pentru prima dată în istoria ţării, numirea guvernului avea loc pe fundalul unor proteste masive ale populaţiei, altercaţii pe stradă şi în Parlament, cu ameninţări în adresa deputaţilor PSRM, agresarea reprezentanţilor majorităţii (victimă a devenit Mihai Ghimpu).

În Legislativ nu au fost dezbateri, nu s-a discutat programul, nu s-a examinat componenţa Guvernului, au lipsit alocuţiuni publice şi fracţiuni parlamentare, deoarece deputaţii pur şi simplu nu ştiau de şedinţă! În timp ce „intelectualii” din PDM bruscau opoziţia, ameniţînd public cu răfuială, Filip promitea cu seninătate că va întări democraţia, eurointegrarea, drepturile omului!

În principiu, am asistat la o lovitură de stat, iar Filip a apărut ca un simplu reprezentant al unui cartel mafiot, care a uzurpat toată puterea în ţară.

Haosul dirijat

Pavel Filip în tot acest timp era promovat ca un manager neordinar de anticriză, un fel de Mesia, trimis să salveze ţara de la haosul total.

Însă mitul s-a prabuşit foarte rapid. Deja la prima şedinţă a Guvernului, Filip a vorbit nu despre lupta cu criza economică, ci despre lupta cu protestele. Nu a venit cu un program de ieşire din recesiune, dar a fugit cu mîna întinsă la Bucureşti.

În loc să micşoreze, măcar de ochii lumii, preţurile la produsele de primă necesitate, Filip a majorat preţurile la pîinea socială (de la 1,7 la 3,5 lei), la medicamente (peste 170 de denumiri), la servicii comunale. Nu au reuşit să se laude cu micşorarea preţului la gaze, că în acelaşi moment a devenit cunoscut faptul că „Gazprom” demult l-a ieftinit – şi încă mai mult decît a făcut-o Filip. Deşi la Cuciurgan au micşorat preţurile la energia electrică cu 27%, ANRE a „riscat” să le micşoreze cu doar 11% şi acelea doar de la 1 aprilie! Nemaivorbind că anterior preţurile au fost majorate cu mult mai mult decît le-au redus mai tîrziu. Mai simplu spus, în tot acest răstimp noi am fost furaţi din contul tarifelor majorate.

Cu toate aceste, O. Calmîc a promis să redreseze această „eroare”. De la 1 ianuarie 2017, potrivit noului memorandum, tarifele la sigur vor fi majorate! Aceasta se explică şi prin faptul că Moldova procură energie electrică de la intermediari – firma Energocapital, care a fost înregistrată în anul 2014 cu ajutorul lui A. Candu şi O. Calmîc. Cel puţin aşa spune expertul S.Tofilat. Profitul anual de 150 mln de dolari pleacă în buzunarele liderilor de la Tiraspol şi la oligarhii din actuala guvernare.

Au declarat despre deschiderea pieţei ruseşti pentru 40 (!) de întreprinderi moldoveneşti – în realitate este vorba doar de întreprinderile din Găgăuzia. Nicio întreprindere propusă de Ministerul Agriculturii nu a primit acces pe piaţa Federaţiei Ruse…

Toată economia este în haos. Experţii vorbesc de credite dubioase acordate de Moldindconbank, MAIB, Victoriabank. Şi-a întrerupt de-facto activitatea cea mai mare companie de asigurări din ţară ASITO, şi asta cu ajutorul autorităţilor (mai precis a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare).

Împuşcatul în vrăbii

La final, Executivul a decis să se răfuiască şi cu deţinătorii de patente. De la 1 ianuarie 2017, în R. Moldova va fi interzisă comercializarea produselor la tarabe, în chioşcuri, pavilioane şi în mijloace de transport pe baza patentei de întreprinzător. Aproximativ 40 mii de persoane ar putea rămîne fără surse de întreţinere. Iar ei şi aşa abia de o mai duceau într-o ţară unde a scăzut cererea de consum.

