Desi e membra a UE, Ungaria a devenit tara-gazda pentru spionii rusi, cu diferite acoperiri

În timp ce multe ţări membre ale Uniunii Europene îi expulzează pe diplomaţii ruşi din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, Guvernul Orbán nu a întreprins nici un demers similar.

În Ungaria, sunt tot mai mulţi diplomaţi ruşi. Într-un an, numărul lor a crescut cu aproape o treime, respectiv cu 30%, în timp ce majoritatea țărilor UE expulzează din ce în ce mai mult diplomații ruși din cauza invaziei ruse lansate împotriva Ucrainei, rezultă din datele colectate de Szabolcs Panyi, ziarist al Centrului de jurnalism de investigație, Direkt36, prezentate de televiziunea comercială RTL Ungaria, transmite NÉPSZAVA, potrivit RADOR.

Toate acestea se întîmplă în contextul în care în alte ţări membre ale Uniunii Europene numărul lor este tot mai puţin din cauza expulzării lor în urma atacurilor lansate împotriva Ucrainei de către Rusia. La sfîrșitul lunii Noiembrie a anului trecut, 46 de diplomați ruși îşi desfăşurau activitatea în Ungaria, însă pînă la sfîrşitul lunii Octombrie a acestui an numărul lor a crescut treptat, ajungînd la 62.

Potrivit datelor colectate de Szabolcs Panyi, la Londra, de exemplu, sunt 35 de diplomaţi ruşi, în Varşovia 20, iar la Bratislava 15. Toate acestea trebuie să le privim în lumina faptului că majoritatea lor, pe lîngă misiunea publică, desfăşoară, probabil, şi activităţi legate de servicii de informaţii.

„Pe baza experienței mele, pot spune că acest număr este destul de mare în cazul diplomaţilor ruşi, aproximativ 60-70% dintre ei sunt conectaţi la un serviciu de informaţii”, a declarat specialistul în domeniul politicii de securitate, Benedek József Kis, fost ofițer de informații militare.

Directorul Political Capital a spus că, potrivit experienţelor internaţionale, o parte din diplomaţii ruşi încearcă să influenţeze climatul politic al ţării respective.

„În Grecia, de exemplu, aceşti diplomaţi au activat în încercarea de a împinge într-o direcţie mai extremă şi în pofida acordului disputa dintre Grecia şi Macedonia privind numele pe care îl va purta această fostă republică iugoslavă. Diplomaţii ruși au fost expulzaţi şi din Serbia, din cauză că a existat o suspiciune că ar putea avea un rol în tentativa de asasinare a preşedintelui Muntenegrului, Milo Dukanovic”, a explicat Péter Krekó.

Subiectul privind diplomaţii ruși va fi dezbătut și în ședința Comisei de securitate naţională a Parlamentului, deoarece președintele comisiei, membru al partidului Jobbik, a semnalat că va întreba cu siguranță serviciile despre acestă chestiune. Zoltán Sas a mai precizat că dacă o țară contra-interesată își mărește capacitățile de informații, cu siguranță trebuie tratată într-un mod fundamental această problemă.

Potrivit semnalelor, Guvernul Orbán nu pare să fie prea îngrijorat de această chestiune. La întrebarea televiziunii RTL, Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior a răspuns în scris că, în fiecare caz, este dreptul suveran al țării trimițătoare să determine numărul diplomaților. Ba mai mult, în Ungaria toţi diplomaţii sunt supuşi „investigațiilor de securitate națională necesare” pe care autoritățile ungare le desfășoară „cu cea mai mare grijă și precauție”.