DESFRIU POLITIC PE TIMP DE PANDEMIE

Vor cît mai mulți morți ca să profite electoral

Cinismul, agresivitatea, desfîrîul politic și dansul electoral profanator pe mormintele celor răpuși de coronavirus au atins cele mai demențiale cote în rîndul unor politicieni aventurieri din Republica Moldova. Deși, la modul practic și în context atotcuprinzător, la nivel național, politicienii despre care vom vorbi nu produc nimic altceva decît discursuri obraznice și populiste, reușesc, totuși, prin tehnologiile virtuale, să dezinformeze anumite categorii sociale în privința realității de fapt.

Absolut toți aventurierii politici din Țările afectate de coronavirus, cei care nu au absolut nici o competență și nici un proiect național ori mondial de ieșire din acest impas tragic, au ales să parvină politic pe seama aceste tragedii. Toți acești profitori criminali așteaptă cu nerăbdare să moară cît mai mulți oameni ca să aibă motive ”plauzibile” de a critica Guvernele, de a le acuza de incompetență, de proastă gestionare a situației. Fac asta în contextul în care EI, anume EI, nu ar fi capabili în nici un fel să controleze acest fenomen distrugător. De fapt, sînt fericiți că sînt în opoziție și că există acest coronavirus ucigător, considerîndu-l oportunitatea lor politică la care nici nu visau.

E ușor să critici cînd nu ai competențe și, mai ales, pricepere. Mult mai greu e să gestionezi astfel de apocalipse. Pe nepregătite, firește, au fost surprinse absolut toate națiunile lumii. Stăviliri semnificative și extrem de puține au fost înregistrate doar acolo unde conștiința civică a triumfat. Depășite de situație au fost și sînt încă State mari ca SUA, Anglia, Germania, Rusia, Franța Italia, Spania etc., unde pandemia a făcut ravagii din cauza incapacității sistemului de Sănătate de a o contracara – lipsă de cadre medicale, de echipamente de protecție, spații septice de spitalizare etc. Cu toții am văzut că în unele țări extrem de bogate și avansate, în comparație cu Republica Moldova, în spitalele de acolo, cei decedați erau aruncați unul peste celălalt și chiar înmormîntați în gropi comune.

În ciuda lipsurilor evidente cu care se confruntă sistemul de Sănătate din Republica Moldova, aici coronavirusul este controlat extrem de strict și nu ne confruntăm cu situații apocaliptice asemănătoare celor arătate mai sus. Adversarii guvernării, însă, în contextul arătat la început, manipulează și induc moldovenilor ideea că trebuie să se revolte că sistemul de Sănătate de aici nu este mai puternic decît cele din SUA, Germania, Spania, Franța ori Italia. Constatați cît de cinici, manipulatori și profitori sînt? Să vrei să preiei Puterea, să provoci alegeri anticipate ori să-ți faci campanie prezidențială pe seama unei astfel de tragedii mondiale e o crimă teribilă!

Aventurierii politici condamnabili de aici, așa cum sînt Maia Sandu, Renato Usatîi, Andrian Candu, Andrei Năstase, precum și Plahotniuc și Șor, și-au diversificat acțiunile cinice de sabotare a oficialilor care monitorizează situația. Ei nu doar că-și reclamă, fără probe concludente, propriul Stat la instituțiile internaționale, dar își și asumă merite închipuite în lupta pentru eradicarea pandemiei. Au ajuns în situația tragi-comică, penibilă în care, pentru orice ajutor extern venit pentru Guvern și Țară în scopul combaterii pandemiei, ei mulțumesc public donatorilor externi de parcă aceste ajutoare de tot felul și împrumuturile financiare li s-ar datora lor. Asta vor ei ca moldovenii să înțeleagă că au făcut din ascunzișurile caselor lor în care se adăpostesc de teama coronavirusului!

Nesimțirea lor agresivă se vede din aceea că, indiferent de faptul că ajutoarele sau împrumuturile vin din SUA, UE, Germania, Elveţia, România etc., ei mulțumesc în nume propriu pentru sprijinul acordat Republicii Moldova. Nu o fac și în cazul celor venite din China, Turcia și Rusia, că nu fac parte din ”moda lor conjuncturală”! În plan politic, această pandemie devastatoare a reușit ceea ce nici un detector de minciuni nu ar fi fost capabil – a dezvăluit adevăratul chip criminal și inuman al acestor politicieni care, zilnic, se bat cu pumnii în piept, în spatele ecranelor de televiziune, răcnindu-și mincinos și odios falsa lor grijă față de oameni și Țară!

Mihai CONŢIU