Neprofesionalismul unor miniştri întrece deja orice măsură

În aprilie curent, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a greşit grav la indexarea pensiei, transferînd pensionarilor sume mai mici decît primeau pînă la indexare!

Corina Fusu face cîte cinci greşeli într-o propoziţie în textele sale publice de pe facebook. Amintim că această doamnă este ministru al Educaţiei!

Anatol Şalaru a declarat public că Moldova se află în război hibrid cu Rusia, fără a cunoaşte însă că războiul hibrid presupune nu doar acţiuni economice şi informaţionale, dar şi militare!

Discuţiile privind schemele de corupţie din ministere ar merita un articol aparte, la care vom reveni mai tirzîu. Dar faptul că activitastea unor lideri din actuala guvernare este investigata de Interpol şi justiţia din SUA, vorbeşte despre multe…

La marginea prăpastiei

Sub dirijarea atentă a lui Filip, ţara a ajuns la marginea prăpastiei economice. Toţi indicatorii probează că are loc un colaps fără precedent.

În primele trei luni ale anului 2016, volumul producţiei industriale a scăzut cu 2,3%, volumul mărfurilor transportate s-a micşorat cu 13,8%, volumul total al exporturilor a scăzut cu 14,5%, acumulările veniturilor şi transferurilor s-au micşorat cu 9%, investiţiile internaţionale în economie au scăzut de3,4 ori!

S-au redus dramatic cheltuielile în sănătate (cu 42%) şi educaţie (cu 14%). Salariul real s-a micşorat cu 4,9% şi perspectivele sînt sumbre.

Bugetul de stat pentru 2016 a fost adoptat abia la mijlocul lunii iunie! În acest timp, majoritatea programelor sociale şi de infrastructură au fost îngheţate. Deficitul bugetului naţional a constituit 4,3miliarde de lei, adică 3,2% din PIB, contra 2,3% în anul 2015. Şi aceasta în timp ce multe cheltuieli au fost reduse şi mai mult!

Pînă în prezent nu a fost semnat memorandumul cu FMI, nu au fost dezgheţate liniile de creditare cu Banca Mondială, UE etc. În consecinţă, salariile sînt achitate din contul creditelor interne de la băncile comerciale la un procent de 16-20 anual.

Datoria internă de stat a crescut în I trimestru cu un miliard de lei. Adică cîte 10 milioane pe zi! În istoria ţării nu au fost aşa precedente!

Povara datoriei noastre …

Dar mai avem şi datoria după furtul miliardului! Şi ce face cu aceasta “supermanagerul” nostru? Corect, trece povara datoriei pe umerii cetăţenilor, majorînd impozitele şi taxele, care sînt deja prescrise în bugetul politicii fiscale pentru anul 2016.

În luna martie, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a Moldovei au semnat un memorandum, potrivi căruia ministerul se obligă să întoarcă 13,6 miliarde de lei în 25 de ani la 5% anual!

Vorbim aici de banii care au fost oferiţi de BNM băncilor BEM, Banca Socială şi Unibank cu 0,5%, în conformitate cu decizia secretă a Guvernelor lui Iurie Leancă în noiembrie 2014 şi al lui Chiril Gaburici. În acest fel, anual, pe parcursul a 25 de ani, din bugetul de stat vor fi achitaţi cîte 700 milioane de lei în calitate de procente. În 25 de ani se vor mai aduna aproximativ 17 miliarde de lei, plus la cele 13,6 miliarde furate. În total – peste 30 miliarde de lei! Mai simplu spus, Filip a sancţionat furtul a încă un miliard…

Nu mai vorbim de faptul că în Parlament se discută acordul privind comerţul liber cu China. Dacă Moldova a ajuns la un declin economic profund după semnarea acordului cu UE, ce va fi cu economia noastră după semnarea acestui acord? Doar Domnul ştie.

Probabil că hăul în care ne scufundăm nu are fund…

P.S. La 26 iulie, la insistenta PSRM, Comisia parlamentară Economie, Buget si Finanţe a decis ca activitatea în baza patentelor să nu fie sistată…

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40