DEMISIA „CU CINTEC” A LUI GH. DUCA DIN FRUNTEA ASM

Cum rămîne cu titlurile academice acordate ilegal unora?

Să mai vorbim şi despre corupţia din sînul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Despre afacerile necurate în care a fost şi este implicată familia deja fostului preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, precum şi despre imensele averi nejustificate pe care le deţine am tot scris în ultimii peste 10 ani. Ba chiar am făcut şi demersuri publicistice adresate instituţiilor de cercetare penală. Totodată, în toţi aceşti ani am tot scris şi despre abuzurile ilegale prin care Gheorghe Duca a conferit grade ştiinţifice ori titluri academice unor persoane pe criterii clientelare. Un exemplu în acest sens este şi înfiinţarea unei secţii speciale a AŞM în mod special ca să-i confere titlul de membru corespondent al AŞM scriitorului Nicolae Dabija, ca ziarist. A făcut-o pe ascuns, iar asta pentru că regretatul Dumitru Matcovschi s-a opus din considerente morale şi legale. La fel, am scris şi despre abuzul prin care şi-a asumat ilegal un al treilea mandat de preşedinte al AŞM.

Duca a rezistat atît pentru că a ştiut tot timpul cum să se linguşească pe lîngă fiecare guvernare. Că este un personaj nedemn şi imoral o spun absolut toţi cei care-l cunosc ori s-au intersectat cu el, academic şi politic, începînd cu anii 1990. Ca o ilustrare a josniciei şi cameleonismului său, vă oferim două situaţii din multiplele lui transformări ori reformulări a propriei sale personalităţi în funcţie de cine-i la Putere. Pe la începutul anilor ’90, cîţiva profesori l-au invitat să adere la mişcarea unionistă proromânească. Atunci, foarte corect şi pragmatic ca un fost comsomolist şi membru destoinic al fostului PCUS, Gheorghe Duca s-a eschivat cu mîndrie spunînd că el nu-i român, ci grec. După 2009, trădîndu-l „în interes de serviciu” pe liderul comunist Vladimir Voronin, care, totuşi, l-a susţinut să fie ministru şi apoi preşedinte al AŞM şi a finanţat ştiinţa cu sute de milioane de lei, Duca s-a apucat să pupe mîinile şi fundurile aşa-zişilor proeuropeni ajunşi la Putere printr-o veritabilă lovitură de Stat. Părîndu-i-se că este oportun, Duca a uitat de descendenţa sa din vechea Eladă şi şi-a făcut o transfuzie de sînge românesc sută la sută.

A trebuit să treacă ani buni pînă cînd procurorii „au avut permisiunea” ca să se ocupe şi de afacerile necurate ale lui Duca, în complicitate cu soţia sa. Demonstrativ, crezînd că poate va fi iertat ca şi mulţi alţii care s-au supus lui Plahotniuc, Duca şi-a dat demisia din funcţia de membru onorific al Guvernului. O vreme nu prea s-a mai auzit de el în context penal. M-am gîndit că poate cei care-l vînează s-or fi mulţumit că i-au naţionalizat universitatea şi liceul academic pe care Duca le călărea profitabil împreună cu soţia sa, că poate i-or mai fi luat vreo afacere, vreun imobil sau teren agricol. Joi, 29 Noiembrie, aflu însă că lui Duca nu i s-a luat cam tot ceea ce merită să i se ia din ce a obţinut ilicit, inclusiv titlul de preşedinte al AŞM pe care şi l-a însuşit prin abuz. Aflu, astfel, că acest titlu nu a mai aşteptat să i se ia şi a renunţat el singur, dîndu-şi demisia „din motive de sănătate"

Gheorghe Duca a anunțat că demisionează din funcție în cadrul unei ședințe extraordinare convocate la AȘM. „Această decizie coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei noastre, care a fost reactualizat recent. Dar nu repercusiunile directe ale procesului au determinat retragerea mea din funcție. Sînt alte cîteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum. Suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna Mai. Din păcate, în condițiile noilor reforme, experiența mea de manager nu mai este solicitată, sînt alte așteptări și alte prerogative”, a declarat Gheorghe Duca.

Duca mai crede că, din momentul în care nu va mai fi persoană publică, Justiția va avea o atitudine obiectivă și imparțială față de familia sa și îi va da dreptate, punînd astfel capăt „atacurilor și denigrărilor publice”. „Nu am răspuns niciodată la acestea, deoarece ar fi însemnat să mă implic într-o luptă cu morile de vînt. Rămîne pe seama celor care au făcut aceste declarații false. Dar vreau să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă, am consolidat proprietățile AȘM”, a precizat Gheorghe Duca.

Mă rog, în ceea ce priveşte latura penală a cercetărilor la care este supus, precum şi conexiunile care ar putea fi făcute în legătură cu legalitatea dobîndirii atîtor bunuri imobiliare din ţară şi de peste hotare, rămîne să vedem cît şi pînă unde poate Justiţia să-l tragă la răspundere. O altă chestiune sau întrebare extrem de importantă, cu implicaţii la fel de grave la fel ca şi cele penale, se pune: Ce se întîmplă cu titlurile, titulaturile ştiinţifice şi academice acordate de Duca abuziv mulţilor acoliţi ori susţinători de-ai lui? Se ştie că Duca şi-a dobîndit atîtea averi şi a comis atîtea şi atîtea abuzuri nu doar din cauză că i-a linguşit succesiv pe toţi cei care s-au perindat pe la Putere, ci şi cu ajutorul susţinerii masive publice a lui de către cei pe care el i-a răsplătit cu titulaturile dorite. Aici avem de-a face cu un trafic de influenţă extrem de grav întrucît se situează la nivelul a ceea ce trebuie să fie prestigiul moral suprem al patrimoniului ştiinţific, educaţional, cultural etc. al ţării – AŞM!

Mihai CONŢIU